NEA

Skoda, πρώτες δοκιμές για την E-Octavia!

skoda-octavia_green_e_line_prototype_2012-6

Στη ευρύτερη περιοχή της Mladà Boleslav στην Τσεχία 10 ηλεκτροκίνητες E-Octavia ξεκίνησαν τις πρώτες… βόλτες!

  • Στην Skoda εργάζονται στο πρώτο τους ηλεκτροκίνητο μοντέλο το οποίο βασίζεται στην πρωτότυπη ηλεκτροκίνητη Octavia που είχε παρουσιαστεί πέρυσι στο Παρίσι. Εδώ και μερικές μέρες ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές σε «κανονικές» συνθήκες με την συνεργασία των ειδικών του VW Group.
  • Η Octavia Green E Line βασίζεται στο αμάξωμα της έκδοσης Combi. Για την κίνηση διαθέτει ένα ηλεκτροκινητήρα ισχύος 60 kW (με μέγιστη ισχύ 85 kW για 60 sec) και μέγιστη ροπή 270 Nm. Σχετικά με τις επιδόσεις τα 0-100 km/h ολοκληρώνονται σε 12 sec ενώ η τελική φτάνει τα 135 km/h.
  • Η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από μπαταρίες λιθίου-ιόντων που βρίσκονται στο πίσω μέρος. Η συστοιχία αποτελείται από 180 ανεξάρτητα στοιχεία όπου το καθένα έχει 55 mm διάμετρο και 233 mm μήκος. Η απόδοση τους είναι 26,5 kWh προσφέρουν αυτονομία 150 km και επαναφορτίζονται σε περίπου 8 h (σε μονοφασικό AC δίκτυο 230 V) ή 2 h (σε τριφασικό AC δίκτυο 400 V).
  • Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο βάρος των μπαταριών που φτάνει τα 315 kg! Όπως έχουμε πει σε παλαιότερα άρθρα η τεχνολογία των μπαταριών πρέπει να βελτιωθεί σε δύο σημεία: α) στον χρόνο επαναφόρτισης και β) στην ενεργειακή τους πυκνότητα. Ειδάλλως το μειονέκτημα του βάρους θα επισκιάζει πάντοτε την απόδοσή τους.
  • Για παράδειγμα, αν στην E-Octavia υπάρχουν πέντε επιβάτες με π.χ. 350 kg στο σύνολο, τότε προσθέστε τα 315 kg της μπαταρίας συν την μάζα του αμαξώματος και αντιλαμβάνεστε τις απαιτήσεις του ηλεκτροκινητήρα σε ενέργεια. Για ποιο λόγο νομίζετε πως δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη π.χ. ένα Toyota Prius με πολύ μεγαλύτερες μπαταρίες από αυτές της έκδοσης plugin ή ένα Honda Jazz Hybrid με εξίσου μεγάλες «βαρέως τύπου» μπαταρίες; Ο πρώτος φυσικά είναι το κόστος (μήπως να πάρω ντίζελ;) και ο δεύτερος το βάρος. Διότι τι νόημα έχει ένα ηλεκτροκίνητο του οποίου η αυτονομία αναλώνεται από το ίδιο του το βάρος;

Κωνσταντίνος Ζωγλοπίτης

Ο άνθρωπος που σφίγγει τα χαληνάρια κάθε φορά που το καρότο χαλαρώνει. Πνεύμα και ηθική!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!