NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυτόνομη οδήγηση, το τέλος του τιμονιού;

Mercedes-Benz_Joystick_F200_Concept_1996 (4)

Η εξέλιξη αυτόνομων αυτοκινήτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση του τιμονιού. Τουλάχιστον με την έννοια που το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Mercedes-Benz_Joystick_F200_Concept_1996 (5)Οι έρευνες και οι προσπάθειες για την εξέλιξη μερικών και στην συνέχεια πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων αποτελεί πλέον βασικό αντικείμενο απασχόλησης για τα τμήματα R&D των περισσοτέρων εταιριών. Ήδη, σε σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν στοιχεία αυτόνομων λειτουργιών, κατά τις οποίες ο ρόλος του οδηγού είναι δευτερεύων, όπως τα συστήματα αυτόματης στάθμευσης. Ο οδηγός επιλέγει μία θέση στάθμευσης, το σύστημα ελέγχει πως ο χώρος είναι κατάλληλος για το μέγεθος του αυτοκίνητου και οι ελιγμοί κατά το παρκάρισμα γίνονται εντελώς αυτόματα.

Mercedes-Benz_Joystick_F200_Concept_1996 (2)Ο Han Hendriks, αντιπρόεδρος της εταιρίας Johnson Controls, η οποία ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοκινήτων, απαντώντας σε ερώτηση της «The Detroit News» δήλωσε πως «…μετά το 2025 θεωρώ πιθανό ο ρόλος του τιμονιού στα αυτοκίνητα να είναι λιγότερο πρωταρχικός και σημαντικός». Συνεχίζοντας είπε μεταξύ άλλων πως στο εσωτερικό των πλήρως αυτόνομων αυτοκίνητων θα υπάρχουν λιγότερα χειριστήρια και οι οδηγοί τους θα χρειάζεται να κάνουν λιγότερους χειρισμούς και ελέγχους.

Mercedes-Benz_Joystick_F200_Concept_1996 (6)Σε σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν επίσης συστήματα με κάμερες τα οποία επεμβαίνουν αυτόματα στα φρένα ή ειδοποιούν τον οδηγό όταν εντοπίσουν κάποιο αντικείμενο περιμετρικά του αυτοκινήτου. Με τη χρήση τέτοιων συστημάτων έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εξελίξεων και αλλαγών, από τα αυτοκίνητα στα οποία ο οδηγός είναι υπεύθυνος για όλες τις λειτουργίες και τους ελέγχους, προς τα μελλοντικά πλήρως αυτόνομα. Περισσότερα για την αυτόνομη οδήγηση μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!