ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένα σούπερ φορτηγό από την θυγατρική Freightliner της Mercedes-Benz

Στην έκθεση Mid-America Trucking Show η αμερικάνικη θυγατρική της Mercedes, η Freightliner, παρουσίασε το πρωτότυπο ενός high tech φορτηγού, το οποίο ονομάζει Super Truck και είναι στην ουσία ένα κινητό εργαστήριο…

Daimler-Freightliner-SuperTruck-3Το οποίο δείχνει πως με συγκεκριμένα μέτρα οι οδικές μεταφορές μπορούν να γίνουν πιο οικονομικές αλλά και πιο καθαρές. Έτσι λοιπόν το Super Truck της Freightliner διαθέτει εξελιγμένη αεροδυναμική, που εκφράζεται με τις μεταβλητές γρίλιες της μάσκας, τους πλήρως καλυμμένους κινητήριους τροχούς αλλά και με τη μείωση της απόστασής του από το έδαφος στο ελάχιστο όταν κινείται, εξελιγμένη διαχείριση της ροής ενέργειας, αλλά και υβριδικό σύστημα πρόωσης.

Αυτό αποτελείται από έναν turbo diesel 11.000 cc ο οποίος συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μετάδοσης, που χρησιμοποιεί και δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης και τους τρισδιάστατους χάρτες προκειμένου να ελέγχει την ταχύτητα του φορτηγού και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του. Παράλληλα στην οροφή του τρέιλερ υπάρχουν πάνελ για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, ενώ με όλα αυτά η μέση κατανάλωσή του περιορίζεται στα 19 lt/100 km, με μικτό φορτίο 29,5 τόνων και ταχύτητα έως και 100 km/h.

Το Super Truck της Freightliner έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των μεταφορών, που εκφράζεται σε τόνους ανά μίλι και γαλόνι, κατά 115%, ενώ η εξέλιξή του ξεκίνησε το 2010 και έχει υποστηριχθεί από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ με ένα ποσό της τάξης των 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος του υπουργείου ήταν να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των φορτηγών έως και 50%.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button