NEA

Volvo Concept Estate, ανοίγει τις πόρτες του.

Το ενδιαφέρον στο σουηδικό concept car έχει να κάνει με το εσωτερικό το οποίο θα δούμε στη νέα γενιά XC60…

Με το Concept Estate η Volvo ολοκληρώνει την τριπλέτα των πρωτότυπων μοντέλων (με τα Concept XC Coupe και Concept Coupe) πριν τον Οκτώβριο και την πρεμιέρα του XC90 στο σαλόνι του Παρισιού. Στο πιο …κοντινό της Γενεύης θα κάνει πρεμιέρα το concept που βλέπετε στις οθόνες σας με επιρροές από Volvo 1800 EES της δεκαετίας του 1970 σε ότι αφορά στις γραμμές του αμαξώματος.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζει στο ταμπλό που ακολουθεί τη νέα τάση της εποχής, δηλ. ψηφιακές οθόνες αντί για αναλογικά όργανα και οθόνες αφής που περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των διακοπτών. Κατά τα υπόλοιπα και αυτό το concept βασίζεται στη νέα πλατφόρμα SPA ενώ εξοπλίζεται με τους νέους και αποδοτικούς κινητήρες τεχνολογίας Drive-E.

[accordion close=”1″ title=”Το δελτίου Τύπου“] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Η Volvo έχει τεράστια παράδοση σε επιτυχημένα wagon μοντέλα και το Concept Estate αποτίει έναν άτυπο φόρο τιμής σε αυτά! Ο προσεκτικός παρατηρητής, θα αναγνωρίσει ομοιότητες ανάμεσα στο Concept Estate και ιδιαίτερα το Volvo 1800 ES, θρυλικό μοντέλο της σουηδικής εταιρίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Οι ομοιότητες αυτές, έχουν σκοπό περισσότερο να καταδείξουν την πηγή έμπνευσης παρά να εκφράσουν οποιαδήποτε διάθεση «ρετρό».

«Η σειρά των Volvo 1800 έμεινε στη ιστορία για τις υπέροχες φόρμες και τις αξεπέραστες σχεδιαστικές γραμμές. Με το Concept Estate συνδέουμε το ένδοξο παρελθόν της μάρκας με το νέο design της Volvo, που θα είναι πανέμορφο και άμεσα αναγνωρίσιμο», σχολιάζει ο Τόμας Ίνγκενλατ, (Thomas Ingenlath), Ανώτερος Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της Volvo.

Από αυτήν την προσέγγιση των σχεδιαστών, προέκυψε ένα πρωτότυπο τόσο όμορφο και συνάμα τόσο διαφορετικό. Η μεγάλη απόσταση από το ταμπλό έως τον εμπρός άξονα, η ιδιαίτερα κομψή σιλουέτα σε σκούρο καφέ χρώμα και η εντυπωσιακή γυάλινη οροφή, χαρίζουν μία πολύ δυναμική όψη στο Concept Estate. Όπως ακριβώς και στα Concept Coupé και Concept XC Coupé που προηγήθηκαν, η εμπρός όψη του Concept Estate είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, με το έντονα χαμηλωμένο καπό και τη γρίλια που δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται. Ταυτόχρονα, τα φώτα ημέρας σε σχήμα Τ είναι πολύ χαρακτηριστικά και θα αποτελέσουν σχεδιαστική υπογραφή των Volvo στο μέλλον. Αντίστοιχη σχεδιαστική υπογραφή θα αποτελέσουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πίσω φωτιστικά σώματα του Concept Estate.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Σε συνδυασμό με ειδικά εξελιγμένο από τη Volvo λογισμικό, η οθόνη αφής θα αποτελέσει το κέντρο ελέγχου για τη νέα, μοναδική εμπειρία στο χειρισμό των λειτουργιών του αυτοκινήτου, που θα προσφέρει η Volvo. Εισάγει τη λειτουργικότητα που χαρακτηρίζει τις «ταμπλέτες», από το χώρο των υπολογιστών, στο χώρο του αυτοκινήτου. Χάρη σε μία ακόμα καινοτομία από τη Volvo, χαρακτηριστικές κινήσεις από τη χρήση ταμπλετών, όπως το σύρσιμο του δακτύλου ή το απαλό άγγιγμα της οθόνης, θα αποτελούν σύντομα μέρος της καθημερινότητας και κατά την οδήγηση!

Η οθόνη αφής αντικαθιστά όλους τους παραδοσιακούς περιστροφικούς διακόπτες και κουμπιά, εκτός από ελάχιστους που έχουν να κάνουν με πολύ βασικές λειτουργίες, όπως ένταση του ήχου, φώτα alarm, θέρμανση γυάλινων επιφανειών. Λειτουργεί δε διαδραστικά, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων μπροστά από τον οδηγό.

Η οθόνη αφής είναι τοποθετημένη με ελάχιστη κλίση ως προς τον κάθετο άξονα, σχεδόν όρθια, σε θέση portrait, όπως λέμε στη γλώσσα των υπολογιστών. Οι διάφορες περιοχές ελέγχου για τις αντίστοιχες λειτουργίες απεικονίζονται στην οθόνη ως παραλληλόγραμμα, που βρίσκονται χωροθετημένα στη γυάλινη επιφάνεια της οθόνης ως κομμάτια ενός παζλ, το ένα δίπλα στο άλλο, από πάνω προς τα κάτω. Όταν ο χρήστης αγγίξει μία από τις παραλληλόγραμμες περιοχές, αυτή εκτείνεται καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο χώρο, συμπιέζοντας αντίστοιχα τις υπόλοιπες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το επιλεγμένο παραλληλόγραμμο γίνεται πιο μεγάλο και πιο ευανάγνωστο.

Στην κορυφή της οθόνης δεσπόζει το παραλληλόγραμμο που αντιστοιχεί στο σύστημα πλοήγησης. Ακριβώς από κάτω αυτό που αντιστοιχεί στο χειρισμό των media (CD player, πολυμέσα, θύρα USB κλπ). Αμέσως πιο κάτω, η περιοχή που αντιστοιχεί στο χειρισμό του τηλεφώνου. Η χωροθέτηση έχει προκύψει από εκτενή μελέτη, ώστε να υπάρχει μέγιστη εργονομία και ευκολία για το χρήστη. Χαρακτηριστικά, οι πληροφορίες, η πλοήγηση και οι διάφορες πηγές του ηχοσυστήματος είναι σχετικά ψηλά στην οθόνη, σε εύκολη θέση για άμεση επίβλεψη από τον οδηγό ενώ οδηγεί.

Ο χειρισμός του τηλεφώνου, τα εικονίδια για διάφορες εφαρμογές και ο χειρισμός του κλιματιστικού, γίνεται από περιοχές πιο χαμηλά στην οθόνη, εύκολα προσβάσιμες για τα χέρια του οδηγού. Γενικά, η χρήση της οθόνης αφής είναι τόσο εύκολη και κατανοητή, που έπειτα από λίγα μόλις λεπτά χρήσης επέρχεται πλήρης εξοικείωση! Αξίζει να προστεθεί ότι η εργονομία του συστήματος υποστηρίζεται από δύο επιπλέον διαθέσιμους τρόπους ελέγχου: πιο παραδοσιακά χειριστήρια πάνω στο τιμόνι αλλά και δυνατότητα χειρισμού μέσω φωνητικών εντολών!

Η μοναδική αυτή οδηγική εμπειρία είναι μία από τις πολλές ευχάριστες εκπλήξεις που θα απολαύσουν οδηγός και επιβάτες του Νέου Volvo XC90, που θα λανσαριστεί στα τέλη του 2014.

Άλλη χαρακτηριστική πινελιά στο εσωτερικό του Concept Estate, που αντιπροσωπεύει το διαχρονικό σουηδικό lifestyle, αποτελεί ο μοχλός ταχυτήτων με την κρυστάλλινη λαβή, δημιούργημα του οίκου Orrefors/Kosta Boda. Χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερα θερμή πορτοκαλί απόχρωση, που την συναντάμε και στις ζώνες ασφαλείας για τους τέσσερις επιβάτες, καθώς και στα μάλλινα ταπέτα που έχει επιμεληθεί ο σουηδός σχεδιαστής Kasthall.

Το Concept Estate αποτέλεσε όμως πεδίο έκφρασης και δημιουργίας και για άλλους διάσημους σουηδικούς οίκους. Χαρακτηριστικά, ο πίνακας οργάνων καλύπτεται από δέρμα εξαιρετικής ποιότητας, φυσικά κατεργασμένο από την Tärnsjö, τα φωτεινού χρώματος δέρματα των καθισμάτων είναι της Bridge of Wear ενώ φιλέτα από φυσικό ξύλο και λεπτομέρειες από χαλκό κοσμούν το εσωτερικό.[/accordion]

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!