NEA

Volvo Concept You [concept]

volvo-concept-you-ext-studio-1_resize

H σουηδική εταιρία παρουσιάζει στην Φρανκφούρτη ένα ελκυστικό concept car που ενσωματώνει πλήθος μελλοντικών τεχνολογιών και ιδεών…

“Concept You” από τη Volvo στη Φρανκφούρτη: Η πολυτέλεια ανοίγει δρόμους για ανάπτυξη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης

Το Concept You, ένα πολυτελές πρωτότυπο σεντάν σχεδιασμένο με επίκεντρο το σύγχρονο άνθρωπο που παρουσιάζει η Volvo στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, δείχνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο την κατεύθυνση που ακολουθεί η Volvo Car Corporation για παγκόσμια ανάπτυξη. “Το Concept You αποτελεί μια καλή ένδειξη σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε από το επόμενο μεγάλο σεντάν της εταιρείας μας. Ο συνδυασμός του μοντέρνου Σκανδιναβικού design με την εξαίσια σημασία στη λεπτομέρεια κατασκευής-συναρμογής και την κορυφαία τεχνολογία θα προσελκύσει τους αγοραστές πολυτελών αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο,” λέει ο Στέφαν Γιακόμπι (Stefan Jacoby), Πρόεδρος και CEO της Volvo Car Corporation.

Το Concept You είναι ο διάδοχος του Concept Universe, που παρουσιάστηκε πριν το καλοκαίρι, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης (Auto Shanghai). Και τα δύο πρωτότυπα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση των αντιδράσεων του αγοραστικού κοινού σε όλο τον κόσμο, με απώτερο στόχο τον καθορισμό της απόλυτης σχεδίασης του νέου μεγάλου σεντάν της Volvo. Η Volvo Car Corporation πήρε συνεντεύξεις από ένα μεγάλο αριθμό Κινέζων, εν δυνάμει αγοραστών αυτοκινήτων, στο περίπτερό της στη Σαγκάη. Η εταιρεία “αφουγκράστηκε” επίσης τον αντίκτυπο που είχε το Concept Universe σε όλο τον κόσμο, τόσο μέσω δικών της ερευνών όσο και παρακολουθώντας τα σχόλια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

“Οι πιο ουσιώδεις από αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν κατά την εξέλιξη του Concept You. Αυτό το αυτοκίνητο διαθέτει ένα πιο τολμηρό, σε σχέση με το Concept Universe, τύπου κουπέ προφίλ, ενώ το εμπρός τμήμα του κινείται προς την κατεύθυνση ενός πιο κλασικού “λουκ” της Volvo,” εξηγεί ο Πήτερ Χόρμπουρι (Peter Horbury), Αντιπρόεδρος Design της Volvo Car Corporation, που προσθέτει ότι: “Το “fastback” προφίλ αντανακλά μία ισχυρή τάση μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών. Με αυξανόμενες τις ενδείξεις ότι τα κινέζικα γούστα μετακινούνται και αυτά με ταχύτητα προς την ίδια κατεύθυνση, βασικό μας μέλημα είναι να διερευνήσουμε πόσο τολμηρό πρέπει να είναι το νέο μας σεντάν, προκειμένου να αποτελέσει μια επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Είμαστε εξαιρετικά ανυπόμονοι να ακούσουμε τι σκέφτονται οι άνθρωποι σχετικά με το Concept You.”

Αυτοκίνητα με ανθρωποκεντρική σχεδίαση
Η στρατηγική της Volvo Car Corporation συνίσταται στο να επιτευχθεί η κερδοφόρα ανάπτυξη μέσω της μετατροπής της σε μια πραγματικά παγκόσμια εταιρεία με προϊόντα σχεδιασμένα γύρω από τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής των πελατών.

“Με τις καρδιές μας στη Σουηδία και τα αυτιά και τα μάτια μας σε όλο τον κόσμο, θέλουμε να είμαστε η μάρκα που αντιλαμβάνεται καλύτερα απ’ όλους τους άλλους αυτό που αναζητούν οι αγοραστές μοντέρνων πολυτελών αυτοκινήτων,” λέει ο Στέφαν Γιακόμπι. Και προσθέτει: “Το Concept You αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλονται οι αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με τα πολυτελή αυτοκίνητα, υπερβαίνοντας τις παραδοσιακές απόψεις. Υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση για το, εμπνευσμένο συνδυασμό κομψής σχεδίασης, υψηλής τεχνικής και έξυπνης τεχνολογίας.”

Μερικές πλευρές της νέας στρατηγικής
Το Concept You αντανακλά ορισμένα στοιχεία της νέας, επικεντρωμένης στον πελάτη στρατηγικής “Designed Around You” (απόδοση στα Ελληνικά: Σχεδιασμένο Γύρω από Σένα) της Volvo Car Corporation:

  • Είναι ένα μεγάλο, πολυτελές σεντάν με μία νέα, Σκανδιναβική σχεδιαστική γλώσσα, που τιμά δεόντως τις ρέουσες, υπέροχες γραμμές των κλασικών μοντέλων της Volvo.
  • Η έμπνευση από – και η συνεργασία με – μια σειρά από παγκοσμίου φήμης μάρκες καταδεικνύει το επίπεδο της τεχνικής υπεροχής που οι πελάτες μπορούν να περιμένουν από τα μελλοντικά μοντέλα της Volvo.
  • Το πρωτότυπο αυτοκίνητο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η νέα Αρχιτεκτονική Μεταβλητής Πλατφόρμας (SPA: Scalable Platform Architecture) προσφέρει δυνατότητες για δυναμική σχεδίαση – ως επιστέγασμα των τεχνολογικών και βιομηχανικών πλεονεκτημάτων.
  • Εισάγοντας στο αυτοκίνητο την πλέον σύγχρονη τεχνολογία smart pad, η Volvo Car Corporation υπογραμμίζει την πρόθεσή της να ηγηθεί της εξέλιξης των υπέρ-λειτουργικών συστημάτων διασύνδεσης στα αυτοκίνητα.

Το τεχνολογικό μέλλον της Volvo Car Corporation βασίζεται σε δύο, εξελιγμένες από την ίδια την εταιρεία, στρατηγικές:

  • Μία μεταβλητή αρχιτεκτονική οχήματος, που επί της ουσίας σημαίνει ότι τα περισσότερα μοντέλα της Volvo θα μπορούν να κατασκευαστούν στην ίδια γραμμή παραγωγής, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητά τους.
  • Μια νέα γκάμα κινητήρων που αποτελείται αποκλειστικά από τετρακύλινδρους κινητήρες: βενζίνης και diesel.

Το πρόγραμμα καινοτομιών περιλαμβάνει επίσης ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και προς τα τέλη του 2011 την έναρξη των δοκιμών σε δημόσιους δρόμους ενός νέου συστήματος KERS (Kinetic Energy Recovery System = Σύστημα Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας). «Παίρνουμε στα δικά μας χέρια το τεχνολογικό μας μέλλον. Τόσο η νέα μας αρχιτεκτονική, όσο και η καινούρια γκάμα των κινητήρων θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους πιο σκληρούς ανταγωνιστές μας αλλά και να τους ξεπεράσουμε σε κρίσιμους τομείς, όπως η οδική συμπεριφορά και η εξοικονόμηση καυσίμου,» λέει ο Πήτερ Μέρτενς (Peter Mertens), Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Volvo Car Corporation.

Η Αρχιτεκτονική Μεταβλητής Πλατφόρμας
Η Volvo Car Corporation προωθεί οικονομίες κλίμακας εντός της γκάμας των μοντέλων της, μέσω μιας ανεξάρτητης αρχιτεκτονικής για τα περισσότερα από τα προϊόντα της. Στο πλαίσιο της νέας SPA (Scalable Platform Architecture = Αρχιτεκτονική Μεταβλητής Πλατφόρμας) το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές πλατφόρμες, όπου ομάδες αυτοκινήτων μοιράζονται την ίδια βασική δομή σασί/ανάρτησης, το ηλεκτρικό σύστημα και το σύστημα μετάδοσης ισχύος. Αυτές οι πλατφόρμες αποτελούν τη βάση για διαφορετικές υποομάδες οχημάτων, δηλαδή για ένα αριθμό από ολοκληρωμένα μοντέλα. Στην υπάρχουσα γκάμα των μοντέλων μας, για παράδειγμα, τα Volvo S60, V60 και XC60 σχηματίζουν μια τέτοια υποομάδα.

“Η SPA θα αποτελέσει για μας ένα καινούριο τεχνολογικό ξεκίνημα. Όταν τα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστεί το πρώτο μοντέλο SPA, περίπου το 90 τοις εκατό των εξαρτημάτων του θα είναι νέα και μοναδικά. Επιπλέον, ανεβάζουμε τον πήχυ στον τομέα της ποιότητας και της τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Θα είμαστε κατηγορηματικά τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τους πιο σκληρούς ανταγωνιστές μας,» λέει ο Πήτερ Μέρτενς. Πέρα όμως από τα βιομηχανικά οφέλη που θα υπάρξουν από την υιοθέτηση της κοινής αρχιτεκτονικής οχημάτων, θα υπάρξουν επίσης και σημαντικά πλεονεκτήματα που αφορούν τα ίδια τα νέα μοντέλα που θα κατασκευαστούν:

  • Βάρος
  • Ηλεκτροκίνηση
  • Δυναμικά χαρακτηριστικά – οδική συμπεριφορά
  • Σχεδιαστικές αναλογίες

Μείωση βάρους κατά 100-150 κιλά
Με την Αρχιτεκτονική Μεταβλητής Πλατφόρμας (SPA), η Volvo Car Corporation θα κατακτήσει την πρωτοπορία στην εξοικονόμηση βάρους στα αυτοκίνητα. Ο καλύτερος χάλυβας υψηλής αντοχής που υπάρχει σήμερα στη βιομηχανία, συνδυάζεται με την εκτεταμένη χρήση αλουμινίου στη δομή του εμπρός τμήματος του αυτοκινήτου, στις πόρτες, στην ανάρτηση και στο σύστημα μετάδοσης. Αυτό σημαίνει ότι τα επερχόμενα μοντέλα SPA θα είναι κατά 100-150 κιλά ελαφρύτερα από τα υπάρχοντα, ίδιου μεγέθους, μοντέλα.

Η νέα αρχιτεκτονική θα επιτρέψει και τον εξηλεκτρισμό σε όλα τα επίπεδα, από την τεχνολογία start/stop μέχρι την πλήρη ηλεκτροκίνηση (ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας), χωρίς την «εισβολή» των συσσωρευτών στο χώρο επιβατών και στο πορτμπαγκάζ. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες στον τομέα του συνόλου σασί/ανάρτηση, συνδυασμένες με το χαμηλότερο βάρος και τη βελτιωμένη κατανομή βάρους, θα επιτρέψουν στη Volvo να  ανταγωνιστεί τους καλύτερους στον τομέα των δυναμικών χαρακτηριστικών κανένα συμβιβασμό στον τομέα της άνεσης που προσφέρει η ανάρτηση.

Νέες αναλογίες – συναρπαστική σχεδίαση
Με την υιοθέτηση της Αρχιτεκτονικής Μεταβλητής Πλατφόρμας (SPA) ανοίγονται νέοι δρόμοι στη σχεδίας: είναι πλέον δυνατή η υποστήριξη πιο ελκυστικών σχεδιαστικών αναλογιών, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα για σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αεροδυναμική αντίσταση. Οι περιορισμοί που τίθενται ως προς τη σχεδίαση από στοιχεία όπως το μεταξόνιο, οι πρόβολοι, το συνολικό ύψος και το ύψος του εμπρός τμήματός του οχήματος πλέον δεν υφίστανται – τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ελευθερία προκειμένου να αποκτήσουν τα επερχόμενα μοντέλα της Volvo πιο εντυπωσιακές γραμμές.

“Οι αναλογίες μπορούν να δώσουν εντελώς διαφορετική εμφάνιση, ακόμα και όταν τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται είναι ακριβώς τα ίδια. Η σύγκριση μεταξύ ενός γαϊδάρου και ενός καθαρόαιμου αλόγου κούρσας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα: και τα δύο έχουν κεφάλι, σώμα και τέσσερα πόδια. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα εξαιτίας των αναλογιών που έχουν μεταξύ τους τα μέλη των σωμάτων τους,” εξηγεί ο Πήτερ Χόρμπουρι (Peter Horbury), Αντιπρόεδρος Design της Volvo, και προσθέτει: “Νέα αρχιτεκτονική σημαίνει για μας ότι μπορούμε να κάνουμε πιο «κοφτερή», ακόμα πιο τολμηρή τη σχεδιαστική μας γλώσσα για να προσδώσουμε στη μορφή των αυτοκινήτων μας την αντίστοιχη αύρα δυναμισμού, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους περισσότερους αγοραστές αυτοκινήτων κύρους. Το Concept You είναι ένα μεγάλο παράδειγμα σχετικά με το τι μπορούμε να πετύχουμε με τη νέα μας αρχιτεκτονική.”

Τετρακύλινδροι κινητήρες με απόδοση και επιδόσεις εξακύλινδρων

Η νέα γκάμα τετρακύλινδρων κινητήρων της Volvo, με τη χαρακτηριστική ονομασία-“ομπρέλα” VEA (Volvo Environmental Architecture = Περιβαλλοντική Αρχιτεκτονική Volvo) περιλαμβάνει αποκλειστικά τετρακύλινδρους κινητήρες οι οποίοι σε συγκεκριμένες εκδοχές θα χαρακτηρίζονται από αυξημένη απόδοση που θα προκύπτει με τη βοήθεια κάποιου ενσωματωμένου σε αυτούς συστήματος μετάδοσης ηλεκτρικής ισχύος ή άλλης τεχνολογίας αιχμής.

“Είναι καιρός να σταματήσουμε να απαριθμούμε κυλίνδρους. Η προσήλωσή μας στους τέσσερις κυλίνδρους είναι ο τέλειος τρόπος για να επιτύχουμε την ταχεία μείωση των εκπομπών CO2 και τον περιορισμό της κατανάλωσης, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς ως προς τις προσδοκίες των πελατών μας για οδηγική απόλαυση και επιδόσεις,” σχολιάζει ο Πήτερ Μέρτενς και προσθέτει: “Θα εξελίξουμε τετρακύλινδρους κινητήρες με απόδοση υψηλότερη σε σχέση με τους σημερινούς εξακύλινδρους και κατανάλωση καυσίμου χαμηλότερη από αυτή της υπάρχουσας γενιάς τετρακύλινδρων κινητήρων.”

Μείωση εξαρτημάτων, βάρους και κατανάλωσης
Η VEA είναι μία γκάμα σπονδυλωτών (modular) βενζινοκινητήρων και diesel. Η τροφοδοσία των diesel με σύστημα common rail και ο άμεσος ψεκασμός στους βενζινοκινητήρες είναι στάνταρ. Η ύπαρξη στροβιλοσυμπιεστών (turbo) με διαφορετικό βαθμό υπερπλήρωσης προσφέρει ευελιξία, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας μεγάλης γκάμας που ξεκινά από εκδόσεις υψηλής ισχύος και ροπής για να καταλήξει σε κινητήρες που χαρακτηρίζονται από υψηλή αποδοτικότητα και χαμηλή κατανάλωση. Προκειμένου δε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κάθε τύπου πελάτη, συγκεκριμένοι κινητήρες θα αποκτήσουν αυξημένη απόδοση με τη βοήθεια υβριδικών συστημάτων μετάδοσης ισχύος ή άλλης τεχνολογίας αιχμής. Η σπονδυλωτή δομή των κινητήρων θα βασίζεται σε ένα πρότυπο 500 κ.εκ. ανά θάλαμο καύσης, προκειμένου να διασφαλίζεται η μέγιστη θερμοδυναμική απόδοση. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξέλιξη τρικύλινδρων κινητήρων.

Η VEA προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Ο αριθμός των εξειδικευμένων εξαρτημάτων μειώνεται κατά 60%. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας κατά την κατασκευή του οχήματος και στη βελτίωση της ποιότητας.
  • Οι νέοι κινητήρες και τα νέα συστήματα μετάδοσης είναι έως και κατά 90 κιλά ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα υπάρχοντα.
  • Η κατανάλωση καυσίμου μειώνεται έως και κατά 35%.
  • Η σπονδυλωτή και συμπαγής, κατά τον εγκάρσιο άξονα, σχεδίαση είναι ιδανική για τις μελλοντικές εφαρμογές στο χώρο της ηλεκτροκίνησης.
  • Οι κινητήρες θα πληρούν όλες τις γνωστές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων παγκοσμίως έως το 2017.

“Σήμερα, ο τρόπος που είναι τοποθετημένος ο κινητήρας ποικίλει από μοντέλο σε μοντέλο. Με αυτή την ολιστική προσέγγιση, οι προσπάθειες για τεχνολογική εξέλιξη των μηχανών εσωτερικής καύσης μπορούν πλέον να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην απόδοση των κινητήρων, αντί να αποσπούν την προσοχή μας στις μετατροπές που απαιτούνται για την τοποθέτησή τους στα αυτοκίνητα. Επιπλέον, η συναρμολόγηση στο εργοστάσιο θα είναι πιο εύκολη. Τα κόστη εξέλιξης θα είναι αρχικά υψηλά, αλλά αμέσως μετά θα μειωθούν δραματικά,” εξηγεί ο Πήτερ Μέρτενς. Η Volvo Car Corporation θα παρουσιάσει επίσης, μαζί με την VEA, ένα νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με 8 σχέσεις, που προσφέρει στον οδηγό ραφιναρισμένη μετάδοση κίνησης και εξαιρετική κατανάλωση καυσίμου.

Ανοίγοντας δρόμους στην τεχνολογία ανάκτησης ενέργειας
Φέτος, προς τα τέλη του φθινοπώρου, η Volvo θα γίνει ένας από τους πρώτους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως που θα δοκιμάσει σε δημόσιους δρόμους τις δυνατότητες που έχει ένα σύστημα λήψης ισχύος από σφόνδυλο. Το σύστημα λήψης ισχύος από σφόνδυλο, που είναι επίσης γνωστό ως KERS (Kinetic Energy Recovery System = Σύστημα Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας), είναι τοποθετημένο στον πίσω άξονα του αυτοκινήτου, ενώ ο κινητήρας κινεί τους εμπρός τροχούς. Κάθε φορά που χρησιμοποιούνται τα φρένα, η ενέργεια πέδησης που προκύπτει αναγκάζει το σφόνδυλο να περιστραφεί με ταχύτητα έως και 60.000 στροφές ανά λεπτό. Όταν το αυτοκίνητο αρχίσει και πάλι να κινείται, η περιστροφή του σφονδύλου μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου συστήματος μετάδοσης. Με αυτή τη διάταξη η συνολική ισχύς του κινητήρα και του KERS μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς.

Η αποθηκευμένη ενέργεια, όταν απελευθερωθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να συμβάλλει στην επιτάχυνση του αυτοκινήτου είτε για να κινήσει το όχημα όταν αυτό έχει φτάσει στην επιθυμητή ταχύτητα ταξιδίου. «Το σύστημα προσφέρει στον οδηγό 80 ίππους επιπλέον, δίνοντας σε ένα τετρακύλινδρο κινητήρα την ικανότητα να επιταχύνει όπως ένας εξακύλινδρος. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έως και κατά 20%. Η τεχνολογία λήψης ισχύος από σφόνδυλο θα ήταν μια ταιριαστή επιλογή για μεγάλα αυτοκίνητα όπως το σεντάν Concept You,» λέει ο Πήτερ Μέρτενς.

Το πρωτότυπο Concept You από τη Volvo: Πολυτελής Σκανδιναβική σχεδίαση και smart pad τεχνολογία αιχμής

Η Volvo Car Corporation κάνει τώρα το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του αναμενόμενου νέου πολυτελούς σεντάν της, στη μεγάλη κατηγορία. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο Concept You, που παρουσιάζεται στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης συνδυάζει την κομψή εξωτερική εμφάνιση τύπου κουπέ με ένα πολυτελές high-tech εσωτερικό, που επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος μέσω της κορυφαίας τεχνολογίας smart pad.

Το Concept You παραλαμβάνει τη σκυτάλη από το Concept Universe, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης και δίνει στο αγοραστικό κοινό – σε όλο τον κόσμο – ακόμα ένα συναρπαστικό δείγμα του μέλλοντος της Volvo Car Corporation. Διαθέτοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο εσωτερικό, το Concept You επιτρέπει στους αγοραστές των πολυτελών σεντάν να βιώσουν την εμπειρία της τεχνικής και της κορυφαίας τεχνολογίας επικοινωνίας με το αυτοκίνητο που θα είναι το σήμα κατατεθέν των μελλοντικών Volvo. “Η γραμμή της οροφής του νέου Concept You εκτείνεται μέχρι τα πίσω φώτα – δημιουργώντας αυτή τη δυναμική “fastback” εμφάνιση που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ευρωπαίων αγοραστών αυτοκινήτων αυτή τη στιγμή,” λέει ο Πήτερ Χόρμπουρι (Peter Horbury), Αντιπρόεδρος Design της Volvo.

Έλεγχος δια της αφής
Στο πολυτελές εσωτερικό του Concept You συναντάμε ένα συνδυασμό κορυφαίας τεχνολογίας smart pad και τεχνικής υψηλοτάτου επιπέδου. “Το Concept You διευρύνει τα όρια της έρευνάς μας για το απόλυτο διαισθαντικό αυτοκίνητο, γεγονός που καθιστά το βιβλίο οδηγιών χρήσης στοιχείο του παρελθόντος. Τα smart phones και τα smart pads έφεραν μια νέα εποχή στην κινητή ψυχαγωγία. Εδώ, χρησιμοποιούμε έναν αριθμό από οθόνες αφής για να αντικαταστήσουμε κουμπιά και χειριστήρια, με σκοπό να είναι ο οδηγός πλήρως συνδεδεμένος με το αυτοκίνητό του και να έχει τον πλήρη έλεγχο. Η τεχνολογία μας βοηθά επίσης να δημιουργήσουμε ένα αναζωογονητικά τακτοποιημένο εσωτερικό, εξηγεί Πήτερ Χόρμπουρι.”

Το κέντρο ελέγχου του Concept You αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: την ψηφιακή οθόνη πληροφόρησης οδηγού (DIM – Driver Information Monitor), ένα σύστημα προβολής ενδείξεων στο παρμπρίζ (head-up display), μία οθόνη αφής στο ανώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας και μία οθόνη αφής μεταξύ των δύο ανεξάρτητων πίσω καθισμάτων. Το κατασκευασμένο από ξύλο και δέρμα τιμόνι συνοδεύεται από αλουμινένια paddles με ενσωματωμένες οθόνες αφής. Η οθόνη αφής στο ανώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας παραμένει σε κατάσταση αναμονής μέχρι τη στιγμή που οδηγός θα στρέψει το βλέμμα του προς αυτήν. Μία κρυφή κάμερα υπερύθρων καταγράφει τις κινήσεις των ματιών και οι πληροφορίες εμφανίζονται στην οθόνη. Ένας ακόμα αισθητήρας καταγράφει τις κινήσεις των χεριών και ενεργοποιεί τη λειτουργία ελέγχου του συστήματος ψυχαγωγίας. Οι πιθανότητες ενεργοποίησης κάθε λειτουργίας διαφέρουν ανάλογα με το αν η οθόνη προσεγγίζεται από τον οδηγό ή από το συνοδηγό.

“Συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως το σερφάρισμα στο internet, είναι προσβάσιμες μόνο από τον συνοδηγό όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει. Η τεχνολογία αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο χειριστής και προσαρμόζεται από μόνη της αυτόματα,” λέει ο Πήτερ Χόρμπουρι. Ο οδηγός μπορεί να «ρίξει» τα δεδομένα από το κεντρική οθόνη αφής στο head-up display – και μπορεί επίσης να ανταλλάξει διάφορα στοιχεία με τους πίσω επιβάτες. Μια φωτεινή ένδειξη στην κεντρική κονσόλα ενημερώνει σχετικά με τη μεταφορά αρχείων.

Μοναδικό ηχοσύστημα με ισχύ από τον αέρα
Στο σύστημα ψυχαγωγίας συμπεριλαμβάνεται ένα high-end ηχοσύστημα από την Alpine. Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει το subwoofer (υπογούφερ) “FreshAir” – μια πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί τον αέρα που βρίσκεται εκτός αυτοκινήτου για να δημιουργήσει την απόλυτη εμπειρία ακρόασης. Το ηχοσύστημα αποτελείται από μικρές, βελτιστοποιημένες μονάδες, με τη βοήθεια των οποίων μειώνεται σημαντικά το βάρος – ενώ ταυτόχρονα ο παραγόμενος ήχος είναι καλύτερος από αυτόν που προσφέρουν τα υπάρχοντα σήμερα συστήματα.

Το εσωτερικό είναι προσανατολισμένο στο να προσφέρει στους πελάτες που αποφασίζουν με βάση τη σχεδίαση ένα άνετο, Σκανδιναβικής έμπνευσης περιβάλλον το οποίο είναι επίσης φιλικό στο χρήστη και αναζωογονητικά απλό. Κάθε στοιχείο έχει επιλεγεί με γνώμονα τις ανάγκες του πελάτη. Στο εμπρός τμήμα του, το εσωτερικό «κινείται» γύρω από τον οδηγό, ενώ πίσω είναι προσανατολισμένο στην «χαλαρωτική» άνεση. Η αίσθηση δυναμισμού και ο συνδυασμός σκούρων χρωμάτων στα εμπρός καθίσματα σβήνει αδιόρατα προς τα πίσω μέχρι να μεταμορφωθεί σε ένα φωτεινό παράδεισο ηρεμίας στο πίσω κάθισμα. Απόλυτη άνεση αγκαλιάζει τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων, σαν να έχει ενσωματωθεί το αγαπημένο σαλόνι τους – με ένα μαγικό τρόπο – στο αυτοκίνητο. Το εσωτερικό εισχωρεί στο πίσω κάθισμα και γίνεται μέρος του περιβάλλοντος των καθισμάτων. Η Volvo Car Corporation έχει συνεργαστεί με διάφορες άλλες γνωστές μάρκες, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πραγματική αίσθηση της πολυτέλειας με τη σωστή δόση Σκανδιναβικής αφής.

Δέρμα, καστόρι και ύφασμα
Τα τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα, εμπνευσμένα από υπέρ-άνετες καρέκλες, συνδυάζουν δέρμα χωρίς χρώμιο από τη φημισμένη εταιρεία Bridge of Wear με το οικολογικό καστόρι Dinamica. Τα σχεδόν μαύρα εμπρός καθίσματα έχουν καστόρι στο κέντρο για να προσφέρουν τη βέλτιστη πρόσφυση, ενώ τα ανοιχτόχρωμα μπεζ πίσω καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την απόλυτη άνεση και διαθέτουν δέρμα στο κέντρο και καστόρι στο πλάι. Στη σχεδίαση του Concept You ενσωματώνονται επίσης οι αξίες της πολυτελούς ραφής ενός κουστουμιού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του αυτοκινήτου. Το πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων και τα πάνελ των θυρών καλύπτονται αποκλειστικά από ιταλικό ύφασμα, ενώ το σχέδιό τους προέρχεται από τον Σουηδικό οίκο μόδας Oscar Jacobson. Οι σχεδιαστές ήταν επίσης γενναιόδωροι όσον αφορά τα μεγάλα, χειροποίητα κομμάτια από ξύλο καρυδιάς – που συνοδεύονται από δερμάτινα πάνελ, την επένδυση οροφής με καστόρι Dinamica και τα προσεκτικά επιλεγμένα στοιχεία αλουμινίου.

Χειροποίητα χαλιά
Το ξύλινο πάτωμα, το οποίο απηχεί τα Σκανδιναβικά σπίτια, καλύπτεται από ένα ειδικά σχεδιασμένο χειροποίητο χαλί προερχόμενο από την παγκοσμίου φήμης Σουηδική μάρκα Kasthall, που ακριβώς όπως και το υπόλοιπο εσωτερικό ξεκινά από ένα σκούρο εμπρός τμήμα για να σβήσει σε ένα φωτεινό πίσω μέρος. Η υφή του εμπρός έχει μια σταθερότητα που προσδίδει ένα σπορ αέρα, ενώ το πίσω τμήμα του είναι απαλό ενισχύοντας την αίσθηση της πολυτέλειας.

“Το εσωτερικό είναι γεμάτο από κλασικές φόρμες, υλικά και υφές που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια εξειδικευμένα σύγχρονη εμπειρία πολυτέλειας. Είναι εξαιρετικά εξευγενισμένο και περιλαμβάνει όλα εκείνα τα λιτά στοιχεία που καθιστούν τη Volvo πρωταθλητή της μη- πολυπλοκότητας,” εξηγεί ο Πήτερ Χόρμπουρι, που καταλήγει συμπερασματικά: “Με την ιδιαίτερη Σκανδιναβική μας σχεδίαση αναδεικνυόμαστε σε μία μοναδική θέση μεταξύ των κατασκευαστών πολυτελών αυτοκινήτων. Θα είμαστε ασυναγώνιστοι ως προς τις επιδόσεις, την τεχνολογία και την τεχνική, αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να επιδείξουμε υπερφίαλο σχεδιασμό αποκομμένο από τη λειτουργικότητα!”

Έμπνευση από τον Georg Jensen
Το Concept You είναι βαμμένο με ανοιχτό γαλάζιο μεταλλικό χρώμα από την DuPont. Οι αεριζόμενοι δίσκοι έχουν εξελιχθεί από την Polestar, τους εξειδικευμένους στους αγώνες συνεργάτες της Volvo. Η δυναμική σιλουέτα του αυτοκινήτου τονίζεται από τους τροχούς αλουμινίου 21” με διπλές ακτίνες και τα λάστιχα (275/30 R21) που προέρχονται από την Pirelli. Στο μπροστινό μέρος, η μάσκα του Concept You – η οποία έχει μια πιο κλασική εμφάνιση από το Concept Universe – διαθέτει στοιχεία που είναι όμορφα φινιρισμένα με την ίδια δεξιοτεχνία. Η μεσαία σκάλα των προβολέων δημιουργείται από λάμπες LED, που είναι ενταγμένοι σε τέσσερα «μπλοκ πάγου» πάνω από τους λαμπτήρες της μεγάλης σκάλας. Τα «μπλοκ πάγου» είναι τοποθετημένα στη θέση τους με την τεχνολογία εκείνη που χρησιμοποιούν οι χρυσοχόοι για να στερεώνουν πολύτιμους λίθους.

“Η σχεδίαση των τροχών, η μάσκα και στοιχεία των καινοτόμων εμπρός φώτων είναι εμπνευσμένα από τα έξοχα έργα του παγκοσμίου φήμης Δανέζικου οίκου design, Georg Jensen. Τα πολύτιμα αντικείμενά τους έχουν συλλάβει την ουσία του Σκανδιναβικού ντιζάιν. Τακτοποιημένες, οργανικές επιφάνειες και εξαιρετική δεξιοτεχνία που ακτινοβολούν διαχρονική πολυτέλεια,” λέει ο Πήτερ Χόρμπουρι. Και προσθέτει: “Αυτή η αιώνια ομορφιά της σχεδίασης του Georg Jensen είναι εκείνο στο οποίο στοχεύουμε με ολόκληρο το πρωτότυπο αυτοκίνητο. Όπως ακριβώς τα καλύτερα προϊόντα πολυτελείας, αυτή η σχεδίαση θα πρέπει να αποπνέει τη δεξιοτεχνία και την αντοχή που χρειάζεται για να αντέξει στο χρόνο.”

Πηγή: Volvo Car Hellas

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!