ΔΟΚΙΜΕΣ

Με Mercedes-Benz ML 250 στη νότια Λακωνία [on the road]

mercedes_250_bluetec_elafonissos_caroto_gr-12

Διανύσαμε περίπου 1.200 km με την πετρελαιοκίνητη Mercedes-Benz M 250 για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές που πρόσφερε απλόχερα η νότια Λακωνία…

monemvasia_caroto_grΉταν την περασμένη άνοιξη όταν «κατηφορίσαμε» μία μεγάλη δημοσιογραφική παρέα σε έναν μαγικό τόπο βγαλμένο από τις σελίδες της ιστορίας. Πάντοτε η Μονεμβασία ήταν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο… η αίσθηση ότι ένα βυζαντινός υπερασπιστής θα ξετρυπώσει από τη καστροπολιτεία από τις ερειπωμένες πολεμίστρες είναι έντονη σε κάθε σου δρασκελιά. Σήμερα, η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς μοιάζει με ένα ζωντανό μεσαιωνικό οικισμό διατηρημένο με άψογο τρόπο. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και βασικό σταθμό για κάθε περιηγητή της Πελοποννήσου. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και ιστορία. Μνημεία και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα στο Κάστρο ενώ μια σημαντική αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στο Παλιό Τζαμί στην Πλατεία του Ελκομένου Χριστού.

Ξανά εκεί…

monemvasia_mapΕν τούτοις μια επίσκεψη σε έναν τόπο που η ομορφιά της φύσης μοιάζει πάντα ανθισμένη δεν είναι ποτέ αρκετή. Έτσι, τέσσερις περίπου μήνες μετά την πρώτη μας επίσκεψη στον φιλόξενο δήμο Μονεμβασίας ήμασταν σίγουροι ότι θα ξαναβλέπαμε τους ίδιους ανθρώπους που μας υποδέχτηκαν με θέρμη, τους ίδιους που στηρίζουν και προβάλουν με κάθε τρόπο τον τόπο τους.

Τέσσερα άτομα για ένα οδοιπορικό σε ένα όχι και τόσο προσεγμένο δίκτυο προϋποθέτει ένα «ευρύχωρο και ψηλό» όχημα, τι καλύτερο από ένα SUV αν οι διαδρομές είχαν και χωματόδρομο. Για καλή μας τύχη η αναζήτηση ενός μοντέλου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας αφού για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες είχαμε στη διάθεσή μας την αρχοντική ML 250 BlueTEC της Mercedes-Benz. Ένα πετρελαιοκίνητο premiums SUV με  αποδοτικό κινητήρα 2,1 lt (204 PS/4.200 rpm, 501 Nm/1.600 rpm), ανετότατους πολυτελείς χώρους, με υπεραρκετές τετρακίνητες δυνατότητες για τις ανάγκες του οδοιπορικού μας και με αρεστή κατανάλωση η οποία για τα κοντά 1.200 km που διανύσαμε κυμάνθηκε στα 8-9 lt/100 km. Η παραπάνω τιμή είναι τουλάχιστον ικανοποιητική αν σκεφτείτε τον όγκο του αμαξώματος κοντά στους τρεις τόνους.

arxaggelos_lakonia-7Σε περίπου 3,5 ώρες μπορεί να φτάσει κανείς στα νότια της Λακωνίας και να κατευθυνθεί στα διάφορα παραλιακά χωριά της ευρύτερης περιοχής, στη Νεάπολη, στην Ελαφόνησο σε… Βγαίνοντας από τον αυτοκινητόδρομο στον κόμβο της Τρίπολης με κατεύθυνση την Σπάρτη χρειάζεται προσοχή στις στροφές κατά τις προσπεράσεις. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση η M250 CDI με την περίσσεια ροπής και το γρήγορο kick down του αυτόματου κιβωτίου (με 7 σχέσεις) δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ενώ στις κλειστές στροφές αναδεικνύει το καλοστημένο σασί της με το αμάξωμα να παίρνει σχετικά μικρές κλίσεις. Πάντως, χρειάζεται προσεκτική και όχι αφηρημένη οδήγηση καθώς η ποιότητα του οδοστρώματος, ειδικά μετά την Σπάρτη δεν είναι και η καλύτερη. Η συμβουλή μας είναι οδηγείτε συνετά διότι και ασφαλέστερα θα φτάσετε αλλά και οικονομικότερα πετυχαίνοντας μικρότερη κατανάλωση καυσίμου…

Δυο μέρες… μόνο…

Έχοντας ήδη από την προηγούμενη επίσκεψη καταλύσει εντός της Καστροπολιτείας, αυτή τη φορά επιλέξαμε για το σύντομο πέρασμα μας το γραφικό Αρχάγγελο και την εξαιρετική παραλία του χωριού. Ανέκαθεν η ιδέα της παραμονής σε κατάλυμα πλάι στη θάλασσα μας συνάρπαζε· και ποιον δεν συναρπάζει. Και ο Αρχάγγελος προσφέρει αυτή τη δυνατότητα σε ένα ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον, ιδανικό για οικογένειας και παιδιά.

arxaggelos_lakonia-2Έτσι, με ορμητήριο το λακωνικό χωριό και τους εξαιρετικούς ξενώνες του “Pallazio” (σ.σ. ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρη Πολλάλη… εμπνευστή και του τίτλου του άρθρου που διαβάζετε!) προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Στην προκειμένη περίπτωση δυο διανυκτερεύσεις ακούγονται/είναι πολύ λίγες για να μπορέσει κανείς να κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μονεμβασίας και να “μεθύσει” από τα αρώματα της λακωνικής γης.

Για αυτό το λόγο συμβουλευτήκαμε τους τοπικούς φορείς και δη τον Μπάμπη Λύρα (υπεύθυνο της τουριστικής προβολής του δήμου Μονεμβασίας) που μας πρότεινε ταιριαστές διαδρομές στο πρόγραμμα μας. Στο σημείο αυτό να τονιστεί το σπουδαίο έργο που υλοποιεί ο κ. Λύρας για την τουριστική προβολή του Δήμου με μοναδική ώση την αγάπη για τον τόπο του. Είναι πολύ σημαντικό να συναντά κανείς τέτοια άτομα με πίστη σε αυτό που ακολουθούν και να ανοίγουν νέους δρόμους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους μας.

Η Νότια Οδική Διαδρομή – Βάτικα Νο.1

spilaio_kastanias_lakonia-2Την πρώτη ημέρα ακολουθήσαμε τη νότια διαδρομή, μερικά χιλιόμετρα «πάνω» από τη Νεάπολη. Αυτή περιλαμβάνει στάση στα Σπήλαια Καστανιάς, που είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας, ενώ παρακάμψεις λίγων λεπτών παρέχουν πρόσβαση σε αρκετές ελκυστικές παραλίες με άγριο και απόκρημνο ύφος. Ένα πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών γαζώνει την παρθένα φύση αυτής της οροσειράς και την τραχιά ακτογραμμή μέχρι τον Καβομαλιά (κάβος Μαλέα). Αναλυτικότερα ο δρόμος ανατολικά της Νεάπολης οδηγεί πρώτα στο Μεσοχώρι.

Στα περίχωρα του χωριού βρίσκεται το εγκαταλειμμένο κάστρο της Αγίας Παρασκευής με υπέροχη θέα της πεδιάδας της Νεάπολης, της ακτογραμμής και των νησιών Ελαφονήσου και Κυθήρων. Ο δρόμος μετά ανεβαίνει τα βουνά, περνά χωριά ήρεμα και μετά από περίπου 20-30 min οδήγησης καταλήγει στο Σπήλαιο Καστανιάς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά αξιοθέατα της χώρας. Μία επίσκεψη που επιβάλλεται με προτεινόμενη παραλία την Παναγιά.

velanidiaΗ επόμενη στάση είναι στο χωριό Παραδείσι. Οι κάτοικοί του, εκμεταλλευόμενοι το νερό των πηγών, δημιούργησαν ένα δίκτυο νερόμυλων στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα, μόνο ένας πρόσφατα ανακαινισμένος νερόμυλος συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Η διαδρομή τελειώνει στα Βελανίδια, ένα από τα γραφικότερα χωριά της περιοχής. Τα λευκά σπίτια με τις κεραμοσκεπές σχηματίζουν ένα αμφιθέατρο στις πλαγιές του όρους Κριθίνα, με υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Δίπλα στο μικρό λιμανάκι του χωριού είναι μία ελκυστική παραλία με βότσαλα.

Η Νότια Οδική Διαδρομή – Βάτικα No.2

profitis-iliasΗ ημέρα δεν τελειώνει εδώ και συνεχίζουμε για να ανακαλύψουμε τη διαδρομή που ερευνά το νοτιότερο άκρο του Δήμου Μονεμβασιάς, την περιοχή μεταξύ Νεάπολης και Καβομαλιά. Ξεχωρίζει για την απόκρημνη φυσική ομορφιά της και διαθέτει πολλές επιλογές για κολύμβηση και πεζοπορία χάρη στις πολυάριθμες παραλίες και τα μονοπάτια της.

Η πρώτη στάση είναι στον Άγιο Νικόλαο, ανατολικά της Νεάπολης. Σε αυτό το ζωντανό χωριό, από τα μεγαλύτερα της περιοχής, προβάλλει μία μεγάλη εκκλησία που αγναντεύει τα παράλια. Με μία σύντομη διαδρομή μέσα από τον ελαιώνα Αγίου Νικολάου φτάνουμε στην επόμενη στάση. Ο Προφήτης Ηλίας είναι ένας μικρός οικισμός ψαράδων με ένα γραφικό λιμάνι. Το ομώνυμο εκκλησάκι ατενίζει το πέλαγος και τα Κύθηρα. Προτεινόμενη παραλία: Ρισμαρί

apolithomeno_dasos_monemvasia_paralia-4Μία παράκαμψη σε σχετικά βατό χωματόδρομο όπου η M 250 κινείται με χαρακτηριστική άνεση σα να βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον, οδηγεί στο αναρριχητικό πάρκο Ζόμπολου. Όμως το πιο ενδιαφέρον σημείο βρίσκεται ακόμη πιο νοτιοανατολικά. Ένας χωματόδρομος οδηγεί στο Απολιθωμένο Δάσος, ένα σπάνιο θέαμα δέντρων που απολιθώθηκαν στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών.

Η απολιθωμένη χλωρίδα πήρε τη σημερινή της μορφή όταν δέντρα και άλλα φυτά βυθίστηκαν στη θάλασσα. Μπορείτε να θαυμάσετε τους ριζικούς κόμβους, τους κορμούς δέντρων και τα απολιθωμένα μαλάκια κατά μήκος της ακτής. neapoli-limaniΕπίσης, μπορείτε να κάνετε μία βουτιά στα κρυστάλλινα νερά καθώς αρκετές παραλίες
βρίσκονται δίπλα στο Απολιθωμένο Δάσος, που είναι επίσης σημείο αφετηρίας μίας από της πιο ελκυστικές πεζοπορικές διαδρομές προς τα Μοναστήρια του Καβομαλιά.

Η ημέρα τελείωσε με επίσκεψη στο μαγαζί που δημιούργησε με πολύ μεράκι ο Παναγιώτης και μία επίσκεψη στη Νεάπολη θα σας αποζημιώσει με το ηλιοβασίλεμα αλλά και τις νοστιμιές που θα σας τρατάρει. Λίγο πριν ξεκινήσουμε τις μαντινάδες… πάντα με τον Παναγιώτη, λάτρη της κρητικής παράδοσης, επιστρέψαμε στον Αρχάγγελο γεμάτοι από όμορφες εικόνες και ανυπόμονοι για την επόμενη μέρα.

Πούντα – Ελαφόνησος

punta-elafonissosΔεύτερη και τελευταία ημέρα του οδοιπορικού-εξπρές με κατεύθυνση το νησί της Ελαφονήσου. Για τους δραστήριους επισκέπτες η εν λόγω διαδρομή συνδυάζει δύο εξαιρετικές παραλίες, μία στην στεριά και μία στο νησί της Ελαφονήσου.

Η Πούντα, μία από τις πιο ελκυστικές παραλίες της περιοχής,  βρίσκεται μόνο λίγα λεπτά μακριά από τη Νεάπολη. Έχει λεπτή άμμο και αμμόλοφους που κρύβουν τα απομεινάρια μίας προϊστορικής πόλης, τμήματα της οποίας βυθίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια σε ρηχά νερά και μπορούν να εντοπιστούν εύκολα με ελεύθερη κατάδυση. Τα ερείπια αυτού του αρχαίου οικισμού φτάνουν στο νησάκι Παυλοπέτρι, που βρίσκεται elafonissos_caroto_gr-1πολύ κοντά στην ακτή. Ακριβώς πίσω από την παραλία βρίσκεται ο υγρότοπος της λιμνοθάλασσας Στρογγύλης που συγκεντρώνει εποχιακά, πλήθος μεταναστευτικών πουλιών. Η Πούντα είναι επίσης αγαπημένο στέκι των windsurfers.

Δίπλα στην Πούντα βρίσκεται η  αποβάθρα από όπου τα ferry μεταφέρουν κόσμο και αυτοκίνητα στην Ελαφόνησο σε 10 min. Η Ελαφόνησος έχει να καυχηθεί για μία από τις πιο δημοφιλής ακτές της Ελλάδας, το Σίμο, με τους αμμόλοφους ως σήμα κατατεθέν. Οι αποστάσεις στο νησί είναι μικρές και επιτρέπουν επισκέπτες να εξερευνήσουν το νησί άνετα σε ημερήσια εκδρομή.

apolithomeno_dasos_monemvasia_paralia-6Είναι Κυριακή σούρουπο και με δυσκολία παίρνεις την απόφαση της επιστροφής. 48 ώρες δεν είναι αρκετές για να ζήσεις την εμπειρία της Λακωνίας· τουλάχιστον κινηθήκαμε άνετα, ξεκούραστα και κυρίως οικονομικά με την πετρελαιοκίνητη Mercedes η οποία υπενθυμίζει τα προτερήματα της πετρελαιοκίνησης. Όταν μάλιστα γνωρίζεις ότι δεν έζησες την εμπειρία του Κυπαρισσίου και του Ζάρακα… τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν ξανά στη Λακωνία. (σ.σ.: Μπάμπη την επόμενη χρωστάμε Κυπαρίσσι). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον πλήρη δικτυακό τόπο του δήμου Μονεμβασίας www.monemvasia.gr.

Κείμενο: K. Χαλκιαδάκης, Ν. Μαρινόπουλος – Πληροφορίες: www.monemvasia.gr
Φωτογραφίες: N.Μαρινόπουλος, www.monemasia.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button