ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κινητά που προστατεύουν πεζούς και ποδηλάτες!

KINITA-POMPOS

Πρόκειται για μια αρκετά έξυπνη ιδέα η οποία θα μπορούσε κάποια στιγμή να περάσει και στην μαζική χρήση…

Αν έχετε διαβάσει το φαινόμενο Peltzman θα έχετε διαπιστώσει πόσο άτρωτος νιώθει ο οδηγός ενός αυτοκινήτου σε σχέση με ένα μοτοσικλετιστή, ποδηλάτη ή κάποιον που κάνει τζόκινγκ στον δρόμο. Έτσι, στην προσπάθεια που γίνεται για αυξημένη ασφάλεια όλων όσων μετέχουν στην κυκλοφορία, το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση των κινητών τηλεφώνων που σχεδόν όλοι έχουν μεταφέρουν πάνω τους.

Η ιδέα είναι σχετικά απλή: το κινητό τηλέφωνο θα εκπέμπει ένα μικρής συχνότητας και εμβέλειας σήμα που θα αντιλαμβάνεται ένας δέκτης τοποθετημένος στο αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο ο οδηγός του αυτοκινήτου θα μπορεί να ειδοποιηθεί ώστε να δώσει την ανάλογη προσοχή π.χ. όταν ο ποδηλάτης βρίσκεται μεταξύ δύο σταθμευμένων αυτοκινήτων ή όταν έχει πλησιάσει ένας μοτοσικλετιστής και δεν τον έχει δει.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρέχει το Πολυτεχνείο του Μονάχου σε συνεργασία με τις εταιρίες Continental, BMW και Daimler ενώ αναμένεται να προστεθεί και μία μεγάλη κατασκευάστρια κινητών που για την ώρα παραμένει άγνωστη. Μάλιστα, το πρόγραμμα προχωρά ακόμη πιο μακριά αφού ιδανικά θα μπορούσε και να ακινητοποιήσει το όχημα ώστε να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση. Από την άλλη, το όλο σύστημα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα έξυπνο ώστε να αξιολογεί σωστά τη κατάσταση και να ειδοποιεί ή ακόμη πιο πέρα να ακινητοποιεί το όχημα.

Ένα άλλο σενάριο θέλει τον πομπό να μην είναι απαραίτητα τοποθετημένος σε ένα κινητό τηλέφωνο αλλά π.χ. σε σχολικές σάκες ή ακόμη και σε μορφή καρφίτσας σε παιδικά ρούχα ώστε να προστατεύονται τα παιδιά που κινούνται συχνά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν φιλόδοξα project τα οποία θα περάσει αρκετός καιρός για να δούμε σε ευρεία χρήση και ίσως να συνδυαστούν με την διάδοση της τεχνολογίας της ημιαυτόνομης οδήγησης

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!