NEA

Toyota Prius 2012 [facelift]

toyota-prius_2012-7

Και ενώ η Toyota συνεχίζει να επεκτείνει την πλήρως υβριδική τεχνολογία της σε νέες κατηγορίες της αγοράς με μοντέλα όπως τα Auris Hybrid και Yaris Hybrid, το Prius παραμένει το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν με το πλήρως  υβριδικό σύστημα κίνησης της Toyota.

Το νέο Prius κυκλοφορεί ανανεωμένο εξωτερικά με βελτιωμένη αντιληπτή ποιότητα εσωτερικού, αναβαθμισμένα όργανα και μία σειρά προσιτών multimedia και προηγμένων συστημάτων πλοήγησης: Toyota Touch, Toyota Touch & Go Plus και Toyota Touch Pro. Τα Prius+ και Prius Plug-in Hybrid θα αρχίσουν να πωλούνται σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2012.

  • Ανανεωμένο εξωτερικά και αναβαθμισμένο εσωτερικά με βελτιωμένη αντιληπτή ποιότητα
  • Νέες προσιτές λύσεις πολυμέσων και προηγμένα συστήματα πλοήγησης: Toyota Touch, Toyota Touch & Go Plus και Toyota Touch Pro
  • Βελτιωμένη οδηγική ποιότητα, αίσθηση κατευθυντικότητας και συμπεριφορά
  • Το πρώτο πλήρως υβριδικό όχημα διατίθεται σαν μία ολοκληρωμένη, αυτόνομη γκάμα μοντέλων – Prius, Prius+ και Prius Plug-in Hybrid

Η τρίτη γενιά Prius, που λανσαρίστηκε το 2009, εφοδιάζεται με Head-up Display, που προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες στη βάση του παρμπρίζ, όπως ταχύτητα οχήματος, Eco Drive Monitor και κατάσταση προαιρετικών συστημάτων Pre-Crash Safety & Active Cruise Control. Ένα μπουτόν Touch Tracer στο τιμόνι επιτρέπει τον οδηγό να ελέγχει ηχοσύστημα, αιρκοντίσιον και ECO Drive Monitor χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο ούτε να αφήνει το τιμόνι.

Ένα σύστημα Pre-Crash Safety με Adaptive Cruise Control, χρησιμοποιεί αισθητήρες τοποθετημένους κάτω από την εμπρός μάσκα για την πρόβλεψη πιθανών συγκρούσεων και την ενεργοποίηση μιας σειράς ευφυών λειτουργιών ασφαλείας. Το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τους προεντατήρες ζωνών ασφαλείας, ένα ηχητικό σήμα Brake Assist και, στην περίπτωση που μία σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, το αυτόματο φρενάρισμα. Έτσι μειώνονται οι πιθανές επιπτώσεις και ζημιές σε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Με το Intelligent Parking Assist, το Prius ελίσσεται αυτόματα προς την επιλεγμένη θέση στάθμευσης. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες υπερήχων και μία κάμερα οπισθοπορείας, το σύστημα υπολογίζει τις απαιτούμενες κινήσεις του τιμονιού για παρκάρισμα με όπισθεν. Ο οδηγός χρειάζεται μόνο να ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος.

Η τρίτη γενιά Prius…

…λανσάρει επίσης για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο το συνδυασμό ενός ηλιακού συστήματος εξαερισμού και τηλεχειριζόμενου κλιματισμού. Το πρώτο αποτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό όταν το Prius είναι σταματημένο, ενώ παράλληλα, ο κλιματισμός μπορεί να ενεργοποιείται με τηλεχειρισμό, χρησιμοποιώντας τη μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία του υβριδικού συστήματος για ψύξη της καμπίνας μέχρι και τρία λεπτά πριν φτάσει ο οδηγός.

Μόλις 2 χρόνια μετά το λανσάρισμα, σχεδόν 100.000 Prius τρίτης γενιάς έχουν πουληθεί στην Ευρώπη ενώ συνεχίζει να προσελκύει πελάτες που επιλέγουν Toyota για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011, το 50% των πωλήσεων του Ευρωπαϊκού Prius ήταν σε πελάτες που έρχονταν στη μάρκα Toyota από κάποιον ανταγωνιστή .

Το νέο Prius, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2011, υιοθετεί νέα, πιο δυναμική εμπρός σχεδίαση. Ο ανανεωμένος εμπρός προφυλακτήρας φιλοσοφίας Under Priority δίνει έμφαση σε ένα μεγαλύτερο κάτω αεραγωγό, σύμφωνα με τη νέα ταυτότητα της επόμενης γενιάς της οικογένειας Toyota. Στη νέα σχεδίαση προβολέων με διαφανή κρύσταλλα παρατηρούμε μία ανανεωμένη διάταξη λυχνιών LED, ενώ φώτα ημέρας έχουν ενσωματωθεί στον προφυλακτήρα.

Οι εξωτερικοί καθρέπτες ενσωματώνουν νέας σχεδίασης φλας και εφοδιάζονται με ηλεκτρική λειτουργία αναδίπλωσης, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν επανασχεδιαστεί για να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα στο σκοτάδι. Η προαιρετική, ηλιακή οροφή προσφέρεται κατόπιν παραγγελίας με ζάντες νέας σχεδίασης 15” ή με τις υπάρχουσες ζάντες αλουμινίου 17”.

Το νέο Prius θα διατίθεται με 8 εξωτερικές αποχρώσεις, από τις οποίες οι δύο είναι καινούργιες: Bordeaux και Dark Blue. Στο εσωτερικό, η αντιληπτή ποιότητα του Prius έχει αναβαθμιστεί καθώς διατίθεται τώρα με ένα νέο, μαύρο σαλόνι, ασημί ένθετα στους αεραγωγούς και την κεντρική κονσόλα, μπουτόν εκκίνησης (start) σε hybrid-blue και προαιρετικά με ταπετσαρία υψηλών προδιαγραφών.

Η κεντρική κονσόλα περιλαμβάνει υποβραχιόνιο νέας σχεδίασης που ανοίγει κάθετα και ενσωματώνει μία ποτηροθήκη ανοιχτού τύπου με ασημί πλαίσιο. Μέσα στο υποβραχιόνιο, οι θύρες USB και AUX βρίσκονται τώρα μπροστά από τον αποθηκευτικό χώρο. Η οθόνη πολλαπλών πληροφοριών έχει βελτιωθεί μέσω της τεχνολογίας Vacuum Fluorescent Display (VFD) με κλιμάκωση (ντεγκραντέ) 16 σταδίων που προσφέρει μία πιο καθαρή, πιο τρισδιάστατη απεικόνιση.

Τα συστήματα υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνουν τώρα μία ενδεικτική λυχνία EV και δύο νέες λειτουργίες: Η Ένδειξη Μηνιαίας Κατανάλωσης – Monthly Fuel Consumption Record παρουσιάζει τη μέση κατανάλωση του τρέχοντος και των προηγούμενων 5 μηνών. Η λειτουργία Eco Savings επιτρέπει στο χρήστη να ορίζει ένα στόχο κατανάλωσης (π.χ. αυτή του προηγούμενου αυτοκινήτου) και την τρέχουσα τιμή καυσίμου. Όταν η πραγματική κατανάλωση είναι χαμηλότερη της προκαθορισμένης τιμής, η ένδειξη παρουσιάζει την οικονομία σε χρήμα που έχει επιτευχθεί μέσα στο μήνα.

Το σύστημα Intelligent Parking Assist του νέου Prius έχει βελτιωθεί επιτρέποντας ακόμα πιο αποδοτικούς και ταχύτερους ελιγμούς παρκαρίσματος. Μπορεί τώρα να αναγνωρίζει χώρους στάθμευσης ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν γραμμές οριοθέτησης. Επιπλέον, γραφικά στην οθόνη και φωνητικές οδηγίες πλοήγησης κατευθύνουν τον οδηγό στο απαραίτητο σημείο εκκίνησης για την ενεργοποίηση του συστήματος όταν ανιχνευτεί κατάλληλος χώρος στάθμευσης.

Το νέο Prius προσφέρει στους πελάτες μία μοναδική γκάμα επιλογών πολυμέσων. Ως στάνταρ εξοπλισμός, το Toyota Touch – έγχρωμη διεπαφή με οθόνη αφής 6,1 ιντσών – αντιπροσωπεύει μία νέα φιλοσοφία πρακτικών και προσιτών συστημάτων multimedia για το αυτοκίνητο. Περιλαμβάνει CD/MP3 player, συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Bluetooth με δυνατότητα streaming, θύρα USB, λειτουργία απεικόνισης εξωφύλλου άλμπουμ iPod, κάμερα οπισθοπορείας, πρόσβαση στις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου2 και ένα μόνιτορ Energy Flow.

Το Toyota Touch & Go Plus χρησιμοποιεί τη βασική μονάδα πολυμέσων Toyota Touch για την προσθήκη πολυάριθμων, νέων χαρακτηριστικών προηγμένης τεχνολογίας στη δημοφιλή οθόνη αφής της Toyota. Εφοδιασμένο με 11 ηχεία, περιλαμβάνει προηγμένη φωνητική αναγνώριση για απαγγελία διευθύνσεων πλοήγησης, καταχώρηση προορισμού με μια κίνηση,  αναζήτηση και αναπαραγωγή μουσικής και αναζήτηση και κλήση τηλεφωνικών επαφών. Επίσης ενσωματώνει λειτουργίες αποστολής και λήψης email, ανάγνωση μηνυμάτων κειμένου, ημερολόγιο και – μέσω μιας βάσης δεδομένων Gracenote – τη μουσική λειτουργία ‘Play More Like This’.

Η βελτιωμένη χαρτογράφηση του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης περιλαμβάνει τρισδιάστατες μοντελοποιήσεις πόλεων και ορόσημων, αλλά και μία πρόσθετη βάση δεδομένων Traffic Patterns που παρουσιάζει τη μέση ταχύτητα σε τμήματα της διαδρομής ανάλογα με την ώρα, τη μέρα και το μήνα. Το σύστημα περιλαμβάνει δωρεάν ενημέρωση χαρτών και λογισμικού για μία τριετία.

Το Toyota Touch Pro…

…είναι το πιο προηγμένο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης που έχει προσφέρει ποτέ η Toyota. Το υψηλής ποιότητας σύστημα multimedia αποτελείται από μία υψηλής ανάλυσης οθόνη αφής 7.0 ιντσών με ‘home’ screen, όπου προβάλλονται οι σημαντικότερες πληροφορίες του αιρκοντίσιον, ηχοσυστήματος και συστήματος πλοήγησης.

Με επιλογές από 20 γλώσσες μενού και καθοδήγησης, το σύστημα καλύπτει όλη την Ευρώπη. Προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα προηγμένων λειτουργιών όπως φωνητική καθοδήγηση, αυτόματο ζουμάρισμα χαρτών στις διασταυρώσεις, τρισδιάστατες μοντελοποιήσεις πόλεων και ορόσημων, μία on-line λειτουργία αναζήτησης Σημείων Ενδιαφέροντος (PoI) και την προβολή συμπληρωματικών οδηγιών πλοήγησης για τον οδηγό στη head-up display.

Το σύστημα παρέχει επίσης πρόσβαση σε μηνύματα SMS και emails, ενώ περιλαμβάνει λειτουργία ανάγνωσης μηνυμάτων κειμένου. Μία πίσω κάμερα με γραμμές δυναμικής καθοδήγησης που βοηθούν στους ελιγμούς παρκαρίσματος σε στενούς χώρους διατίθεται στάνταρ.

Το Toyota Touch Pro ενσωματώνει ψηφιακό ραδιόφωνο DAB/DAB+/DMB στάνταρ, που σημαίνει ότι είναι συμβατό με τη νέα προηγμένη υπηρεσία δελτίων κυκλοφορίας3 Transport Protocol Export Group (TPEG). Βασισμένη σε ένα ψηφιακό κανάλι επικοινωνίας, η TPEG αντιπροσωπεύει μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα υπάρχοντα, αναλογικά συστήματα RDS-TMC, καθώς μπορεί να μεταφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες4.

Πέρα από την εξαιρετική ακρίβεια του συστήματος που συνεπάγεται καλύτερη καθοδήγηση στην πλοήγηση, θα υποστηρίζει τη βασική υπηρεσία αντιμετώπισης συμβάντων και ροής της κυκλοφορίας, με ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης και τις τιμές καυσίμου, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες όπως όρια ταχύτητας και δελτία καιρού.

Όλα τα νέα συστήματα πολυμέσων μπορούν να συνδυαστούν με ένα JBL Premium Sound System, τεχνολογίας GreenEdge (στάνταρ στο Toyota Touch Pro) που βοηθά στη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, μειώνοντας τις απαιτήσεις λειτουργικής ισχύος μέχρι 80% σε σχέση με ένα συμβατικό ηχοσύστημα αυτοκινήτου.

Κάτω από το αμάξωμα…

το νέο Prius διαθέτει αυξημένη ακαμψία αμαξώματος χάρη στις έξτρα ηλεκτροπόντες και ενισχύσεις. Σαν αποτέλεσμα, η ανάρτηση ρυθμίστηκε για πιο προοδευτική και προβλέψιμη συμπεριφορά χωρίς να χάσει το δυναμικό χαρακτήρα της. Επιπλέον, η ανασχεδιασμένη ενίσχυση αύξησε την ακαμψία της κολόνας τιμονιού, βελτιώνοντας την αίσθηση κατευθυντικότητας.

Έχουν ληφθεί πρόσθετα ηχομονωτικά μέτρα για να περιορίσουν την είσοδο θορύβων του αέρα και του αυτοκινήτου στο εσωτερικό. Το τελευταίο Prius καταναλώνει 3,9 l/100 km στο μικτό κύκλο, και παράγει μόλις 89 g CO2 /km. Παραμένει το αυτοκίνητο με τις λιγότερες εκπομπές ρύπων στην κατηγορία του.

Με τις παγκόσμιες πωλήσεις να ξεπερνούν τον αριθμό των 2,4 εκατομμυρίων μονάδων, το Prius διατηρεί την απαράμιλλη φήμη του για αξιοπιστία, αντοχή και χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας. Στην Αναφορά TÜV 2012 που διερευνά την αξιοπιστία και ποιότητα των αυτοκινήτων σε βάθος χρόνου (την οποία δημοσιεύει ο Κορυφαίος Γερμανικός Φορέας Τεχνικού Ελέγχου), το Prius εξακολουθεί να παρουσιάζει το μικρότερο αριθμό βλαβών, με αποτέλεσμα να κατακτήσει και φέτος την 1η θέση γενικής κατάταξης. Στην κατηγορία παλαιότητας δύο-τριών χρόνων, μόνο το 1,9% των μοντέλων που δοκιμάστηκαν παρουσίασαν σημάδια βλάβης (μείωση από το περσινό ποσοστό 2,2%).

‘Οδηγός’ της επέκτασης των πλήρως υβριδικών οχημάτων Toyota στην αγορά, το νέο Prius γίνεται το πρώτο πλήρως υβριδικό που θα διατίθεται με μία ολοκληρωμένη, αυτόνομη σειρά μοντέλων – Prius, Prius+ και Prius Plug-in Hybrid. Τα τρία μοντέλα θα αυξήσουν σημαντικά τη βάση πελατών και τις επακόλουθες πωλήσεις του Prius: Το Prius+ απευθύνεται στις ‘αναπτυσσόμενες’ Ευρωπαϊκές οικογένειες οι οποίες χρειάζονται τους χώρους και την ευελιξία ενός μεγαλύτερου, επταθέσιου οχήματος, ενώ το Prius Plug-in Hybrid θα προσελκύσει μία νέα ομάδα περιβαλλοντικά ενσυνείδητων πελατών χάρη στην εκτεταμένη EV αυτονομία των 23 km.

Πηγή: Toyota Ελλάς

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!