NEA

Παχαίνουν οι Αμερικάνοι, παχαίνουν και τα ανδρείκελα…

FAT-CRASH-DUMMIES-1

Τα ανδρείκελα που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές πρόσκρουσης οφείλουν να είναι ανάλογα με τον σωματότυπο της πλειονότητας…

FAT-CRASH-DUMMIES-2Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που προορίζεται για την Ιαπωνία οφείλει να έχει εργονομία ανάλογη με τους σχετικά μικρόσωμους κατοίκους της ασιατικής χώρας. Κάτι τέτοιο επηρεάζει άμεσα και τα ανδρείκελα (τα γνωστά dummy) που χρησιμοποιούνται στα γνωστά crash test, καθώς πρέπει να είναι αντίγραφα με κοντινή γεωμετρία ώστε να παρέχονται όσο το δυνατόν πιο σωστά και ακριβή αποτελέσματα για την καλύτερη ασφάλεια των επιβατών. Φυσικά, δεν θα ήταν δυνατό να γίνονται μετρήσεις ανά σωματότυπο που απαντάτε σε κάθε ήπειρο και για αυτό τα ανδρείκελα έχουν σωματότυπο που αναλογεί στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Βέβαια, υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις, όπως στις ΗΠΑ όπου η πλειονότητα των οδηγών και επιβατών αποκτά όλο και περισσότερο βάρος. Περισσότεροι από το 1/3 των Αμερικανών θεωρούνται παχύσαρκοι (με την παχυσαρκία να ορίζεται με ένα δείκτη μάζας σώματος BMI πάνω από το 30), ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η διάμετρος της μέσης των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 2,5 cm (από τι 1999 έως το 2012), όπως έδειξαν σχετικές έρευνες. Έτσι, τα ανδρείκελα οφείλουν να προσαρμοστούν ανάλογα για δώσουν πραγματικά αποτελέσματα.  Η εταιρεία Humanetics -που ασχολείται από τη δεκαετία του ’50 με το συγκεκριμένο χώρο- παρουσίασε ένα dummy βάρους 125 kg και με δείκτη BMI 35, τη στιγμή που ένα κλασικό ζυγίζει μόλις 76 kg!

Ο επικεφαλής της εταιρείας Chris O’Connor δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN «Οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους στην περίπτωση ενός ατυχήματος. Ο λόγος γι αυτό είναι τα σημεία στα οποία παχαίνουμε, που βέβαια είναι η μέση μας και εξαιτίας αυτού διαφοροποιείται η θέση οδήγησής μας. Οι ζώνες ασφαλείας, οι αερόσακοι και γενικά όλα τα συστήματα ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί για πιο αδύνατους ανθρώπους, με αποτέλεσμα στους πιο εύσωμους η προστατευτική τους δράση να μειώνεται. Κι αυτό γιατί οι εύσωμοι έχουν μεγαλύτερη μάζα στη μέση τους και συνήθως κάθονται πιο μπροστά. Έτσι η θέση που κάθονται είναι σαφώς χειρότερη, ενώ και η ζώνη ασφαλείας τους συγκρατεί λιγότερο αποτελεσματικά». Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως η καλύτερη λύση για τους Αμερικανούς θα ήταν να προσέχουν λίγο καλύτερα την διατροφή τους, δε νομίζετε;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!