NEA

Ιρβ Γκόρντον, 3 εκατομμύρια μίλια με το ίδιο Volvo!

irv-gordon_volvo-p1800_2

Ποιος δεν θυμάται το Volvo P1800, ένα θρυλικό σπορ μοντέλο που έγινε διάσημο καθώς το οδηγούσε με απαράμιλλο στυλ ο Βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ, που ενσάρκωνε τον Σάιμον Τέμπλαρ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά “Ο Άγιος”;

roger-moore_volvo-p1800Το όνομα Ιρβ Γκόρντον από την άλλη δεν λέει πολλά στους Έλληνες, μάλλον ούτε και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Πρόκειται για έναν Αμερικάνο που σε λίγες μέρες κλείνει τα 72 του χρόνια και που έχει μία θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες (Guinness Book of World Records) ως “ο οδηγός που έχει διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα στον κόσμο με ένα και μόνο αυτοκίνητο, χωρίς να είναι επαγγελματίας!” Τι κοινό έχουν λοιπόν ο Ιρβ Γκόρντον και ο …Σάιμον Τέμπλαρ; Κάποια στιγμή οδηγούσαν και οι δύο ένα Volvo P1800, με τη διαφορά ότι ο Ιρβ συνεχίζει να οδηγεί το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο από το μακρινό 1966! Συνολικά, ο Ιρβ Γκόρντον έχει διανύσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,9 εκατομμύρια μίλια (περίπου 4,67 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 3 εκατομμυρίων μιλίων μέσα στο 2013.

Ο Ιρβ Γκόρντον, συνταξιούχος δάσκαλος από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, αγόρασε το Volvo του μία Παρασκευή του 1966. Ξεκίνησε να το οδηγεί και του άρεσε τόσο πολύ που δεν σταμάτησε όλο το Σαββατοκύριακο! Τη Δευτέρα το πρωί εμφανίστηκε στην αντιπροσωπεία και βλέποντας την απορία στο πρόσωπο των υπαλλήλων, τους ενημέρωσε ότι είχε ήδη έρθει η στιγμή για τον προληπτικό έλεγχο των πρώτων 1.500 μιλίων (περίπου 2.400 χλμ.) και την αλλαγή λαδιών, κάτι που ήταν κοινή πρακτική την εποχή εκείνη για κάθε καινούριο αυτοκίνητο!

volvo-p1800_3Λόγω της δουλειάς του, ο Ιρβ Γκόρντον έκανε τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα σε ημερήσια βάση ενώ ήταν και λάτρης της οδήγησης. Όπως λέει χαρακτηριστικά: “εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε ούτε internet ούτε social media. Ακόμα και αυτή η τηλεόραση ήταν στο ξεκίνημά της. Αν ήθελες να δεις κάποιον, να βιώσεις κάτι, έπρεπε να είσαι εκεί. Με το που αγόρασα το αυτοκίνητο πήγα στο Connecticut, μετά στο New Jersey, στο Massachusetts, όλα σε ένα Σαββατοκύριακο. Όλοι οι Αμερικάνοι εκείνη την εποχή, πολύ πριν τις πρώτες πετρελαϊκές κρίσεις, είχαμε ανακαλύψει τη χαρά της οδήγησης και όλα έμοιαζαν τόσο κοντινά: Phoenix, Kansas City, Nebraska, San Francisco, μερικές μόνο ώρες οδήγησης μακριά.”

Έχει υπολογιστεί ότι ο Ιρβ Γκόρντον έχει περάσει συνολικά περίπου 12 χρόνια της ζωής του οδηγώντας το Volvo του. Από το 1966 που αγόρασε το P1800 έχει αλλάξει τα ελαστικά του 114 φορές, έχει κάνει 734 αλλαγές λαδιών στο αυτοκίνητο ενώ για τα σχεδόν 2,9 εκατομμύρια μίλια χρειάστηκε περίπου 8.600 ντεπόζιτα βενζίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο δεν παρουσίασε ποτέ κάποιο πρόβλημα. Από τη μεριά του, ο Ιρβ Γκόρντον όλα αυτά τα χρόνια δεν παρέλειψε ούτε ένα από τα προγραμματισμένα service του αυτοκινήτου, τα οποία έκανε πάντα σε επίσημα, εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Volvo. Ο ίδιος αναφέρει γελώντας ότι τις πρώτες δεκαετίες του αυτοκινήτου πάντα ο ίδιος νεαρός μηχανικός φρόντιζε το αυτοκίνητό του, ώσπου κάποια στιγμή ο μηχανικός …συνταξιοδοτήθηκε.

Το Volvo P1800 παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών το 1960. Στην παραγωγή μπήκε ένα χρόνο αργότερα, οπότε πέρυσι είχαμε την “επέτειο” των 50 χρόνων του sport-coupe. Μέχρι το τέλος της παραγωγής του P1800, το 1973, είχαν κατασκευαστεί περίπου 46.000 αυτοκίνητα. Από άποψη πωλήσεων, το P1800 όντας ένα σπορ μοντέλο που απευθυνόταν σε ένα ιδιαίτερο κοινό δεν έσπασε κάποιο ρεκόρ, από άποψη image όμως η Volvo σίγουρα του οφείλει πολλά!

Πηγή: Volvo Car Hellas

Κωνσταντίνος Ζωγλοπίτης

Ο άνθρωπος που σφίγγει τα χαληνάρια κάθε φορά που το καρότο χαλαρώνει. Πνεύμα και ηθική!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button