ΔΟΚΙΜΕΣ

Toyota Auris 2015 [first drive]

Toyota Auris 2016 caroto drive (16)

Με φρέσκια εμφάνιση και νέους κινητήρες το Auris επιστρέφει για να επαναπροσδιορίσει την θέση του στην μικρομεσαία κατηγορία. Στην Ελλάδα από τον Ιούλιο με τιμές από 15.340 ευρώ…

Η Toyota αναμένεται να περάσει σε μία νέα εποχή μέχρι το τέλος της δεκαετίας παρουσιάζοντας αρκετά και ενδιαφέροντα μοντέλα, όπως μας επιβεβαίωσαν και οι ιθύνοντες της εταιρίας στις Βρυξέλλες όπου και βρισκόμαστε για την πανευρωπαϊκή παρουσίαση του ανανεωμένου Auris. Πέρα από τα σπορ μοντέλα που θα παρουσιαστούν σε περίπου 2-3 χρόνια (τη νέα Supra και ένα μικρότερο GT86), το Auris αποτελεί ορόσημο μιας και είναι το πρώτο Toyota που υποδέχεται τον ολοκαίνουργιο βενζινοκινητήρα 1.200 cc, με άμεσο ψεκασμό, μεταβλητό χρονισμό σε όλες τις βαλβίδες (VVT-iW) και single-scroll τούρμπο.

Συγκεκριμένα, το Auris 1.2T (από 17.840€, τιμές με απόσυρση και έκπτωση) αποδίδει 116 PS και 185 Nm ροπής από τις 1.500 έως τις 4.000 rpm, ενώ στην έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων το 0-100 πετυχαίνεται σε 10,1 sec με τελική ταχύτητα στα 200 km/h. H μέση κατανάλωση είναι στα 4,7 lt/100 km με εκπομπή CO2 στα 109 g/km. Το μόνο που έχουμε να πούμε για τον πρώτο τούρμπο βενζινοκινητήρα της Toyota είναι κολακευτικά σχόλια, καθώς το μοτέρ (σε κύκλο Atkinson) προσφέρει καλές επιδόσεις, ενώ εντυπωσιάζει με την στρωτή λειτουργία του σε βαθμό που ξεχνάς την υπερτροφοδότηση. Παράλληλα έδειξε οικονομικός (περίπου στα 7 lt/100 km) και αθόρυβος στην λειτουργία του.

Εδώ να πούμε πως στο πιο ήσυχο εσωτερικό συμβάλλουν και νέα πρόσθετα ηχομονωτικά υλικά σε διάφορα σημεία του αμαξώματος (στην μετάδοση, πίσω από το ταμπλό κ.α.), ενώ να πούμε πως το Auris 1.2Τ έχει πίσω ανάρτηση με διπλά ψαλίδια (όπως η έκδοση Hybrid, οι υπόλοιπες 1.33, 1.4D έχουν ημιάκαμπτο άξονα). Στην βελτιωμένη εικόνα του Auris συνδράμει και η νέα χαρτογράφηση του ηλεκτρομηχανικού τιμονιού με καλύτερη ακρίβεια γύρω από την ευθεία και καλύτερο «βάρος» σε ταχύτητες άνω των 60 km/h.

Στην διάθεσή μας είχαμε και την υβριδική έκδοση Auris HSD (από 20.030€) η οποία παραμένει ως είχε, όπως και η βασική ατμοσφαιρική έκδοση Auris 1.33 (από 15.340€). Η 1.4 D-4D (από 18.160€) θα συνεχίσει να διατίθεται αναβαθμισμένος στην προδιαγραφή Euro 6 με νέα τούρμπο, νέα έμβολα και πλαστικό κάλυμμα κυλινδροκεφαλής., πίεση common rail στα 1.800 bar (από 1.600) κ.α. Η ισχύς του θα είναι στα 90 PS /2 205 Nm με 0-100 σε 12,5 sec, τελική στα 180 km/h και εκπομπή κάτω από τα 100 g CO2/km. Η νέα ντίζελ έκδοση Auris 1.6D-4D (πρόκειται για τον γνωστό ντίζελ της BMW) που αντικαθιστά την 2.0 D-4D, αποδίδει 110 PS / 270 Nm, 0-100 σε 10,5 sec, τελική στα 190 km/h, κατανάλωση στα 4,1 lt/100 km και εκπομπή στα 104 g/km, και τελικά δεν θα εισαχθεί (θα διατεθεί με το ανανεωμένο Avensis).

Σχετικά με τον αισθητικό τομέα υπάρχουν επανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες, εντελώς νέα μάσκα με LED ημέρας, ενώ ίδιας τεχνολογίας είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το εσωτερικό με το νέο ταμπλό, το νέο πίνακα οργάνων με μια οθόνη 4,2’’ πολλαπλών ενδείξεων και την επανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα με οθόνη 8,0’’. Ενδιαφέρον και πολύ εύχρηστο είναι το λογισμικό του συστήματος με πλήρη διασύνδεση.

toyota auris prices grΤο ανανεωμένο Auris εξοπλίζεται πλέον με σύγχρονα συστήματα άνεσης και ασφάλειας με πρώτο και καλύτερο το σύστημα προειδοποίησης και αποφυγής σύγκρουσης (Pre-Collision) που θα αποτελεί στάνταρ στοιχεία από την ενδιάμεση έκδοση εξοπλισμού (μαζί με την κεντρική οθόνη αφής). Ολοκληρώνοντας να πούμε πως το πιο πρόσφατο Toyota θα λανσαριστεί στην χώρα μας σε τέσσερις εκδόσεις κινητήρων και σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού, όπως αυτές φαίνονται στην διπλανή εικόνα και αφού αφαιρέσετε την επιδότηση της απόσυρσης (960€) και την έκπτωση 300€. Εδώ να πούμε πως το πλήρες πακέτο ασφάλειας περιλαμβάνεται από την έκδοση Active. Αναλυτικά οι τιμές πώλησης στο σχετικό άρθρο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!