NEA

H απάντηση για την παραγωγή του Pony

pony car 2014

H παραγωγή του Pony στην Ελλάδα παρεμποδίζεται από γραφειοκρατικές διαδικασίες και συμφέροντα, σύμφωνα με την εταιρία NAMCO…

Από την άλλη, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απαντά στις σχετικά πρόσφατες αιχμηρές δηλώσεις του κ. Κοντογούρη, του ιδιοκτήτη της εταιρίας NAMCO που φιλοδοξεί να επαναφέρει το περίφημο Pony στους δρόμους.  Μάλιστα, το υπουργείο με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι o συγκεκριμένος επιχειρηματίας ούτε έχει απευθυνθεί στο υπουργείο ούτε και εκκρεμεί αίτημά του.

«Η διαπίστευση βεβαιώνει ότι ο διαπιστευμένος φορέας ικανοποιεί τα προβλεπόμενα διεθνή πρότυπα και ότι έχει την επάρκεια να εκτελεί ή να εποπτεύει τις σχετικές δοκιμές που απαιτούνται. Τέτοιες εταιρείες στην χώρα μας, έχουν οριστεί με απόφαση του υπουργείου, μετά την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών, η Dekra Automotive ServicesSrl την 14-3-2012 και η TuV Austria Automotive GmbH την 14-3-2012. H ανώνυμη εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας A.E. με διακριτικό τίτλο «ΕΒΕΤΑΜ» λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ΕΒΕΤΑΜ δεν διέθετε σχετική διαπίστευση, το υπουργείο όμως την όρισε ως ΤΥ την 20-6-2013, για διάστημα έξι μηνών μόνο για τα ρυμουλκούμενα-ημιρυμουλκούμενα (των οποίων οι δοκιμές είναι λίγες και πιο απλές) με την προϋπόθεση στο διάστημα αυτό να προσκομίσει την αντίστοιχη διαπίστευση.

Η προνομιακή αυτή ρύθμιση αυτή έγινε αφού λάβαμε υπόψη τις ανάγκες της αγοράς διότι την εποχή ορισμού δραστηριοποιούνταν μόνο μία ΤΥ ενώ υπήρχαν ελληνικές κατασκευές ρυμουλκουμένων που ζητούσαν έγκριση και δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις.

Το διάστημα αυτό παρατάθηκε για δύο επιπλέον μήνες και έληξε στις αρχές του Μαΐου και στη συνέχεια για ακόμη δύο μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Βέβαια, υπέβαλε έγγραφο του ΕΣΥΔ από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός, ο οποίος σημειωτέον ελέγχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεν έχει ορίσει συμβούλιο για να εγκρίνει το αίτημά της.

Η Ελληνική Ένωση των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης από την άλλη μεριά διαμαρτυρήθηκε για τον ορισμό της ΕΒΕΤΑΜ ως ευνοϊκή μεταχείριση. Οι δοκιμές που απαιτούνται από την οδηγία 2007/46 είναι κρίσιμες για την ασφάλεια των οχημάτων που εγκρίνονται, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι ο έλεγχος των επιβατικών αυτοκινήτων είναι πιο απαιτητικός από εκείνον των ρυμουλκουμένων.

Υπενθυμίζοντας ότι ήδη δραστηριοποιούνται δύο φορείς που ικανοποιούν τις σχετικές απαιτήσεις της ανωτέρω οδηγίες και οι οποίοι μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της αγοράς λαμβάνοντας δε υπόψη την αρχή της ίσης μεταχείρισης το υπουργείο δεν μπορεί να ορίσει κατ’ εξαίρεση την ΕΒΕΤΑΜ ως ΤΥ χωρίς να έχει διαπιστευθεί από το ΕΣΥΔ.

Ως εκ τούτου και μέχρι η ΕΒΕΤΑΜ πιστοποιηθεί ως ΤΥ, ο κ. Κοντογούρης θα μπορούσε να απευθυνθεί σε άλλους πιστοποιημένους φορείς, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση της εθνικής έγκρισης τύπου μικρής σειράς».

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. έτσι αλλά στην Ελλάδα κοιτάζουν να βουλιάζουν τέτοια πράγματα, δες όλες τις επιχειρήσεις(αυτοκινητοβιομηχανίες) πως βούλιαξαν …ζητάει το κράτος 100 αυτοκίνητα π.χ. παίρνει δάνειο από την εθνική ο επιχειρηματίας, παραδίδει τα 100 αυτοκίνητα, το χρέος τρέχει και το κράτος καθυστερεί να πληρώσει που ο επιχειρηματίας πήρε λεφτά του κράτους!!!! …οπότε δε τα δίνουν στην ώρα τους και έτσι καταστρέφεται μια βιομηχανία – αυτό που λέω έγινε :D

  2. ο κορρες εχει απευθηνθει στην TuV Austria Automotive GmbH οπως και η Replicar Hellas… μονο ο κος Κοντογουρης δεν μπορει να απευθηνθει εκει η στην Dekra Automotive Services Srl…
    κατα τ’αλλα μας φταινε οι αλλοι παντα…

    1. μας φταίει το κ*λ*κρατος, γιατί πρέπει να τρέχουμε έξω ρε συ; πας καλά; …ο κόρρες στα @@ του, ο άλλος λέει Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία και χαίρεται …αν είναι να τα φτιάχνει στην Ισπανία π.χ. τι σκ@τ@ ελληνική είναι; ..σοβαρέψου. Γιατί οι άλλες χώρες είναι άνετες και στη δική μας όλα άνω κάτω;

  3. Η κυβέρνηση επίτιδες κάνει αυτά τα τερτίπια για να δώσει χρήματα ο επιχειρηματίας.Εαν η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται ότι θέλει την ανάπτυξη.Πρέπει να αφήσει τέτοιες επενδύσεις να γίνονται και να μην εμποδίζουν τους επιχειρηματίες και όποιον άνθρωπο θέλει να κάνει μια σοβαρή επένδυση να μην τον βασανίζουν με τα γραφειοκρατικά τερτίπια.

    1. κανονικά όχι μόνο πρέπει να τον αφήσουν, θα έπρεπε τέτοιες κινήσεις να τις επιδοτήσουν αλλά το κράτος δεν είναι για να βοηθήσει τον λαό του αλλά να τα αρπάξει από τον λαό του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Αγαπάτε το Caroto όσο και εμείς;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ποιοτικό περιεχόμενο που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη στο έργο μας θα ήταν να απενεργοποιήσετε για το συγκεκριμένο ιστότοπο το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Η ομάδα του Caroto