NEA

Παιδιά στο αυτοκίνητο: παιδιά σε απόγνωση!

Continental kids (1)

Απογοητευμένα τα παιδιά από την οδηγική συμπεριφορά των γονιών τους, σύμφωνα με έρευνα της Continental…

Γονείς που γκρινιάζουν, φωνάζουν, εξαγριώνονται και πολλές φορές μαλώνουν με άλλους οδηγούς όταν βρεθούν πίσω από το τιμόνι αποτελούν πλέον ένα συνηθισμένο θέαμα και μια μάλλον ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία για μικρά παιδιά και εφήβους. Ειδικά, αυτή την περίοδο που ξεκινούν σχολεία, φροντιστήρια και κάθε είδους εξωσχολικές δραστηριότητες, οι νεαροί συνεπιβάτες βρίσκονται καθημερινά και για πολλές ώρες στο «περιβάλλον» του οικογενειακού αυτοκινήτου. Και, βεβαίως,  θα επιθυμούσαν από τους γονείς να χαρακτηρίζονται από προσοχή, ηρεμία και ευγένεια προς τους άλλους οδηγούς και να λειτουργούν ως πρότυπα οδηγικής συμπεριφοράς – τουλάχιστον στη θεωρία!

Continental kids (2)Όμως, μια σχετικά πρόσφατη φθινοπωρινή έρευνα της εταιρείας ελαστικών Continental σε 1000 παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών στην Ευρώπη, δείχνει πως,  όταν οι γονείς πιάνουν τιμόνι, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα παιδιά ρωτήθηκαν να αναφέρουν πράγματα στα οποία υπήρξαν μάρτυρες και να δηλώσουν πώς αισθάνονται όταν οδηγούν οι γονείς τους. Τα αποτελέσματα ίσως πρέπει να κάνουν τη μαμά και τον μπαμπά να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους…

Η παιδική ματιά από το πίσω κάθισμα αποκάλυψε ότι 40% των παιδιών αναστατώνονται όταν η μαμά ή ο μπαμπάς χάνουν την ψυχραιμία τους στο τιμόνι και ένα στα τρία ανησυχεί και τρομάζει.  Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των παιδιών παραδέχονται  ότι οι γονείς τους οδηγούν πολύ «επιθετικά». Τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι οι γονείς  χρησιμοποιούν απρεπείς εκφράσεις ή βρίζουν τους άλλους οδηγούς και ένα στα πέντε τόνισε ότι ο «υπεύθυνος ενήλικας» στο τιμόνι μιλούσε στο κινητό ενώ οδηγούσε, παρά την σχετική πολύ αυστηρή απαγόρευση.

Σχετικά με το θέμα τού πως οι οδηγικές πρακτικές των γονιών επηρρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών στο αυτοκίνητο, φαίνεται πως οι μέτριες οδηγικές ικανότητες,  ή τουλάχιστον,  η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση,  αναγκάζουν «στα δύσκολα» το 22% των νεαρών να χωθούν στο κάθισμά τους για να κρυφτούν. Ένα στα πέντε παιδιά  έχει ήδη ζητήσει από τους  «μεγάλους» να βελτιώσουν τον τρόπο που οδηγούν, έστω και αν το 14%  από αυτά αποκαλύπτουν ότι φοβούνται πολύ να πουν στους γονείς τους ότι αυτοί αδιαφορούν.

Ο Tim Bailey, Head of PR και ειδικός της Continental σε θέματα ασφάλειας, δήλωσε: «Μέσα από τα ευρήματα της έρευνας  αποκαλύπτονται αλλά και τονίζονται κάποιες σοβαρές αστοχίες, κακές οδηγικές συνήθειες αλλά και το μείζον θέμα της αγενούς συμπεριφοράς εκατομμυρίων οδηγών. Όμως αν μέναμε απλά στην οδηγική διάδραση μεταξύ οδηγών – ενηλίκων ατόμων η υπόθεση ίσως ήταν πιο απλή. Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι η επίδραση αυτών των συμπεριφορών  στα παιδιά. Σχεδόν δύο στα δέκα από αυτά είπαν ότι «γραπώνονται» από το κάθισμα, αντιδρώντας στην ταχύτητα με την οποία οδηγούν οι γονείς τους. Και εύλογα θα υπέθετε κάποιος πως η οδήγηση με παιδί στο αυτοκίνητο θα συνεπαγόταν μεγαλύτερη μέριμνα και προσοχή από πλευράς των γονιών, αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Οι  κακές οδηγικές συνήθειες πιθανότατα  «διαποτίζουν» αρνητικά  τα παιδιά στην οικογένεια και διαμορφώνουν εξ’ ίσου κακούς  μελλοντικούς οδηγούς».

Στη μελέτη, το 23% των παιδιών δήλωσε ότι έχει βρεθεί σε ατύχημα, με υπεύθυνο οδηγό είτε τη μαμά είτε τον μπαμπά, όμως τέσσερα στα πέντε παιδιά (80%) ισχυρίστηκαν ότι ο μπαμπάς είναι πιο πιθανό να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα. Από την άλλη, η μαμά είναι τρεις φορές πιο πιθανό να κάνει τον «ταξιτζή» και να τα πηγαίνει στο σχολείο, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και στους φίλους. Ακόμη, φαίνεται πως το εύφλεκτο μείγμα μαμάς και μπαμπά μπορεί να χειροτερεύσει τις συνθήκες όταν είναι και οι δυο μαζί στο αυτοκίνητο. Τα δύο τρίτα των γονιών φιλονικούν για τον τρόπο που ο άλλος οδηγεί, ενώ  τα παιδιά πιστεύουν ότι οι γονείς είναι καλύτεροι οδηγοί όταν είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο!

Ο Tim Bailey της Continental τέλος σχολίασε: «Τα παιδιά μας είναι οι οδηγοί του αύριο. Στην Continental θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την συνείδηση των γονιών στο θέμα αυτό. Το παρήγορο τελικά για τους  γονείς  είναι ότι συνήθως είναι πολύ συνειδητοποιημένοι για την ανάγκη να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους και η έρευνα αυτή θα πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη  να λειτουργούν ως άριστα πρότυπα οδηγικής συμπεριφοράς  όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι».

Βέβαια δεν είναι όλα άσχημα για τη μαμά και τον μπαμπά! Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν αν οι γονείς τούς πηγαίνουν συχνά σε δραστηριότητες και  επισκέψεις σε φίλους, ένα καθησυχαστικό 84% είπε ναι!  Και φυσικά, τα παιδιά, σε μεγάλο ποσοστό, αξιολογούν με αγάπη και αφοσίωση τους γονείς τους ως σίγουρα καλύτερους και πιο ικανούς οδηγούς από τους γονείς των φίλων τους!

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Αγαπάτε το Caroto όσο και εμείς;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ποιοτικό περιεχόμενο που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη στο έργο μας θα ήταν να απενεργοποιήσετε για το συγκεκριμένο ιστότοπο το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Η ομάδα του Caroto