NEAΔΙΑΦΟΡΑΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Lamborghini Marzal, ο γυάλινος γλάρος!

1967_Bertone_Lamborghini_Marzal (6)

Ένα από τα πιο τρελά πρωτότυπα μοντέλα με εκτενή χρήση γυαλιού ήταν το Marzal. Εν έτει 1967!

1967_Bertone_Lamborghini_Marzal (9)Πολλοί υποστηρίζουν πως η παρθενογένεση έχει πεθάνει εδώ και καιρό και πολλές φορές ανακυκλώνεται. Αυτές τις μέρες η Opel παρουσιάζει το Monza και όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει μια μικρή δόση… ανακύκλωσης από την Lamborghini Marzal δεν έχουν και άδικο. Μια πρωτότυπη Lambo με πόρτες που άνοιγαν σαν φτερά γλάρου κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από γυαλί!

Η Mercedes-Benz 300SL (W194) του 1952 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο όπου οι πόρτες άνοιγαν προς τα πάνω αρθρωμένες στην οροφή και έμεινα στην ιστορία ως «gullwing doors» (gull σημαίνει γλάρος). Ωστόσο, η Marzal που παρουσιάστηκε το 1967 στο σαλόνι της Γενεύης, ήταν το πρώτο concept που είχε γυάλινες πόρτες α λα φτερά γλάρου. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στο αφεντικό της Lamborghini.

Και πως τελικά κατάφερε να φτάσει στην ελβετική έκθεση η Marzal με συνολικά 2,4 τετραγωνικά μέτρα γυαλιού; Τότε η Lamborghini βρισκόταν μόλις τρία χρόνια στην αγορά με την 400GT και την Miura και ο Ferruccio Lamborghini επιθυμούσε διακαώς ένα τρίτο μοντέλο το οποίο ανέλαβε ο νεαρός Marcello Gandini που εργαζόταν στον οίκο Bertone.

1967_Bertone_Lamborghini_Marzal (13)To κοινό όσο και ο ειδικός Τύπος ενθουσιάστηκε με την γυάλινη Lamborghini αλλά όχι και ο Ferruccio ο οποίος σε στενό κύκλο φέρεται να είχε πει πως «η γυναίκα πρέπει να δείχνει μόνο τα πόδια της». Δεν του άρεσε καθόλου η ιδέα της κοινής θέας αφού καθένας μπορούσε να δει τις ενδυματολογικές προτιμήσεις των δύο επιβατών!

Πίσω από τις πλάτες του υπήρχε ένας 2λιτρος 3κύλινδρος σε σειρά ο οποίος ήταν ουσιαστικά το ένα σκέλος του V12 που φορούσε η Miura και απέδιδε 175 άλογα. Μερικές εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της, η Marzal εγκαινίασε το Grand Prix του Μονακό στα χέρια του Πρίγκηπα Rainier με την σύζυγο του Grace. Τελικά, υπήρξε μία και μοναδική Marzal που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την Espada που ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα, το 1968.

Μία από τις τελευταίες αναφορές θέλει την Marzal να πωλήθηκε από τον Bertone σε δημοπρασία το 2011 στην τιμή των 1,35 εκ. ευρώ. Στις 6-8 Σεπτεμβρίου η Marzal θα δει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας και μαζί με την Egoista θα αποτελέσουν την ατραξιόν του «Schloss Bensberg Classics» (κοντά στην Κολωνία) στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών της Lamborghini.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!