ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επαναστατική «μπαταρία» με αυτονομία πάνω από 1.000 km(;)

Αυτό είναι το πιο γλυκό όνειρο όλων των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μία «μπαταρία» με αυτονομία όσο εκείνη ενός πετρελαιοκίνητου. Είναι όμως τόσο τέλεια όσο ακούγεται;

alcoa_phinergy_c133Πέρυσι -περίπου την ίδια εποχή- είχαμε γράψει για τις πολλά υποσχόμενες μπαταρίες μετάλλου-αέρα της ισραηλινής εταιρίας Phinergy. Τώρα, έφτασε η ώρα των αποδείξεων με τους ειδικούς της εταιρίας να λένε πως δοκίμασαν την επαναστατική τους μπαταρία που αποτελείται από 50 στοιχεία και στην πιο πρόσφατη εκδοχή της υπάρχει ανόδιο από αλουμίνιο (ο αέρας λειτουργεί ως καθόδιο). Η δοκιμή έγινε με ένα Citron C1 και την «μπαταρίες» τοποθετημένη στο χώρο αποσκευών.

Όπως θα δείτε στο πρόσφατο βίντεο του Bloomberg, ο Aviv Tzidon CEO της Phinergy εξηγεί στον δημοσιογράφο πως ο μόνος περιορισμός είναι ο τακτικός ανεφοδιασμός (εκτιμούμε κάθε περίπου 300 km) με πόσιμο νερό το οποίο δρα ως υγρό για τον ηλεκτρολύτη. Μάλιστα, στο βίντεο φαίνεται ο Tzidom να κρατά ένα μικρό tablet όπου μέσω εφαρμογής φαίνεται πόσο αυξάνεται η αυτονομία του αυτοκινήτου κατά τον ανεφοδιασμό με νερό! Η Phinergy δεν έχει ανακοινώσει ακόμη περαιτέρω στοιχεία για την απόδοση της «μπαταρίας» αλλά ο συμπαθής CEO της εταιρίας αναφέρει πως το βάρος φτάνει μόλις τα 25 kg(!) και πως υπάρχει ήδη συμβόλαιο με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία για τοποθέτηση σε μοντέλα από το 2017.

Μέχρι εδώ ίσως να απορείτε γιατί χρησιμοποιώ εισαγωγικά όπου η λέξη μπαταρία. Επειδή η Phinergy δεν θα πρέπει να αναφέρεται στην συσκευή της με αυτό τον χαρακτηρισμό μιας και αυτή δεν αποθηκεύει ηλεκτρόνια αλλά τα παράγει όπως οι ενεργειακές κυψέλες (fuel cells). Επίσης, προφανώς θα ισχύουν οι πληροφορίες μας από προηγούμενο άρθρο μας που λένε πως η ενεργειακή πυκνότητα είναι 8 kWh/kg δίχως όμως να υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης (δηλ. τα στοιχεία αλουμινίου οξειδώνονται και αχρηστεύονται). Ακόμη και έτσι το κόστος αντικατάστασης με νέα μπαταρία (σ.σ. κάθε μία ζυγίζει περίπου 25 kg) θα είναι λιγότερο από ένα πλήρες ρεζερβουάρ με αμόλυβδη (σύγκριση με τιμή γαλονιού). Όλα αυτά αν δεν βαριέστε την διαδικασία της αντικατάστασης των ανοδίων αλουμινίου (λέμε, τώρα)…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!