NEA

Το Fiat 500L Living πέρασε το τεστ της Bosch!

Fiat 500L Diesel Challenge Bosch (2)

Τορίνο-Παρίσι, σχεδόν 800 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό – Το κατόρθωμα πραγματοποιήθηκε από το Fiat 500L Living 1.6 MultiJet II των 105 ίππων με σύστημα common Rail της Bosch.

Fiat 500L Diesel Challenge Bosch (3)Η πρώτη διοργάνωση του “Diesel Challenge”, που δημιουργήθηκε από τη Bosch για να αποδείξει τις αξιοσημείωτες δυνατότητες των κινητήρων ντίζελ σε απόδοση, οικονομία και χαμηλές εκπομπές ρύπων, έφτασε στο τέλος της. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε ένας άθλος από ένα στόλο Fiat 500L Living 1.6 MultiJet II 105 HP, τα οποία ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου από το Mirafiori Motor Village στο Τορίνοκαι έφτασαν το επόμενο πρωί στο Motor Village Fiat Café στο Παρίσι, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά.

Οι ομάδες που πήραν μέρος, κάλυψαν την απόσταση με 27 λίτρα κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 30 χιλιόμετρα στο λίτρο. Ακόμα πιο αξιοσημείωτη ήταν η επίδοση ενός επαγγελματία οδηγού, που κάλυψε την ίδια απόσταση με μόλις 20,9 λίτρα καυσίμου, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 38 χιλιόμετρα στο λίτρο. Εξίσου θεαματικά αποτελέσματα είχαν οι ομάδες που επέστρεψαν από το Παρίσι στο Τορίνο, επίσης χωρίς στάση για ανεφοδιασμό.

Εφοδιασμένος με ένα μικρό υπερσυμπιεστή, μία αντλία λαδιού μεταβλητής παροχής κι έναν εναλλάκτη «έξυπνης φόρτισης», ο κινητήρας 1.6 MultiJet II 105 HP του Fiat 500L Living είναι ένας MultiJet δεύτερης γενιάς, που εξασφαλίζει κορυφαία οικονομία για την κατηγορία, φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία και πολύ καλή απόδοση. Το μυστικό της απόδοσής του βρίσκεται στο νέο σύστημα τροφοδοσίας, με ταχύτερο ψεκασμό και πολλαπλό ψεκασμό ανά κύκλο λειτουργίας (μέχρι οκτώ ψεκασμούς ανά κύκλο).

Fiat 500L Diesel Challenge Bosch (1)Τα «μπεκ» ψεκασμού είναι επίσης απλούστερα και πιο αξιόπιστα, γιατί η κατασκευή τους είναι λιγότερο πολύπλοκη  κι έχουν 40% λιγότερα εξαρτήματα. Αυτός ο νέος τύπος μπεκ ανοίγει το δρόμο για νέες στρατηγικές στην προσπάθεια βελτίωσης της καύσης, όπως π.χ. τη μέθοδο ” Rate Shaping”, που περιλαμβάνει δύο διαδοχικούς ψεκασμούς, τόσο κοντά μεταξύ τους, ώστε να δημιουργούν ένα συνεχές προφίλ παροχής καυσίμου στους κυλίνδρους. Με αυτή τη μέθοδο η διαδικασία της καύσης βελτιώνεται, με πλεονεκτήματα στη μείωση του θορύβου και τις εκπομπές σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου. Σήμερα οι κινητήρες Multijet II καλύπτουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές Euro 5 και ταυτόχρονα κάνουν ένα αποφασιστικό  βήμα για την κάλυψη αυστηρότερων προδιαγραφών στο μέλλον. Προφανώς το σύστημα Start & Stop είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ κινητήρας και μετάδοση χρησιμοποιούν λιπαντικά χαμηλού ιξώδους για την ελαχιστοποίηση των τριβών.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα του “Bosch Diesel Challenge” τονίζουν τα οικονομικά οφέλη που προσφέρουν τα αυτοκίνητα ντίζελ σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, πολύ περισσότερο αν μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα πολλούς επιβάτες. Ακριβώς όπως το Fiat 500L Living, ένας τέλειος συνδυασμός αποτελεσματικής εκμετάλλευσης χώρου με τη σχεδιαστική αντίληψη της Fiat. Με την προσθήκη της τρίτης σειράς καθισμάτων είναι το πιο συμπαγές πολυμορφικό 5 + 2 θέσεων στην κατηγορία του: με μήκος μόλις 4,35 μ. έχει χώρους για 7 ή 5 άτομα  και χώρο αποσκευών 638 λίτρων , το μεγαλύτερο στην κατηγορία. Σε αυτό το αυτοκίνητο, ο όρος «χώρος για να ζεις», που καθορίζει το όνομά του, παίζει τον κεντρικό ρόλο. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εφοδιάζεται με φιλικά προς το χρήστη συστήματα που, διευκολύνουν την  αξιοποίηση των συσκευών πλοήγησης, ψυχαγωγίας και πληροφοριών και διευκολύνουν την πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Fiat 500L Diesel Challenge Bosch (4)Για παράδειγμα, τα Fiat 500L Living που πήραν μέρος στο “Diesel Challenge” ήταν εφοδιασμένα για σύνδεση στο Internet με Vodafone Mobile Wi-Fi 4G, το καινοτόμο Wi-Fi hotspot που επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση μέχρι 10 συσκευών και την πλοήγηση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες 4G μέχρι 70 Mbps. Μια απλή, φιλική προς το χρήστη λύση για να είναι συνδεδεμένοι οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τα συστήματα U-Connect που ήταν τοποθετημένα στα αυτοκίνητά τους, οι ομάδες που συμμετείχαν επωφελήθηκαν από τη χρήση του eco:Drive Live, της εφαρμογής που εξελίχθηκε από τη Fiat για να βοηθήσει τους οδηγούς να μειώσουν την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2.

Τα Fiat 500L Living που πήραν μέρος στην δοκιμή της Bosch ήταν επίσης εφοδιασμένα με λάστιχα Goodyear EfficientGrip, που χρησιμοποιούν την καινοτόμο τεχνολογία FuelSaving για τη μείωση της αντίστασης κύλισης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι οι μηχανικοί της Bosch και της Fiat βελτιώνουν συνεχώς την τεχνολογία των ντίζελ από το 1990 κι έχουν πετύχει τη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων (κατά 96% των οξειδίων του αζώτου και κατά 98% των σωματιδίων).

Επίσης, οι κινητήρες ντίζελ καταναλώνουν 30% λιγότερο καύσιμο από τους παραδοσιακούς βενζινοκινητήρες, επιτρέποντας την αύξηση της αυτονομίας κατά 40%. Σε ό,τι αφορά την απόδοση, η μέγιστη ροπή αποδίδεται σε χαμηλές στροφές, εξασφαλίζοντας μια δυναμική οδηγική εμπειρία. Γι’ αυτούς τους λόγους οι κινητήρες ντίζελ γνωρίζουν επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως δε στην Ευρώπη, όπου η μία στις δύο ταξινομήσεις είναι για αυτοκίνητα ντίζελ.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!