ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Exxon Mobil & Rosneft, κοινή εκμετάλλευση κοιτασμάτων στη ρωσική Αρκτική

arctic_oil_rig

Είναι η – μέχρι στιγμής – κορωνίδα των προσπαθειών του Μπαράκ Ομπάμα για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας με το πάτημα του περίφημου “reset”: Exxon Mobil και Rosneft ανακοίνωσαν ότι θα εκμεταλλευτούν από κοινού κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική, καταδικάζοντας έτσι κάθε ελπίδα της βρετανικής ΒΡ να «εισβάλλει» στην ίδια περιοχή μέσω αντίστοιχης συμφωνίας με το ρωσικό κρατικό όμιλο.

  • Τα οφέλη είναι μεγάλα και για τις δύο πλευρές: από τη μία, η Rosneft συμμαχεί με έναν από τους λίγους ομίλους παγκοσμίως που έχουν τα μέσα και την τεχνογνωσία να πραγματοποιήσουν γεώτρηση σε μια τόσο αγρια περιοχή. Από την άλλη, η Exxon γίνεται η μοναδική αμερικανική εταιρία που αποκτά τέτοια, «προνομιακή» πρόσβαση στη ρωσική Αρκτική. Αρχικά, οι δύο όμιλοι θα επενδύσουν 3,2 δισ. δολάρια για έρευνες σε πετρελαϊκά πεδία στη Θάλασσα Κάρα καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά την Exxon, η οποία θα έχει μερίδιο 33,3% στα πεδία, πρόκειται για «μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές, που έχει εξερευνηθεί όσο λίγες, ενώ παρέχει μεγάλες δυνατότητες [για την εξόρυξη] πετρελαίου και φυσικού αερίου». ΘΑ συνεργαστούν επίσης για την εξερεύνηση πεδίων στη δυτική Σιβηρία.
  • «Νέοι ορίζοντες ανοίγονται», σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, στο Σότσι. «Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, η Exxon Mobil, θα αρχίσει εργασίες στη στρατηγικής σημασίας υφαλοκρηπίδα της Ρωσίας.» Σύμφωνα με τον Πούτιν, η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης στη Rosneft να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον Κόλπο του Μεξικού και στο Τέξας.
  • Τη συνεργασία μεταξύ των δύο γιγάντων θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον πολλοί, ανάμεσά τους και η BP που σχετικά πρόσφατα αναγκάστηκε να γυρίσει τη πλάτη σε ανάλογη συμφωνία με τη Rosneft. Αναλυτές εκτιμούν ότι, παρότι οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε από κοινού αξιοποίηση των τεχνολογιών που έχουν στη διάθεσή τους, η συνεργασία θα δοκιμαστεί όταν θα πρέπει να… μοιραστούν τα λάφυρα και οι Ρώσοι ολιγάρχες, σημειώνουν, έχουν την πείρα και την ικανότητα να παίρνουν αυτό που θέλουν. Υπενθυμίζεται ότι το 2008, ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας ΤΝΚ-ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ έφυγε… νύχτα από τη Μόσχα, κάνοντας εκ των υστέρων λόγο για μια συντονισμένη εκστρατεία παρενόχλησης από αξιωματούχους, η οποία δεν του επέτρεπε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.
Πηγή: ΑΠΕ

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!