ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έτοιμες οι τρεις ελληνικές συμμετοχές για τον φετινό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell

Για ένατη χρονιά, η Ελλάδα συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, που φέτος διεξάγεται από τις 17 έως τις 19 Μαΐου στο Ρότερνταμ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell, η διεξαγωγή του αγώνα «μεταβαίνει» από την πίστα, στους δρόμους μιας πόλης!

Τρεις ομάδες από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα:

 • Το Πολυτεχνείο Κρήτης, κάτοχος του βραβείου ασφάλειας για 2 συνεχόμενα χρόνια, θα συμμετάσχει φέτος για πέμπτη χρονιά στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, με το εξολοκλήρου νέο όχημα «ΕR12», που αξιοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Urban Concept. Στοχεύει λοιπόν να διακριθεί σε μια κατηγορία όπου τα οχήματα που συμμετέχουν σχεδιαστικά είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα.
 • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ομάδα Προμηθέας, θα συμμετάσχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα «Πυρφόρος», στην κατηγορία Prototype. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.
 • Τέλος, το ΤΕΙ Πειραιά το οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά στην ελληνική αποστολή και στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, θα διαγωνιστεί με μια ιδιαιτέρως φιλόδοξη συμμετοχή επίσης στην κατηγορία Prototype και το όχημα «Dominator».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «βετεράνος» των ελληνικών συμμετοχών, το 2ο ΕΠ.ΑΛ-Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω που συμμετείχε για πρώτη φορά το 2004, δε θα συμμετάσχει τελικά στη φετινή διοργάνωση, δυστυχώς λόγω μη επάρκειας των πόρων που συγκεντρώθηκαν από χορηγούς. Το 2ο ΕΠ.ΑΛ-Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω, ένα λύκειο με ιστορία στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο, στόχευε και φέτος να διαγωνιστεί με το όχημα «Ίρις» στην κατηγορία Prototype.

O Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, σημείωσε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ιδιαίτερα περήφανοι που η Ελλάδα, στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, εξακολουθεί να είναι παρούσα με τρεις αξιόλογες συμμετοχές στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, μια διοργάνωση που επιχειρεί να εμπνεύσει τους νέους μηχανικούς και επιστήμονες. Στεκόμαστε δίπλα στις ελληνικές ομάδες που, περισσότερο από ποτέ, θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι η νέα γενιά στην Ελλάδα συνεχίζει να πειραματίζεται, να ονειρεύεται και να δοκιμάζει τα όρια της για ένα καλύτερο μέλλον που σίγουρα πλέον δεν της χαρίζεται. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις ομάδες μας στην προσπάθειά τους να διακριθούν σε έναν αγώνα-πρόκληση!».

Ο 28ος Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell

Στην πόλη του Ρότερνταμ, η Shell βρήκε τον τέλειο συνεργάτη. Η πόλη διαθέτει εμπειρία χρόνων στη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων και εκδηλώσεων ενώ στοχεύει να αναδειχθεί Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα το 2014.

23 χώρες, 217 ομάδες και περισσότεροι από 3.000 φοιτητές από όλη την Ευρώπη θα διαγωνιστούν φέτος στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell.

Οι Επιλογές των ομάδων για τον Μαραθώνιο Οικονομίας του 2012:

 • 66 Urban Concept – 30% των συμμετοχών
 • 154 Prototype – 70% των συμμετοχών

Τύποι Καυσίμων:

 • 92 – πετρέλαιο
 • 8 – Diesel
 • 5 – GTL
 • 16 – αιθανόλη
 • 40 – υδρογόνο
 • 14 – ηλιακή ενέργεια
 • 45 – ηλεκτρική μπαταρία

Καλή επιτυχία στις ελληνικές συμμετοχές!

Σχετικά με τον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell

http://www.shell.com/eco-marathon

Ο σκοπός του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει ομάδες μαθητών και φοιτητών να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα, αλλά και να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συμμετοχή των «ηγετών» του σήμερα και του αύριο που επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση των ενεργειακών προκλήσεων του πλανήτη.

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι μια παγκόσμια διοργάνωση με διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία.


caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button