Η F1 ετοιμάζεται να πατήσει γκάζι και μαζί με τη νέα αγωνιστική περίοδο το caroto.gr, που στην πορεία θα αναλύσει διάφορες τεχνολογίες του κορυφαίου θεσμού στον μηχανοκίνητο αθλητισμό…
- Μετά την αναβολή του GP στο Μπαχρέιν, το πρωτάθλημα της Formula 1 ετοιμάζεται να… εκκινήσει στην Αυστραλία στην πίστα του Albert Park με τον αγώνα να διεξάγεται στις 27 Μαρτίου (ώρα Ελλάδος 9:00). Στην φετινή σεζόν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γνωστό σύστημα KERS και στην δυνατότητα εφέτος της μεταβολής της θέσης της πίσω πτέρυγας (η μεταβολή της εμπρός καταργήθηκε όπως και ο διπλός αεροδυναμικός διαχύτης) αλλάζοντας την αεροδυναμική για θεαματικές προσπεράσεις. Πάντως, υπάρχουν πολλές ενστάσεις πάνω σε θέματα ασφαλείας όπως υποστηρίζει ο Sebastian Vettel και στο διαδίκτυο “τρέχει” μία είδηση πως οι πιλότοι σκέπτονται να απεργήσουν και να μη γίνει το GP της Αυστραλίας λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η κινούμενη πίσω πτέρυγα.

- Συνήθως μία πτέρυγα έχει διάκενο 10-15 mm -σε σχέση με το δεύτερο σχεδόν οριζοντιωμένο στοιχείο της- το οποίο πλέον μπορεί να “ανοίξει” με υδραυλικό τρόπο έως τα 50 mm· όσο μεγαλύτερο είναι το κενό τόσο μικρότερο το κάθετο αεροδυναμικό φορτίο (η αρνητική άντωση ή down force). Κατά την περίοδο των ελεύθερων δοκιμαστικών και των κατατακτήριων ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει όπως θέλει την πτέρυγα, όσες φορές θέλει και σε οποιοδήποτε σημείο της πίστας. Στην διάρκεια του αγώνα η επαναρρύθμιση της πτέρυγας δεν μπορεί να γίνει αν δεν περάσουν δύο γύροι από την τελευταία φορά που άλλαξε γωνία. Η ρύθμιση της πτέρυγας μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένα σημεία της πίστας και όταν η διαφορά από το προπορευόμενο μονοθέσιο είναι μικρότερη ή ίση του 1 sec. Ο πιλότος μπορεί αλλάξει την πτέρυγα στον αγώνα πιέζοντας ένα διακόπτη στο τιμόνι αλλά μόνο όταν ειδοποιηθεί από το control ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια η πτέρυγα επανέρχεται στην αρχική της θέση μόλις ο πιλότος πιέσει το πεντάλ των φρένων.