NEA

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο φετινό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell

shell-eco-marathon-image

Αθήνα, 24 Μαΐου 2011 – Για όγδοη χρονιά φέτος η Ελλάδα συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell που θα διεξαχθεί 26-28 Μαΐου στην πίστα Eurospeedway στο Lausitz της Γερμανίας, με τρεις συμμετοχές.

Οι δύο ομάδες από τα κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και το ένα λύκειο με ιστορία στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο που θα μας εκπροσωπήσουν φέτος, είναι:

  • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ομάδα Προμηθέας, θα συμμετάσχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος, στην κατηγορία Prototype. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.
  • Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα συμμετάσχει φέτος για τέταρτη χρονιά στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, με το όχημα ΕR11, που αξιοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Urban Concept. Στοχεύει λοιπόν να διακριθεί σε μια κατηγορία όπου οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα
  • Τέλος, το 2ο ΕΠ.ΑΛ-Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω, που συμμετείχε για πρώτη φορά το 2004, θα διαγωνιστεί και φέτος με το όχημα Ίρις, το οποίο αξιοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμο βενζίνη, στην κατηγορία Prototype

O Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, σημείωσε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ιδιαίτερα περήφανοι που η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι παρούσα σε αυτή την διοργάνωση με 3 αξιόλογες συμμετοχές και περίπου 30 νέους επιστήμονες. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει, αφού εμπνέει μια νέα γενιά μηχανικών και επιστημόνων να βάλουν πολύ μεράκι, προσπάθεια και φαντασία και να θέσουν νέες ιδέες στην πράξη για την οικονομία των καυσίμων και να διακριθούν σε έναν αγώνα-πρόκληση. Εύχομαι καλή επιτυχία στις ομάδες μας!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, η μετακίνηση των ελληνικών ομάδων είναι μια προσφορά της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines, που με πολλή χαρά αγκάλιασε τη διοργάνωση.

Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας 2011 της Shell τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαίου Επίτροπου για την ενέργεια, κ. Guenther Oettinger, ο οποίος αναφέρει για το πρόγραμμα: «Η αύξηση της κινητικότητας με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να συνδυάζεται με μια σειρά από σωστές πολιτικές, αρχές σωστής συμπεριφοράς, καθώς και σωστές τεχνολογίες. Οι τεχνικές αναπτύσσονται γρήγορα, αλλά θα πρέπει να ξεπερνάμε συνεχώς τα όρια για να βρίσκουμε νέες λύσεις. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι ένα πρότυπο για την εκπαιδευτική αριστεία στον τομέα αυτό και κάθε ομάδα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη που λαμβάνει μέρος».

Ο διαγωνισμός 2011 είναι επίσημα μέρος μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Sustainable Energy Europe. Η εκστρατεία της Βιώσιμης Ενέργειας στην Ευρώπη προάγει δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην ενεργειακή απόδοση και στις ανανεώσιμες ενεργειακές λύσεις, με έμφαση στη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της αειφόρου ενεργειακής τεχνολογίας, στην οικοδόμηση συμμαχιών και στην έμπνευση νέων ιδεών και δράσεων.

Οι 212 ομάδες φοιτητών που θα διαγωνιστούν στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell φέτος, έχουν τελειώσει τις προετοιμασίες τους και επικρατεί ενθουσιασμός. Επίσης, ενθουσιασμό προκαλεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά, τα αυτοκίνητα με ηλεκτρικούς κινητήρες θα διαγωνιστούν σε μια εντελώς νέα E-Mobility κατηγορία. Με 87 ομάδες E-Mobility να ετοιμάζονται, έχει στηθεί και πάλι το σκηνικό για ένα φανταστικό διαγωνισμό.

Στην κατηγορία E-Mobility, οι ομάδες ενεργοποιούν τον ηλεκτροκινητήρα τους με υδρογόνο σαν καύσιμο, με ηλιακή ενέργεια ή με μπαταρία. Τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο ή ηλιακή ενέργεια διαγωνίζονται στο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell από το 2003, αλλά οι 29 συμμετοχές που κινούνται με μπαταρία, διαγωνίζονται για το πρώτο Plugin ηλεκτρικό βραβείο, μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ήδη. Τα αποτελέσματα της κατηγορίας E-Mobility θα μετρηθούν σε χιλιόμετρα ανά κιλοβατώρα (km/kWh) ώστε να αναπαριστάται καλύτερα η ηλεκτρική κατανάλωση. Για να φανεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, σκεφτείτε την ομάδα Polyjoule, η οποία έθεσε πέρυσι ένα νέο ρεκόρ στο διαγωνισμό. Μπορούσε να ταξιδέψει 14 χιλιόμετρα με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει ένα φλιτζάνι τσάι και περίπου 2 χλμ με την ενέργεια μίας μόνο μπαταρίας AA. Η συνολική καταγραφή απόδοσης καυσίμου της ομάδας ήταν 4.896 χιλιόμετρα/λτ ή 563 χιλιόμετρα/kWh :

Οι Επιλογές του Μαραθωνίου Οικονομίας για το 2011

  • 63 Urban Concept
  • 149 Prototype

Τύποι Καυσίμων:

  • 95 – πετρέλαιο
  • 8 – Diesel
  • 4 – GTL
  • 18 – αιθανόλη
  • 46 – υδρογόνο
  • 12 – ηλιακή ενέργεια
  • 29 – plug-in μπαταρίες

Σχετικά με τον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell

http://www.shell.com/eco-marathon

Ο σκοπός του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει ομάδες μαθητών και φοιτητών να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα, αλλά και να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συμμετοχή των «ηγετών» του σήμερα και του αύριο που επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση των ενεργειακών προκλήσεων του πλανήτη.

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι μια παγκόσμια διοργάνωση με διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!