ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πως λειτουργεί ο συμπλέκτης Haldex;

haldex clutch 5th gen

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο για να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας ενός από τους δημοφιλέστερους συμπλέκτες σε συστήματα τετρακίνησης…

haldex clutch videoΤο παρακάτω βίντεο απεικονίζει με αναλυτικό τρόπο την λειτουργία του ηλεκτροϋδραυλικού συμπλέκτη Haldex, της σουηδικής εταιρίας που από το 2010 συνεργάζεται στενά στα συστήματα τετρακίνησης με την Borg Warner που κατασκευάζει -μεταξύ άλλων- και τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη DSG.

Περί μετάδοσης κίνησης…

Με απλά λόγια, ο Haldex στην 5η γενιά αποτελείται από τρία βασικά μέρη (σε αντίθεση με τα τέσσερα των προηγούμενων): α) το υδραυλικό ισχύος με ενσωματωμένη την ηλεκτρική αντλία και το φυγοκεντρικό ρυθμιστή, β) το υγρό πολύδισκο σετ, και γ)  την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU).

Audi Crown Gear, η μετεξέλιξη του Torsen

haldex 5 gen diagramΣε ρόλο κεντρικού διαφορικού ο Haldex τοποθετείται ανάμεσα στους δύο άξονες του αυτοκινήτου και ο ρόλος του είναι να μεταφέρει ροπή στον πίσω. Όταν το αυτοκίνητο εκκινεί η ηλεκτρική αντλία αυξάνει την πίεση του λαδιού στο κύκλωμα του συμπλέκτη. Ανάλογα  με την πίεση που δημιουργεί η αντλία τα δισκάκια συμπιέζονται μεταξύ τους και ανάλογα με το πόσο σφίγγουν είναι το μέγεθος της ροπής που περνά στους τροχούς. Χαμηλότερη πίεση έχουμε π.χ. σε κλειστές στροφές, στις υψηλές ταχύτητες, στο παρκάρισμα και υψηλότερη πίεση π.χ. σε γλιστερά, παγωμένα, λασπωμένα οδοστρώματα.

Γεια σας κ.Torsen, από εδώ ο κ.Haldex…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!