NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πιο φιλόξενη η Ελλάδα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

bmw-i3-electric-car-undergoing-winter-testing-february-2013

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα -συγκεκριμένα, οι μπαταρίες τους- σε κλίματα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες…

Η χώρα μας αποτελεί μια από τις πιο φιλόξενες χώρες της Ευρώπης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV ή Electric Vehicles) για έναν πολύ απλό λόγο: λόγω κλίματος! Είναι ήδη γνωστό πως τον χειμώνα η αυτονομία των EV επηρεάζεται άμεσα καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι ιδανικές για τις μπαταρίες μειώνοντας το ενεργειακό τους φορτίου (όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε ηλεκτρική συσκευή).

tesla model s winter snow drivingΑπό την άλλη, ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας της μπαταρίας αναλώνεται στην και οι μπαταρίες του δεν λειτουργούν ιδανικά και μέρος του ενεργειακού τους περιεχόμενου αναλώνεται στην θέρμανση του εσωτερικού (μιας και δεν υπάρχει σύστημα ψύξης όπως στα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή ΜΕΚ). Απεναντίας, το σύστημα κλιματισμού επιβαρύνει πολύ λιγότερο τις μπαταρίες.

356364536Την θεωρία (που έχουμε διαπιστώσει οδηγώντας διάφορα EV) έρχεται να επιβεβαιώσει δοκιμή του Auto Bild, όπου οι πραγματικές αυτονομίες των ηλεκτρικών μοντέλων τις κρύες εποχές του χρόνου ήταν μικρότερες έως και 70%(!) σε σχέση με τις επίσημες που αναφέρουν οι κατασκευαστές. Το γερμανικό περιοδικό δοκίμασε τα BMW i3, Tesla Model S, Nissan Leaf, Renault Zoe και Mitsubishi i-MiEV εκ των οποίων τα τέσσερα από αυτά -με πλήρως φορτισμένη μπαταρία- η αυτονομία αρκούσε για λιγότερο από 70 km!

ESSAIS GRAND FROID RENAULT ZOE (B10)Μάλιστα, στο Renault Zoe η διαθέσιμη αυτονομία δεν αρκούσε καν για 60 km, γεγονός που καθιστά ακόμα και την ημερήσια μετακίνηση επισφαλή, ειδικά αν βρεθείς σε κάποιο μποτιλιάρισμα. Χάρη στην πολύ μεγάλη μπαταρία των 85 kWh το Tesla Model S είχε την μεγαλύτερη αυτονομία αγγίζοντας τα 200 km. Εδώ να σημειωθεί πως η δοκιμή του περιοδικού έγινε στις Άλπεις, σε πίστα της Pirelli όπου επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!