NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυστηρότερα όρια για το CO2 από το 2021!

CO2 limits cars auto

Τελικά η E.E. ανακοίνωσε αυστηρότερα όρια για την εκπομπή CO2 των αυτοκινήτων που θα ισχύσουν από το 2021.

Σύμφωνα με τα νέα όρια που θα ισχύσουν από το 2021 στην E.E. ο μέσος όρος εκπομπής CO2 της γκάμας μοντέλων σε κάθε αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 95 g/km ενώ από το 2020 θα πρέπει όλες οι εταιρίες να ανταποκρίνονται στο 95% του εν λόγω ορίου. Έτσι, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έρχονται ξανά αντιμέτωποι με βασικά ζητήματα που κοστίζουν. Ένα από αυτά είναι οι περαιτέρω ενέργειες και τεχνολογίες (διάφορες πρακτικές, μείωση βάρους κ.α.) για να εξοικονομήσουν κάθε γραμμάριο CO2 με τους μηχανικούς σε πολλές περιπτώσεις να σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν καλούνται να γίνει κάτι τέτοιο με το ίδιο κατασκευαστικό κόστος.

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό της μειωμένης ζήτησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εν μέρει θα έδινε λύση συμπίεσης του μέσου όρου CO2 προς τα κάτω καθώς τα EV δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους. Ωστόσο, το κόστος εξέλιξης, κατασκευής και φυσικά πώλησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ υψηλό και αμφίβολο το όφελος από την μείωση του μέσου όρου CO2 που θα προκύψει. Χαρακτηριστικά από την πλευράς των κατασκευαστών λέγεται πως «εμείς να φτιάχνουμε ηλεκτρικά, αλλά ποιος θα τα αγοράζει…».

car makers emmissions CO2Υπενθυμίζεται πως ο μέσος όρος εκπομπών CO2 των ευρωπαϊκών μοντέλων -βάσει του κύκλου NEDC– το 2012 ήταν 132,2 g/km, με τη Fiat να είναι η πιο «καθαρή» με 117 g/km, η Renault με 121 g/km κ.λπ. ενώ η εταιρία με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Μercedes-Benz με 143 g/km, παρόλο που παρουσιάζει βελτίωση κατά 10 g/km για το 2012. Κάπως έτσι εξηγούνται και οι πιέσεις από Merkel πλευρά μιας και η γερμανική εταιρία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους χορηγούς της κομματικής παράταξης της (έστω και με ένα μικρό ποσό).

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!