ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το υβριδικό σύστημα του XC90 T8 [vid]

H σουηδική εταιρία έδωσε στην δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το υβριδικό σύστημα της έκδοσης Τ8 του νέου XC90…

NEW VOLVO XC90 T8_147972_The_all_new_Volvo_XC90_Twin_Engine_powertrainΗ Volvo περιγράφει το XC90 T8 ως «…ένα αυτοκίνητο με τις επιδόσεις ενός υπερπολυτελούς SUV με εκπομπή ρύπων που συναντά κανείς σε μικρότερο κόμπακτ υβριδικά μοντέλα». Η έκδοση T8 βασίζεται στην λειτουργία ενός τετρακύλινδρου δίλιτρου Drive-E κινητήρα με διπλή υπερτροφοδότηση (καυσαερίων + κομπρέσορα) με 318 PS / 400 Nm που κινεί τους εμπρός τροχούς. Την κίνηση των πίσω αναλαμβάνει ένας ηλεκτροκινητήρας με 80 PS / 240 Nm. Η συνδυασμένη ισχύς φτάνει στα 400 PS / 640 Nm με τη μετάδοση να αναλαμβάνει ένα shift-by-wire κιβώτιο με 8 σχέσεις. Το 0-100 πετυχαίνεται σε 5,9 sec με την εκπομπή CO2  να είναι στα 59 g/km!

NEW VOLVO XC90 T8_147970_The_all_new_Volvo_XC90_Twin_Engine_powertrain_crank_ISGΑνάμεσα στον στροφαλοφόρο του κινητήρα και τον άξονα εισόδου του κιβωτίου υπάρχει το μοτεράκι CISG (crankshaft-mounted starter generator) που έχει τρεις ρόλους: ως starter 34 kW to οποίο από την φάση της αμιγούς ηλεκτροκίνηση εμπλέκει τον τετρακύλινδρο, ως γεννήτρια και ως ηλεκτρικό booster για μέγιστη συνολική και επιπλέον ροπή 150 Nm. Η ηλεκτρική ενέργεια του συστήματος αποθηκεύεται σε μπαταρία υψηλής τάσης (270-400 V) που προσφέρει 65 kW και βρίσκεται στο κεντρικό τούνελ του αυτοκινήτου. Η θέση αυτή προσφέρει καλό κέντρο βάρους, ενώ η μπαταρία φορτίζει από την ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση ή μέσω καλωδίου.

Η υβριδική διάταξη έχει δύο κυκλώματα ψύξης. Το πρώτο ψύχει το CISG και τον μεγάλο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω scroll-wheel ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 5 προγράμματα κίνησης: το Pure Electric για καθαρή ηλεκτροκίνηση έως 40 km, το Power για μέγιστη απόδοση, το AWD για φουλ τετρακίνηση, το Save που διακόπτει προσωρινά την τροφοδοσία της μπαταρίας ώστε τα αποθέματα της να χρησιμοποιηθούν αργότερα, και φυσικά την Hybrid που είναι το βασικό default πρόγραμμα κίνησης.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!