ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Φίλτρα καμπίνας ΜΑΝΝ, Τέλος στα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια!

mann new filter 2014 new (1)

Σύμφωνα με μια προειδοποίηση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, “τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ατμοσφαιρικοί ρύποι που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων στην Ευρώπη”.

mann new filter 2014 new (2)Τα τελευταία αποτελέσματα από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος σχετικά με τους συναφείς κινδύνους από τη ρύπανση σωματιδίων στη Γερμανία είναι ανησυχητικά. Όταν πρόκειται για την οδική κυκλοφορία, είναι βασική προτεραιότητα να προστατευτούν οι επιβαίνοντες των αυτοκινήτων και των επαγγελματικών οχημάτων, καθώς και οι επιβάτες των λεωφορείων από το μολυσμένο εξωτερικό αέρα. Ο κατασκευαστής φίλτρων MANN+HUMMEL ανέπτυξε μια νέα γενιά φίλτρων καμπίνας τα οποία εξασφαλίζουν την απομάκρυνση ακόμη και των πιο μικροσκοπικών σωματιδίων σχεδόν στο 100%, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία. Η εταιρεία προμηθεύει επίσης σύγχρονα φίλτρα σωματιδίων στην αγορά του aftermarket με το εμπορικό σήμα της MANN-FILTER.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA) υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο, περίπου 47.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα στη Γερμανία κάθε χρόνο λόγο της ρύπανσης από σωματίδια. Προειδοποιεί ότι η ρύπανση του αέρα μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αναπνευστική νόσο, νόσο της καρδιάς και των πνευμόνων ή καρκίνο του πνεύμονα. “Το όριο σωματιδίων ξεπεράστηκε περίπου 3% στο σύνολο των σταθμών μέτρησης. Ο αριθμός αυτός φαίνεται μικρός, αλλά δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό κίνδυνο που κρύβει για την ανθρώπινη υγεία από τα αιωρούμενα σωματίδια, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν, τις πολύ πιο αυστηρές συστάσεις που εκδόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)” αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της UBA Thomas Holzmann. Ο WHO συνιστά πολύ χαμηλότερες οριακές τιμές σωματιδίων από την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της UBA, η κατευθυντήρια τιμή του WHO για σωματίδια μικρότερα από 10 μικρά (PM10) ξεπεράσε σχεδόν το 51% όλων των σταθμών μέτρησης στη Γερμανία το 2013.

Όσο μικρότερο το σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ) είναι ο όρος, ο οποίος αναφέρεται στα μικροσκοπικά σωματίδια του αέρα τα οποία δεν πέφτουν αμέσως στο έδαφος, αλλά παραμένουν σε αναστολή στην ατμόσφαιρα για ένα χρονικό διάστημα. Αυτά τα σωματίδια παράγονται για παράδειγμα μέσω της πέδησης και της σκόνης των ελαστικών στους δρόμους ή από οικιακά συστήματα θέρμανσης. Όσο μικρότερο το σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία. “Το πρόβλημα είναι ότι τα μικρά αυτά σωματίδια εισέρχονται βαθύτερα στους αεραγωγούς από ότι τα μεγαλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι φθάνουν σε περιοχές όπου δεν μπορούν να εμπνέονται και πάλι”, εξηγεί η UBA. Τα σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά (PM2.5) μπορούν και εισχωρούν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Εξαιρετικά μικρά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, ακόμη και μέσω των πνευμονικών κυψελίδων.

Οι επιβαίνοντες ενός οχήματος προστατεύονται από τα φίλτρα σωματιδίων της MANN-FILTER

Η παγκόσμια ηγετική θέση της MANN+HUMMEL στα προϊόντα φιλτραρίσματος, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τα τελευταία πορίσματα σχετικά με τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν στην υγεία λόγο των αιωρούμενων σωματιδίων. Για την προστασία των επιβατών, η εταιρεία ανέπτυξε φίλτρα καμπίνας υψηλής απόδοσης τα οποία είναι εξοπλισμένα με υλικά τελευταίας γενιάς. Πολλά από αυτά τα φίλτρα καμπίνας που μπορούμε να τα αναφέρουμε και σαν παγίδες σωματιδίων, περιλαμβάνουν το “CUK 26 009” φίλτρο ενεργού άνθρακα και το “CU 26 009” που είναι φίλτρο σωματιδίων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση σε ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων. Η MANN-FILTER προμηθεύει τόσο φίλτρα σωματιδίων όσο και φίλτρα ενεργού άνθρακα σε ποιότητα πρώτης τοποθέτησης στην αγορά του aftermarket.

Το σύστημα αερισμού ενός οχήματος λειτουργεί σαν μια ηλεκτρική σκούπα, αντλώντας έτσι το μολυσμένο εξωτερικό αέρα. Περίπου 540.000 λίτρα αέρα εισάγονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου κάθε ώρα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο καμπίνας για να καθαριστεί σε βάθος αυτός ο εξωτερικός αέρας με σκοπό την προστασία της υγείας των επιβαινόντων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου ένα όχημα κάνει συχνά ταξίδια αλλά και στην περίπτωση όπου οι επιβαίνοντες είναι παιδιά ή υποφέρουν από κάποια αλεργία.

Τα τελευταίας γενιάς φίλτρα καμπίνας της MANN-FILTER εξασφαλίζουν ότι ο εισερχόμενος αέρας καθαρίζεται διεξοδικά. Τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 1,0 micron, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία αφαιρούνται εξ’ολοκλήρου από το “CU 26 009” φίλτρο σωματιδίων, για παράδειγμα και μπορούν να αφαιρεθούν κατά 99% από το “CUK 26 009” φίλτρο ενεργού άνθρακα. Αν συγκρίνουμε τα σωματίδια αυτά με το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας θα διαπιστώσουμε ότι είναι μέχρι 70 φορές μικρότερα. Τα φίλτρα σωματιδίων είναι μία παγίδα στερεών σωματιδίων, όπως είναι η γύρη, ενώ τα φίλτρα ενεργού άνθρακα ενσωματώνουν ένα ενεργό στρώμα άνθρακα, το οποίο μπορεί επίσης να εξαλείψει τα επιβλαβή αέρια όπως είναι το όζον και το βενζόλιο, καθώς και τις δυσάρεστες οσμές. Είναι συνήθως εύκολο να αναβαθμίσετε το φίλτρο σας σε φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης το φίλτρο φράζει σταδιακά. Για να διατηρηθεί ο καλός καθαρισμός του αέρα, το φίλτρο καμπίνας πρέπει να αντικαθίσταται μία φορά το χρόνο ή κάθε 15.000 χιλιόμετρα το αργότερο.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!