ΔΟΚΙΜΕΣ

Honda Civic Type-R [first drive]

Honda_Civic_Type_R_test_drive_caroto_gr (14)

Οδηγήσαμε στους δημόσιους δρόμους και στην πανέμορφη πίστα της Σλοβακίας το νέο Type-R με τα 310 άλογα, σε συνεργασία με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – NewsAuto.gr – Στην Ελλάδα λανσάρισμα αρχές 2016!

Για πολλούς και διάφορους λόγους ένα από τα αυτοκίνητα που ήθελα να οδηγήσω ήταν το νέο Honda Civic Type-R. Όχι μόνο επειδή προσεχώς θα αναδειχθεί και με την βούλα ως το ταχύτερο προσθιοκίνητο στην πίστα του Nürburgring (το πρώτο ρεκόρ είχε επιτευχθεί με μοντέλο προ-παραγωγής), αλλά επειδή είναι ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Honda. Και πριν ξεκινήσουμε, να πούμε πως το λανσάρισμα του στην ελληνική αγορά αργεί πολύ ακόμη καθώς έχει προγραμματισθεί για τις αρχές 2016 με τιμή πώλησης άγνωστη προς το παρόν (στην Γερμανία κοστίζει 35.000€, οπότε προσθέστε το τέλος ταξινόμησης και τον φόρο πολυτελείας για να έχετε μία πρώτη εικόνα…).

Honda_Civic_Type_R_test_drive_caroto_gr (34)Πίσω στο 1965 η Honda αναδείχθηκε η πρώτη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που κατακτά αγώνα στην F1 (το GP Μεξικού). Η εταιρία συνεχίζει να καλλιεργεί το σπορ προφίλ της και μέσα από τις μοτοσικλέτες φτάνοντας στο 2001 με το Integra να λανσάρει το λογότυπο «Type-R». Για να φτάσουμε στο σήμερα και στην 4η γενιά Civic Type-R που συνδυάζει για πρώτη φορά την γνωστή τεχνολογία VTEC με σύστημα τούρμπο σε δίλιτρο μοτέρ. Το οποίο πέρα από το μεταβλητό βύθισμα στις βαλβίδες εισαγωγής, έχει και φουλ χρονισμό σε όλες (VTC-Dual) με στόχο να εισέρχεται η δυνατή μεγαλύτερη ποσότητα αέρα στους κυλίνδρους μέσω ενός mono-scroll -μικρού σε αδράνεια και μέγεθος- στροβιλοσυμπιεστή. Η πλήρωση φτάνει τα 1,6 bar και η waste-gate είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη με το μοτέρ να αποδίδει 310 PS στις 6.500 rpm και 4.000 Nm στις 2.500 rpm.

Honda_Civic_Type_R_test_drive_caroto_gr (31)Το νέο Civic Type-R το οδηγήσαμε αρχικά στην πανέμορφη πίστα της Σλοβακίας (Slovakia Ring), όπου το μοτέρ μας έδειξε πόσο δυνατό είναι, καθώς και πόσο γραμμικό από το μεσαίες στροφές και πάνω. Εδώ να πούμε πως ο κόφτης μπορεί να μην μπαίνει στις 8.000+ rpm όπως στα ατμοσφαιρικά VTEC, αλλά για τούρμπο κινητήρα και οι 7.000 rpm είναι εντυπωσιακά ψηλά. Η επιτάχυνση είναι άμεση (5,7 sec για το 0-100, τελική στα 270 km/h), ενώ το υπόλοιπο σασί συνεργάζεται άψογα. Ο 6άρης επιλογέας με την αλουμινένια στρόγγυλη λαβή κουμπώνει απίστευτα στις θέσεις του με κοντή διαδρομή στα 40 mm, δίχως να σκαλώσει ή να χάσουμε θέση ούτε μία φορά ακόμη και στις γρήγορες αλλαγές! Εδώ να πούμε πως το Type-R θα υπάρξει μόνο με μηχανικό κιβώτιο καθώς οι Ιάπωνες θεωρούν πως ο οδηγός πρέπει να έχει άμεση σχέση με την «μηχανή».

Παραμένοντας στο πρόσθιο άξονα, η ροπή από το κιβώτιο περνά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός LSD διαφορικού (μηχανικό μπλοκέ ή περιορισμένης ολίσθησης) που τιθασεύει την υποστροφή σε μεγάλο βαθμό κάθε φορά που το παρακάναμε με το γκάζι στις στροφές. Εντυπωσιακό είναι πως κατά την επιτάχυνση το τιμόνι δεν «τσιμπάει» (μείωση torque steering έως 55%), καθώς υπάρχει το τρικ του «διπλού άξονα» (dual axis κατά την Honda) με μετατόπιση off-set του βασιλικού πείρου. Όπως δηλ. ισχύει από τα Renault RS, στο RevoKnuckle της Ford, στο Hiperstrut της Opel κ.α.

Honda_Civic_Type_R_test_drive_caroto_gr (46)Μάλιστα, η ανάρτηση έχει στάνταρ ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, τα οποία στο πρόγραμμα +R σφίγγουν κατά 30% με ανεξάρτητο έλεγχο σε κάθε τροχό. Σε αυτό το πρόγραμμα αγριεύει και η χαρτογράφηση του μοτέρ (δίχως όμως επιπλέον boost), το γκάζι γίνεται πιο άμεσο, το τιμόνι βαραίνει ελαφρώς (όχι πολύ) και το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (VSA) γίνεται πολύ πιο διακριτικό (δεν απενεργοποιείται πλήρως). Ο πίνακας οργάνων κοκκινίζει… από το κακό του (υπάρχουν και λεντάκια που υποδεικνύουν αλλαγή πριν τον κόφτη), ενώ ταυτόχρονα στην οθόνη i-MID του ταμπλό υπάρχουν διάφορες πληροφορίες για την πλευρική επιτάχυνση (g-force), την πίεση του τούρμπο, χρονόμετρο για το 0-100, για την πίεση των φρένων κ.α. Το πρόγραμμα +R το απολαύσαμε για μερικούς γύρους στο Ring και όπως μας εξήγησαν οι Ιάπωνες βασίζεται σε έναν αλγόριθμο προσαρμοσμένο για βέλτιστο χρόνο στο περιβόητο Nürburgring. Εξαιρετικά τα φρένα της Brembo -με εμπρός διάτρητους δίσκους 350 mm  και τετραπίστονες δαγκάνες- που δεν μάσησαν σε κανένα σημείο, ούτε έδειξαν σημάδια κόπωσης παρά την σκληρή χρήση.

Εκτός πίστας κινήθηκα στην περιοχή γύρω από την Μπρατισλάβα και προς την γειτονική Αυστρία. Καλή η πίστα, αλλά οι πραγματικές συνθήκες είναι που λογικά ενδιαφέρουν το καθένα, και το νέο Type-R μου φάνηκε ακόμη πιο εντυπωσιακό και πόσο καλά στημένο είναι. Η ανάρτηση κρατάει απίστευτα, το τιμόνι είναι αμεσότατο και γενικότερα αυτό το Honda μας θυμίζει το γνήσιο DNA της μάρκας. Και για να μην λέμε μόνο καλά λόγια, αυτό που θα ήθελα είναι λίγο καλύτερη άνεση από την ανάρτηση και καλύτερη ηχομόνωση στο ταξίδι καθώς ο ήχος του κινητήρα από ένα σημείο και μετά γίνεται λίγο ενοχλητικός. Επίσης, οδηγώντας σε πιο ήρεμους ρυθμούς και με το μοτέρ να λειτουργεί χαμηλά (κάτω από τις 3.000 rpm), ανάλογα με τον όγκο καυσαερίων υπάρχει ένα μικρό lag στο τούρμπο. Προφανώς, η μικρή τουρμπίνα έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί περισσότερα στην στρατόσφαιρα του εύρους στροφών (το όριο των 7.000 rpm για τούρμπο μοτέρ είναι πραγματικά ψηλό).

marinopoulos slovak ring type rΤώρα, από πλευράς σχεδίασης, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Με εμφάνιση ντοπέ όσο δεν παίρνει άλλο, το νέο Type-R είναι προφανώς ένα από τα πιο «φουσκωμένα» εργοστασιακά αμαξώματα που έχουμε δει παραπέμποντας ως ένα σημείο σε tuning καταστάσεις. «Τίποτε δεν έχει φτιαχτεί για λόγους επίδειξης» με είπαν οι Ιάπωνες τονίζοντας πως το ιδιαίτερο σχήμα της πίσω μεγάλης πτέρυγας με το εντελώς επίπεδο πάτωμα παράγει κάθετο αεροδυναμικό φορτίο ανάλογο της F1. Γενικότερα, η παραμικρή λεπτομέρεια του αμαξώματος (π.χ. οι οπές εξαγωγής στα φτερά) έχουν σχεδιασθεί για την καλύτερη αεροδυναμική, αλλά και για την ψύξη των μηχανικών μερών. Εν κατακλείδι, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως το νέο Type-R είναι ένα αυθεντικά σπορ Honda που επαναπροσδιορίζει ξανά το DNA της μάρκας μετά από μία «πράσινη» απόκλιση στα τελευταία χρόνια…

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να απολαύσετε τον Gabriele Tarquini (τον οδηγό της Honda στο WTCC) να οδηγεί το νέο Type-R στην πίστα που το οδηγήσαμε οι Έλλληνες δημοσιογράφοι.

[accordion close=”1″ title=”Τι λέει η Honda για το νέο Civic Type-R“]1. Εισαγωγή: Το νέο Honda Civic Type R είναι το πιο σπορ Type R που έχει κατασκευαστεί ποτέ, θέτοντας νέα πρότυπα στην Ευρωπαϊκή κατηγορία προσθιοκίνητων FWD hatchback

  • Υψηλόστροφος νέος δίλιτρος κινητήρας VTEC TURBO
  • Λειτουργική σχεδίαση – εντυπωσιακές στυλιστικές αναβαθμίσεις βελτιστοποιούν τη ροή αέρα προς όφελος των επιδόσεων και της ευστάθειας
  • Προηγμένα, νέα συστήματα ανάρτησης, μοναδικά στο νέο Civic Type R, διασφαλίζουν απολαυστική οδική συμπεριφορά και μεγιστοποιούν τη μεταφορά ισχύος
  • Νέα λειτουργία +R mode βελτιστοποιεί την απόκριση του κινητήρα και του πλαισίου για μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση
  • Το GT Pack προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα χαρακτηριστικών που προάγουν το στυλ, την άνεση και την ασφάλεια
  • Μετά από εκτεταμένες δοκιμές βελτιστοποίησης, το Civic Type R αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά του hot hatch με τις κορυφαίες επιδόσεις

Μετά από αναμονή πέντε χρόνων, το 2015 σηματοδοτεί την άφιξη του παγκοσμίως πλέον αναμενόμενου hot hatch, του Honda Civic Type R. Με προδιαγραφές ενός “αγωνιστικού αυτοκινήτου για το δρόμο”, το νέο Civic Type R βασίζεται στον πιο σπορ κινητήρα Type R που έχει κατασκευαστεί ποτέ και θα θέσει νέα πρότυπα στην κατηγορία FWD hatchback υψηλών επιδόσεων

Εμπνευσμένοι από την Ιαπωνική λέξη “Buttigiri”, που σημαίνει “να πρωτοπορούμε και να αφήνουμε τους άλλους πίσω”, οι μηχανικοί της Honda επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα Type R το οποίο θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες που υπόσχεται το κόκκινο λογότυπο. Το νέο Civic Type R έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει δυναμικές, κορυφαίες επιδόσεις σε γρήγορους δρόμους, σε διαδρομές με στροφές ή στην πίστα. Ταυτόχρονα προσφέρει την ευχρηστία και πρακτικότητα που περιμένει κάποιος από ένα Civic.

Ο νέος κινητήρας 2.0 VTEC TURBO της Honda που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, ένας σπορ ήχος που ξεσηκώνει τις αισθήσεις, το δυναμικό λειτουργικό στυλ, και πρωτοποριακές, νέες τεχνολογίες πλαισίου συνδυάζονται και υπόσχονται μία απαράμιλλα συναρπαστική και απολαυστική οδηγική εμπειρία ανεξαρτήτως κατηγορίας. Το Civic Type R προσφέρει μία εφάμιλλη απολαυστική εμπειρία στο δρόμο και στην πίστα αγώνων, με το πάτημα ενός διακόπτη.

Το νέο 2015 Civic Type R σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής επιδόσεων για τη Honda, βασισμένο στο αγωνιστικό DNA της μάρκας και απογειώνοντας την οικογένεια του Civic.

Μέρος της σειράς των αυτοκινήτων της επόμενης γενιάς και νέων μοντέλων που παρουσιάζει  η Honda μέσα στο 2015, το νέο Civic Type R καταδεικνύει μία πρωτοποριακή προσέγγιση της μάρκας στις τεχνολογικές καινοτομίες που κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τους πελάτες. Διατίθενται αποκλειστικά σαν πεντάθυρο και σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, ενώ προτίθεται να εκτοξεύσει τη Honda στην κορυφή της κατηγορίας hatchback υψηλών επιδόσεων με κίνηση στους δύο τροχούς.

2. Χαρακτηριστικός, υψηλόστροφος, νέος κινητήρας 2.0 VTEC TURBO με περισσότερη ισχύ, ροπή και ταχύτερη απόκριση από οποιοδήποτε προηγούμενο κινητήρα Honda Type R

  • Υπετροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού 2.0 VTEC TURBO
  • Προηγμένες τεχνολογίες βελτιώνουν την ισχύ, την απόκριση και την απόδοση
  • Τα συστήματα ψύξης επιτρέπουν υψηλή απόδοση και σταθερές επιδόσεις στις υψηλές ταχύτητες
  • Εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο εγγυάται άριστη “σχέση” με τον οδηγό
  • Τέσσερεις απολήξεις εξαγωγής αναβαθμίζουν τις επιδόσεις αλλά και τον ήχο

Στην καρδιά του Civic Type R βρίσκεται ένας νέος, άμεσου ψεκασμού υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 2.0 VTEC TURBO με ισχύ, ροπή και επιδόσεις απαράμιλλες στην κατηγορία FWD (προσθιοκίνητων) hot hatch. Η μέγιστη ισχύς είναι 310 PS* στις 6.500 rpm, και η μέγιστη ροπή 400 Nm* μεταξύ 2.500 και  4.500 rpm – και οι δύο τιμές υψηλότερες από οποιοδήποτε προηγούμενο μοντέλο Honda Type R.

Σαν οπτική αναφορά στο πάθος που κρύβεται πίσω από το λογότυπο Type R, ένα κατακόκκινο κάλυμμα κινητήρα και αλουμινένιος σωλήνας εισαγωγής απηχούν αυτά των επιτυχημένων αγωνιστικών Civic που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού 2012.

Με “κόκκινο” στις 7.000 rpm, ο κινητήρας – εκπρόσωπος της επόμενης γενιάς της σειράς Earth Dreams Technology της Honda – συνδυάζει ένα προηγμένο σύστημα υπερσυμπίεσης με τις  τεχνολογίες Μεταβλητού Χρονισμού & Ηλεκτρονικού Ελέγχου Βύθισης Βαλβίδων – Variable Timing & Lift Electronic Control (VTEC) της Honda και Διπλού Μεταβλητού Ελέγχου Χρονισμού Dual-Variable Timing Control (VTC) της Honda για αύξηση της απόκρισης στις χαμηλές στροφές σε συνδυασμό με παρατεταμένη επιτάχυνση.

Ο συνδυασμός ενός υπερσυμπιεστή με τις τεχνολογίες  VTEC και Dual-VTC της Honda προσφέρει πολλά οφέλη σε ισχύ, απόδοση και οικονομία χώρου. Το Dual-VTC επιτρέπει ένα βαθμό επικάλυψης χρονισμού των βαλβίδων που ελέγχεται σε μία ευρεία κλίμακα στροφών για βελτίωση της απόκρισης και της απόδοσης. Το VTEC μεταβάλλει τη βύθιση των βαλβίδων εξαγωγής για μείωση της υστέρησης του τούρμπο μέσω της αυξημένης πίεσης εξαγωγής στις χαμηλότερες στροφές, αποδίδοντας υψηλή ισχύ τις υψηλότερες στροφές. Με τη βοήθεια αυτών  των τεχνολογιών, ένας υπερσυμπιεστής χρησιμοποιείται για την παραγωγή κορυφαίας μέγιστης ισχύος, διατηρώντας την απόκριση στις χαμηλότερες στροφές και την ισχύ στις υψηλές. Για περαιτέρω βελτίωση της απόκρισης, το σύστημα υπερσυμπίεσης ενσωματώνει μία ηλεκτρονική βαλβίδα ελέγχου πίεσης (wastegate) που προσφέρει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στον έλεγχο της υπερπλήρωσης σε σχέση με μία συμβατική μονάδα.

Ο υπερσυμπιεστής mono scroll συνδυάζεται με έμβολα από χυτό αλουμίνιο, αλουμινένια κοκοράκια VTEC, σφυρήλατες μπιέλες και ελαφρύ στρόφαλο για ελαχιστοποίηση του συνολικού βάρους, των διαστάσεων και των περιστρεφόμενων μαζών του κινητήρα.

Τεχνολογίες καύσης υψηλής ακρίβειας βοηθούν στη βελτίωση της ισχύος του κινητήρα, της απόδοσης του καυσίμου και των εκπομπών ρύπων. Στην καρδιά αυτών των τεχνολογιών βρίσκεται ένα σύστημα άμεσου ψεκασμού πολλαπλών σημείων της Honda που εμποδίζει το καύσιμο να κολλά στους αυλούς εισαγωγής ψεκάζοντάς το απευθείας στους κυλίνδρους και εισάγοντας μόνο αέρα μέσω των αυλών. Τα μπεκ υψηλής πίεσης (20MPa) βελτιώνουν το σπρέι καυσίμου και υποστηρίζουν μία αύξηση 85% στη ροή και 45% στην πίεση καυσίμου σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα βασισμένο απλά σε μια αντλία καυσίμου.

Οι μηχανικοί της Honda εργάστηκαν διεξοδικά για να διασφαλίσουν ότι μόλις το καύσιμο ψεκάζεται στον κύλινδρο, οι αυλοί εισαγωγής ισχυρού στροβιλισμού δημιουργούν συνεχώς το ιδανικό μίγμα στους κυλίνδρους. Τα σχήματα του αυλού εισαγωγής και της κεφαλής του εμβόλου βελτιστοποιήθηκαν μέσω εκτενούς μοντελοποίησης Computer Aided Engineering και ανάλυσης για να μπορούν να δημιουργούν έντονο στροβιλισμό. Αυτό βελτιστοποιεί το μίγμα  καυσίμου / αέρα και επομένως την αποδοτικότητα της καύσης. Το Idling Stop αυξάνει περαιτέρω την απόδοση και η γρήγορη απόκριση της ανάφλεξης διασφαλίζει ταχεία επιτάχυνση από στάση. Η λειτουργία Idling Stop απενεργοποιείται στη λειτουργία +R mode.

Οι εκπληκτικές  επιδόσεις του Civic Type R είναι απαράμιλλες στην κατηγορία προσθιοκίνητων hot hatch: η επιτάχυνση 0- 100 km/h ολοκληρώνεται σε 5,7 δεύτερα και η τελική ταχύτητα, όπου επιτρέπεται φτάνει τα 270 km/h. Παρά τις εκπληκτικές επιδόσεις, το Civic Type R πετυχαίνει χαμηλές εκπομπές CO2 μόλις 170 g/km, εξαιρετική κατανάλωση τις υψηλής ταχύτητες και πληροί τις προδιαγραφές Euro 6b.

Ο κινητήρας του νέου Civic Type R έχει υψηλή αναλογία συμπίεσης 9,8 και είναι υπερτροφοδοτούμενος, στοιχεία που κάνουν τη θερμική διαχείριση ιδιαίτερα σημαντική. Σαν αποτέλεσμα, η ομάδα μηχανολογίας ενσωμάτωσε πολυάριθμες τεχνολογίες ψύξης, όπως ψύξη κυλινδροκεφαλής και εμβόλων, βαλβίδες εξαγωγής με πλήρωση νατρίου και υψηλής χωρητικότητας εναλλάκτη αέρα (intercooler). Η κυλινδροκεφαλή φέρει χιτώνιο δύο τεμαχίων, μειώνοντας τη θερμοκρασία των καυσαερίων και χαμηλώνοντας αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του θαλάμου καύσης, ενώ κάθε έμβολο ξεχωριστά έχει ένα κανάλι ψύξης που προσφέρει αυξημένη ροή λαδιού. Μαζί, οι τεχνολογίες ψύξης διασφαλίζουν ότι ο κινητήρας πετυχαίνει υψηλή απόδοση ακόμα και υπό υψηλό φορτίο και υψηλές ταχύτητες – όπως σε συνθήκες πίστας.

Είτε σημειώνετε χρόνους σε πίστες αγώνων πίστες, ή απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας διαδρομές σε επαρχιακούς δρόμους, ή οδηγείτε μέσα στην πόλη, ένας εξαιρετικός κινητήρας απαιτεί ένα εξαιρετικό κιβώτιο. Ένα εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο ομαλής λειτουργίας διασφαλίζει μια άμεση, απολαυστική “σχέση” με τον οδηγό αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλο το εύρος ισχύος, ροπής και στροφών του κινητήρα.

Η αίσθηση από την αλλαγή των σχέσεων σχεδιάστηκε για να είναι η καλύτερη στην ιστορία του Type R. Η ταχύτητα αλλαγής σχετίζεται άμεσα με τους χρόνους γύρου του σιρκουί, ενώ η αίσθηση της αλλαγής είναι ζωτική για τη χαρά της οδήγησης. Με διαδρομές του επιλογέα στα 40mm (ίδια με του 2002 NSX-R) ο χρόνος αλλαγής είναι εξαιρετικά γρήγορος, αλλά αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται η απαιτούμενη δύναμη για την κίνηση του επιλογέα. Σημαντική μείωση της μηχανικής αντίστασης επιτεύχθηκε μέσω μεγάλων συγχρονιζέ, ενώ ο κραδασμός κάθε φορά που αφήνεται στο πεντάλ του συμπλέκτη μειώνεται από το βολάν διπλής μάζας. Χάρη στην αύξηση της ακαμψίας κάθε εξαρτήματος, ο έλεγχος της αλλαγής κατά τη “διαγώνια αλλαγή” μεταξύ δεύτερης και τρίτης, τέταρτης και πέμπτης σχέσης έχει αυξηθεί σημαντικά.

Κάθε μία από τις έξι σχέσεις έχει βελτιστοποιηθεί με γνώμονα τις επιδόσεις και εναρμονίζεται με τις καμπύλες ισχύος και ροπής του κινητήρα. Για παράδειγμα, η μέγιστη ταχύτητα των 270 km/h επιτυγχάνεται με έκτη σχέση στις στροφές μέγιστης ισχύος, στις 6.500 rpm.

Η τελική μετάδοση γίνεται μέσω ενός ελικοειδούς διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης, άμεσης απόκρισης. Αυτός ο τύπος διαφορικού προσφέρει υψηλή πρόσφυση ακόμα και στις γρήγορες στροφές. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, συγκρινόμενη με ενός παραδοσιακού διαφορικού, μειώνει το χρόνο γύρου του νέου Civic Type R κατά πέντε δευτερόλεπτα ανά γύρο στο Nürburgring Nordschleife.

Με γνώμονα τις ανάγκες του νέου Civic Type R, ένα ψυγείο λαδιού ειδικό για το κιβώτιο προσφέρει ισχύ ψύξης ικανή να ανταπεξέλθει σε συνθήκες υψηλού φορτίου όπως αυτές μιας πίστας αγώνων. Το ψυγείο λαδιού τοποθετείται στο κάτω τμήμα του κιβωτίου και τροφοδοτείται με κρύο αέρα από την αεροτομή στο κέλυφος του κιβωτίου που συνεργάζεται με τα αεροδυναμικά βοηθήματα στην ποδιά του κινητήρα. Παρά την προσθήκη του ψυγείου λαδιού, το πολύ άκαμπτο κέλυφος του κιβωτίου συντελεί ώστε το κιβώτιο του νέου Civic Type R να είναι το ελαφρύτερο στην κατηγορία του.

Κάνοντας σαφείς τις προθέσεις του νέου Civic Type R αμέσως μόλις πάρει εμπρός ο κινητήρας, η εξαγωγή τεσσάρων απολήξεων έχει ρυθμιστεί για να παράγει έναν ήχο ανάλογο των επιδόσεων. Το σύστημα μπορεί να διαχειρίζεται μία υψηλότερη ταχύτητα ροής καυσαερίων χάρη στον ευθύ σωλήνα χωρίς σιλανσιέ στο εμπρός τμήμα, κάτι που αναβαθμίζει και τον ήχο. Ένα αντηχείο στο πίσω τμήμα διατηρεί το θόρυβο εντός των απαιτούμενων προδιαγραφών και μειώνει μόνο ειδικά επιλεγμένες ζώνες συχνοτήτων. Τα σαϊλεντμπλόκ έδρασης της εξαγωγής έχουν επίσης προσαρμοστεί στην ύπαρξη του αντηχείου, με κριτήριο το ότι ο ήχος της εξάτμισης αυξάνεται ανάλογα με τη ροπή του κινητήρα.

3. Λειτουργική σχεδίαση – εντυπωσιακές στυλιστικές αναβαθμίσεις βελτιστοποιούν τη ροή αέρα προς όφελος των επιδόσεων και της ευστάθειας

  • Αεροδυναμικά χαρακτηριστικά διασφαλίζουν μηδενική άντωση και ελάχιστη αντίσταση
  • Αποτελεσματική διαχείριση της θερμότητας διασφαλίζει αποδοτική ψύξη του κινητήρα και των φρένων
  • Χαρακτηριστικό εξωτερικό στυλ και χρώματα αναδεικνύουν το Type R
  • Φιλοσοφία υψηλών επιδόσεων εμφανής στη σχεδίαση και στα χαρακτηριστικά της καμπίνας

Οι στυλιστικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν αποκλειστικά στο νέο Civic Type R του χαρίζουν μία δυναμική, αποφασιστική εμφάνιση εξυπηρετώντας παράλληλα ένα λειτουργικό σκοπό. Το μέγεθος των οπών στη γρίλια του εμπρός προφυλακτήρα, που παρέχουν αέρα στο intercooler είναι ειδικά διαμορφωμένες για ελαχιστοποίηση των αεροδυναμικών απωλειών. Οι λείες αεροδυναμικές γραμμές προδίδουν ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο πρωτίστως για επιδόσεις υψηλών ταχυτήτων. Η διεξοδική αεροδυναμική σχεδίαση έχει διασφαλίσει μηδενικό συντελεστή άντωσης και ελάχιστη αντίσταση που προσφέρει κορυφαίες συνολικές αεροδυναμικές επιδόσεις.

Το μοναδικό αεροδυναμικό πακέτο του Civic Type R χρησιμοποιεί ειδικά στοιχεία που παράγουν αεροδυναμική πίεση που είναι ασυνήθιστη στη βιομηχανία και μοναδική για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Η έμφαση στη ροή αέρα, όχι μόνο γύρω αλλά και μέσα από το αυτοκίνητο διασφαλίζει αρνητική άντωση (με τη ροή αέρα να πιέζει το αυτοκίνητο στο δρόμο) και στους δύο άξονες σε συνδυασμό με ελάχιστη αντίσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου και παρέχει ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες ακόμα και στην κορυφαία στην κατηγορία τελική ταχύτητα των 270 km/h.

Για να επιτευχθεί αυτό, η τέταρτη γενιά Civic Type R υποβλήθηκε σε εκτενή αεροδυναμική ανάλυση, δοκιμή και εξέλιξη. Η ομάδα εξέλιξης εργάστηκε ακούραστα για τους στόχους της μέσω υπολογιστικών μοντελοποιήσεων CFD και δοκιμών στην αεροδυναμική σήραγγα στις ειδικές εγκαταστάσεις των μηχανοκίνητων σπορ της Honda στη Sakura, Ιαπωνία, εκεί όπου εξελίσσεται ο κινητήρας της Honda για τη Formula One.

Οι εργασίες εξέλιξης τεκμηριώθηκαν μέσω εκτενών δοκιμών πρωτοτύπων στο δρόμο και σε πίστες,  όπως το σιρκουί της F1 στη Suzuka, το Nürburgring Nordschleife και οι εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρίας στο Takasu.

Ένα νέο, σχεδόν επίπεδο κάτω τμήμα αμαξώματος βοηθά στη ροή του αέρα κάτω από το αυτοκίνητο και συνδυάζεται με πίσω διαχύτη για βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής πίεσης – “κολλώντας” το αυτοκίνητο στο δρόμο.

Ένα φαρδύ εμπρός σπόιλερ και βαθιές πλαϊνές ποδιές διαχειρίζονται τη ροή του αέρα και μειώνουν την άντωση, ενώ ο εμπρός προφυλακτήρας είναι σχεδιασμένος για να εμποδίζει το στροβιλισμό του αέρα γύρω από τους εμπρός τροχούς, αυξάνοντας την ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητα και μειώνοντας τις δυνάμεις άντωσης.

Η δομή της πίσω πτέρυγας – η γωνία, το ύψος, το σχήμα και τα κάθετα πτερύγια – έχει σχεδιαστεί προσεκτικά με σκοπό τη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής πίεσης χωρίς σημαντική αύξηση της αντίστασης στις υψηλότερες ταχύτητες. Αυτό βελτιώνει το κράτημα, κυρίως στις γρήγορες στροφές.

Η διαχείριση της θερμότητας ήταν ένα ακόμα κρίσιμο σημείο για την ομάδα σχεδίασης, καθώς επηρεάζει αρκετές εμφανείς εξωτερικές σχεδιαστικές μετατροπές. Μεγαλύτεροι πάνω και κάτω αεραγωγοί επιτρέπουν την υψηλότερη παροχή αέρα στο χώρο του κινητήρα. Η ροή του αέρα κατευθύνεται από τους εξωτερικούς αεραγωγούς πάνω από τους τροχούς προς το επάνω τμήμα και τα ανοίγματα των διευρυμένων θόλων, ώστε να παρέχεται περισσότερη ψύξη και εξαερισμός για τον υψηλής απόδοσης κινητήρα.

Οι εμπρός και πίσω θόλοι τροχών του νέου Civic Type R έχουν μεγαλώσει σύμφωνα με την αύξηση του εμπρός και πίσω μετατροχίου. Οι ενσωματωμένες προεκτάσεις των θόλων κατασκευάζονται από αλουμίνιο, πετυχαίνοντας μείωση βάρους 42% σε σχέση με ένα συμβατικό ατσάλινο πάνελ.

Τα σπόιλερ στον προφυλακτήρα και τις πόρτες έχουν φινίρισμα piano-black αναδεικνύοντας το πλάτος και το χαμηλό ύψος του αυτοκινήτου. Πίσω, οι τέσσερεις απολήξεις της εξαγωγής ξεπροβάλουν επιβλητικά από τα άκρα του διαχύτη. Η απόσταση μεταξύ απολήξεων και διαχύτη σε piano-black έχει μειωθεί στο απόλυτο ελάχιστο. Έτσι το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου αποκτά πρόσθετη στιβαρότητα και δυναμισμό.

Μπροστά, στο κάτω άκρο των προβολέων συναντάμε φώτα ημέρας LED. Το σχήμα ευρυγώνιου V που παράγεται από δύο πηγές LED και έναν οδηγό φώτων, υπογραμμίζει το σχήμα του προβολέα και δημιουργεί μία πιο ελκυστική και επιθετική αίσθηση σε συνδυασμό με την εμπρός μάσκα. Τα πίσω φώτα ομοίως περιλαμβάνουν μπάρες φώτων LED.

Νέες, ελαφριές, αλουμινένιες 19άρες ζάντες υψηλής ακαμψίας, μοναδικές για το Civic Type R, συμπληρώνουν τις οπτικές αλλαγές. Οι διευρυμένοι θόλοι των τροχών φιλοξενούν ελαστικά 235/35R19 που σχεδιάστηκαν ειδικά για το Type R σε συνεργασία με την Continental.

Το Type R διατίθεται σε πέντε χαρακτηριστικές αποχρώσεις που αναδεικνύουν τη γοητεία του δυναμικού νέου στυλ. Εκτός από την Championship White – κοινή με προηγούμενες γενιές του Type R – οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν Crystal Black (ιριδίζουσα), Polished Metal (μεταλλική), Brilliant Sporty Blue (μεταλλική) και Milano Red.

Μία σειρά αισθητικών και λειτουργικών αναβαθμίσεων μέσα στην καμπίνα ενισχύουν το σπορ χαρακτήρα του Type R συνθέτοντας ένα cockpit που είναι κατάλληλο για την πίστα αγώνων, αλλά παράλληλα χαρίζει ιδιαίτερα σπορ αίσθηση και στην καθημερινή οδήγηση. Τα καθίσματα, το τιμόνι και ο λεβιές ταχυτήτων είναι μοναδικά στο μοντέλο Type R και λαμβάνουν υπόψη τη θέση οδήγησης, την ορατότητα των βασικών πληροφοριών και τις απαιτήσεις ελέγχου του οδηγού.

Σπορ καθίσματα υψηλής στήριξης, επενδυμένα με μαύρο ύφασμα τύπου σουέτ με κόκκινη διπλή ραφή αγκαλιάζουν το σώμα ενώ ένα τροποποιημένο πλαίσιο καθισμάτων παρέχει στον οδηγό και το συνοδηγό άφθονη πλευρική στήριξη στις γρήγορες στροφές. Ένας σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία της κατάλληλης θέσης οδήγησης στο νέο Civic Type R είναι το ύψος του καθίσματος. Επανεξετάζοντας την πυκνότητα και το πάχος του αφρού ουρεθάνης που χρησιμοποιείται στο κάθισμα, οι μηχανικοί κατάφεραν να κάνουν τα εμπρός καθίσματα 20% πιο λεπτά, διατηρώντας παράλληλα την άνεση για καθημερινή οδήγηση. Αυτό σημαίνει ότι το κάθισμα είναι δομικά πιο χαμηλό επιτρέποντας ένα hip point (ύψος σημείου γοφών) κατά 20 mm χαμηλότερο συγκριτικά με του στάνταρ μοντέλου. Το πάτωμα ήταν επίσης χαμηλότερο κατά 10 mm, που σημαίνει ότι το συνολικό Η point ήταν κατά 30 mm πιο κοντά στο δρόμο συγκρινόμενο με το στάνταρ μοντέλο.

Ένα ανασχεδιασμένο σύστημα πίσω καθισμάτων, μοναδικό στο Type R, με ανανεωμένο πλαίσιο και μειωμένη πυκνότητα υλικού, φιλοξενεί δύο επιβάτες και είναι διαιρούμενο 60 / 40 και αναδιπλούμενο, με δυνατότητα πλήρους αναδίπλωσης. Οι μετατροπές έχουν σαν αποτέλεσμα μία εξοικονόμηση βάρους 17% συγκριτικά με το στάνταρ πεντάθυρο Civic διατηρώντας πάντα τον ίδιο χώρο φόρτωσης.

Με δεδομένο το χαμηλό hip point των εμπρός καθισμάτων, το τιμόνι έχει χαμηλώσει διευκολύνοντας τον οδηγό να βλέπει τις ενδείξεις με τις πληροφορίες. Λόγω του επίπεδου κάτω τμήματος του τιμονιού, υπάρχει μεγάλη ευρυχωρία στην περιοχή των γονάτων. Η αίσθηση ελέγχου του οδηγού έχει βελτιωθεί με τη μείωση του πάχους των ακτίνων του τιμονιού, ενώ προσφέρει και πιο εργονομική λαβή. Το κόκκινο σημάδι στην κορυφή της στεφάνης του τιμονιού χαρίζει στον οδηγό μία ορατή ένδειξη της γωνίας του τιμονιού στο στρίψιμο.

Ασορτί κόκκινη διπλή ραφή στο μαύρο δερμάτινο τιμόνι και στο μαύρο κάλυμμα του λεβιέ ταχυτήτων είναι ασορτί με τη επένδυση των καθισμάτων και της οροφής από μαύρο ύφασμα, τονίζοντας τη σπορ εικόνα της καμπίνας. Όπως και στα προηγούμενα  μοντέλα Type R, ο λεβιές ταχυτήτων κατασκευάζεται από κράμα αλουμινίου.

Το ευφυές σύστημα πολλαπλών ενδείξεων – intelligent Multi Information Display       (i-MID) περιλαμβάνει πληροφορίες ειδικές για το Civic Type R. Πρόσθετες οθόνες πληροφοριών ειδικές για το Type R μπορούν να επιλέγονται ατομικά από τον οδηγό και περιλαμβάνουν:

  • Μετρητή G και πίεση φρένου / θέση πεντάλ γκαζιού
  • Πίεση υπερπλήρωσης, θερμοκρασία νερού, πίεση λαδιού, θερμοκρασία λαδιού
  • Χρόνος γύρου
  • Χρόνος επιτάχυνσης (0-100 km/h)
  • Χρόνος επιτάχυνσης (0-100 m)

Ένας δείκτης στροφών πάνω από το κύριο στροφόμετρο παρέχει στον οδηγό οπτικές πληροφορίες για βέλτιστη επίδοση στην αλλαγή σχέσεων. Όταν οι στροφές του κινητήρα αυξάνονται οι λυχνίες από τα δύο άκρα του δείκτη αρχίζουν να συγκλίνουν, προσφέροντας στον οδηγό μία οπτική ειδοποίηση για τη βέλτιστη χρονική στιγμή αλλαγή σχέσης χωρίς να διασπούν την προσοχή του από το δρόμο. Μία ένδειξη αλλαγής σχέσης παρουσιάζει την επιλεγμένη σχέση και αντιδρά μέσα σε 0,2 δεύτερα από την αλλαγή μιας σχέσης.

4. Προηγμένα, νέα συστήματα ανάρτησης, μοναδικά στο νέο Civic Type R, διασφαλίζουν απολαυστική οδική συμπεριφορά και μεγιστοποιούν τη μεταφορά ισχύος

  • Σύστημα Ενεργής Προσαρμογής Απόσβεσης τεσσάρων σημείων (Adaptive Damper System) ειδικά σχεδιασμένο για το Type R
  • Προηγμένο σύστημα Εμπρός Ανάρτησης Dual Axis Strut βελτιώνει τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, στο στρίψιμο στο όριο και την αίσθηση του τιμονιού
  • Αναβαθμισμένα συστήματα πίσω ανάρτησης και διεύθυνσης και ρυθμισμένα για το Type R
  • Αποκλειστικά φρένα και ελαστικά ολοκληρώνουν ένα ανταγωνιστικό σπορ πακέτο

Αρκετά καινοτόμα, νέα συστήματα ανάρτησης μοναδικά στο Type R βελτιώνουν τη συμπεριφορά και μεγιστοποιούν τη μεταφορά ισχύος στο δρόμο.

Ένα νέο Σύστημα Ενεργής Προσαρμογής Απόσβεσης τεσσάρων σημείων (Adaptive Damper System) έχει εξελιχθεί ειδικά για το Civic Type R. Αυτό επιτρέπει το συνεχή, ανεξάρτητο έλεγχο κάθε τροχού ώστε να επιτυγχάνεται άριστο κράτημα στο δρόμο, να περιορίζεται η μεταφορά βάρους σε απότομη επιτάχυνση και επιβράδυνση και να διατηρείται μία σταθερή συμπεριφορά με ελάχιστες κλίσεις αμαξώματος. Κατά συνέπεια, διασφαλίζεται άνεση και ευελιξία σε καθημερινές συνθήκες οδήγησης.

Το Adaptive Damper System χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες που παρακολουθούν την κατάσταση του αυτοκινήτου σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Σε πραγματικό χρόνο, το ρεύμα στα ηλεκτρομαγνητικά πηνία μέσα στους αποσβεστήρες προσαρμόζεται, μεταβάλλοντας τις διόδους λαδιού και επομένως ελέγχοντας την απόσβεση. Ανεξάρτητος έλεγχος κάθε τροχού ειδικά χαρτογραφημένος για τη συγκεκριμένη ανάρτηση και ελαστικά, βελτιώνει την επαφή με την επιφάνεια του δρόμου (ακόμα και στα ανώμαλα εδάφη) και διατηρεί υψηλά επίπεδα πρόσφυσης σε όλες τις ταχύτητες. Επιπλέον, διασφαλίζει απόλυτο κράτημα και ευστάθεια στις στροφές υψηλών ταχυτήτων περιορίζοντας τις κλίσεις του αμαξώματος και διατηρώντας ένα εξαιρετικό επίπεδο άνεσης σε καθημερινές συνθήκες οδήγησης.

Το Adaptive Damper System περιορίζει επίσης τις μεταφορές φορτίων στους τροχούς κατά τη επιτάχυνση (μέσω της ανύψωσης του εμπρός τμήματος του αυτοκινήτου) και την επιβράδυνση (μέσω της βύθισής του) που παρέχει μεγαλύτερη πρόσφυση κατά την επιτάχυνση και μεγιστοποιεί την απόδοση του φρεναρίσματος. Έτσι επιτυγχάνεται μία σταθερή συμπεριφορά με μειωμένες κλίσεις, τόσο διαμήκεις (π.χ. σε δρόμους με πολλές υψομετρικές διαφορές) όσο και εγκάρσιες (σε ισχυρούς πλάγιους ανέμους, για παράδειγμα).

Το προηγμένο σύστημα εμπρός ανάρτησης με γόνατα δύο αξόνων (Dual Axis Strut) αυξάνει την ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες, στο στρίψιμο στο όριο και βελτιώνει την αίσθηση στο τιμόνι. Το Dual Axis Strut είναι ένα μηχανικό σύστημα με δύο βασιλικούς πείρους έδρασης. Αντί του ενιαίου ακραξονίου-γονάτου ενός συμβατικού συστήματος ανάρτησης, το ακροαξόνιο και το γόνατο είναι ανεξάρτητα, ώστε το ακροαξόνιο να διαχειρίζεται φορτία από το σύστημα διεύθυνσης και το γόνατο από το οδόστρωμα. Ένα ανεξάρτητο ακραξόνιο προσφέρει επίσης μικρότερο offset, χάρη στη μειωμένη κλίση του βασιλικού πείρου, που βοηθά στη μείωση των αντιδράσεων του συστήματος διεύθυνσης κατά την επιτάχυνση κατά 55% συγκριτικά με το σύστημα ανάρτησης του στάνταρ Civic. Επίσης στην ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων αυτών συμβάλλουν και τα ημιαξόνια που είναι άριστα σχεδιασμένα με στόχο την ακαμψία αλλά και προσαρμοσμένα στο νέο offset των τροχών.

Το σύστημα της εμπρός ανάρτησης μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη γωνία κάστερ που μεταφράζεται σε βέλτιστη ευστάθεια σε ευθεία πορεία σε υψηλές ταχύτητες. Από την άλλη, οι προσεκτικά επιλεγμένες γωνίες κάμπερ βελτιστοποιούν την επαφή των ελαστικών στο οδόστρωμα για αυξημένες επιδόσεις στις στροφές. Με στόχο την αυξημένη ακαμψία και τη μείωση του βάρους, τμήματα των αποσβεστήρων κατασκευάζονται από αλουμίνιο. Επίσης, τα αναβαθμισμένα σάιλεντμπλοκ συμβάλλουν στην άμεση απόκριση και το κράτημα του αυτοκινήτου.

Το σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση διπλού πινιόν  (Dual Pinion Electric Power Steering), που αποτελεί εξέλιξη του συστήματος του στάνταρ Civic, βοηθά στην επίτευξη ταχείας και γραμμικής απόκρισης του συστήματος διεύθυνσης και εξαιρετικής αίσθησης σε συνδυασμό με την αυξημένη ισχύ και ροπή. Τα γρανάζια της κρεμαγιέρας που μεταφέρουν τις περιστροφές του τιμονιού στα ακραξόνια είναι τοποθετημένα σε δύο σημεία. Με αυτή τη διάταξη μεταφέρονται πληροφορίες από το τιμόνι και τους τροχούς στον οδηγό χωρίς αρνητικές επιπτώσεις από την υποβοήθηση που μεταφέρεται αποκλειστικά στο δεύτερο σετ γραναζιών. Επιπλέον, έχει εξελιχθεί ένα αλγόριθμος ελέγχου ανάδρασης που προσφέρει στιβαρότερη αίσθηση γύρω από την μηδενική γωνία διεύθυνσης (ευθεία πορεία) διατηρώντας την καλή απόκριση στις στροφές. Η αύξηση στην ακαμψία της περιοχής γύρω από το ρουλεμάν της κρεμαγιέρας, το αλουμινένιο κέλυφος και η έδρασή του βελτιώνουν περαιτέρω την αίσθηση και την απόκριση.

Ο ημιάκαμπτος άξονας τύπου ‘Η’ του Type R στην πίσω ανάρτηση βελτιώνει τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, ακόμα και σε πολύ γρήγορες στροφές, έχοντας αξιοσημείωτη συνολική συμβολή στην ελαχιστοποίηση των κλίσεων του αμαξώματος. Αντίθετα με το στάνταρ Civic, ο ημιάκαμπτος άξονας ‘Η’ του Type R κατασκευάζεται από σωλήνες που έχουν υποστεί σύνθλιψη και όχι από συμπαγή μπλοκ, κάτι που βελτιώνει την αντιστρεπτική συμπεριφορά κατά 177% και καταργεί την ανάγκη για πίσω αντιστρεπτική δοκό, εξοικονομώντας επομένως βάρος. Εξαιρετικά άκαμπτα σάιλεντμπλοκ συντελούν στη βελτίωση της πλευρικής ακαμψίας.

Μία αύξηση στην ακαμψία του αμαξώματος κατά 18% επιτεύχθηκε με βελτιστο-ποίηση των βάσεων και χρήση κόλλας αεροπορικού τύπου στις συγκολλήσεις αντί πρόσθετου δομικού ατσαλιού. Με αυτή τη στρατηγική εξοικονομήθηκε βάρος 4,5 kg.

Το σύστημα υποβοήθησης ευκινησίας (Agile Handling Assist) είναι μία ακόμα προηγμένη τεχνολογία που αυξάνει τη δυναμική ευστάθεια του αυτοκινήτου, κυρίως όταν αντιδρά σε γρήγορες κινήσεις του τιμονιού ή υψηλά πλευρικά φορτία όπως αυτά σε απότομους ελιγμούς αποφυγής εμποδίων. Το Agile Handling Assist λειτουργεί μέσω του συστήματος Vehicle Stability Assist και εφαρμόζει ελαφριά πέδηση, ανεπαίσθητη για το οδηγό, στους εσωτερικούς τροχούς όταν στρίβει το τιμόνι. Αποτέλεσμα είναι αυξημένη απόκριση και ευστάθεια οχήματος και μία πιο απολαυστική οδηγική εμπειρία.

Δυσκολευόμενοι να βρουν ένα ελαστικό που να ταιριάζει στο χαρακτήρα και τη φύση του νέου Civic Type R, οι μηχανικοί της Honda συνεργάστηκαν με την Continental για να δημιουργήσουν ένα ειδικό ελαστικό που να προσφέρει αυξημένη πρόσφυση και σταθερότητα στο στρίψιμο.

Το αυτοκίνητο εφοδιάζεται επίσης με ένα πακέτο φρένων Brembo υψηλής απόδοσης που σχεδιάστηκε ειδικά για το Civic Type R.  Μπροστά, δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων εφαρμόζουν πίεση πέδησης σε δισκόφρενα 350 mm– τα μεγαλύτερα που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε Type R παραγωγής – διάτρητα για να σταθεροποιούν την τριβή πέδησης μεταξύ του δίσκου και του τακακιού στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η διάμετρος των πίσω δισκόφρενων αυξήθηκε κατά 20 mm, όπως και το πάχος τους για να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς θερμότητας αλλά και η απόδοση.

5. Η νέα λειτουργία +R mode βελτιστοποιεί την απόκριση του πλαισίου και του κινητήρα για μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση

  • Η λειτουργία +R mode ενεργοποιεί αρκετές δυναμικές αλλαγές στα συστήματα του Type R
  • Δίνει ένταση στην οδηγική εμπειρία, ιδανική για αγωνιστική πίστα
  • Αλλαγές στο ταμπλό οργάνων και την οθόνη i-MID απεικονίζουν τη ενεργοποίηση του +R mode

Το νέο Civic Type R θα σηματοδοτήσει την είσοδο του νέου “+R” mode που αυξάνει την απόκριση των διαφόρων συστημάτων του πλαισίου και της μετάδοσης. Το αποτέλεσμα είναι μία ακόμα πιο έντονη οδηγική εμπειρία, ιδανική για πίστα, που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι λάτρεις της σπορ οδήγησης.

Ο διακόπτης +R βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κολώνας του τιμονιού. Όταν το +R mode είναι ενεργοποιημένο, αρκετές οπτικές αλλαγές ενημερώνουν τον οδηγό.  Τα φωτεινά πλαίσια στον πίνακα οργάνων αλλάζουν από λευκά σε κόκκινα.  Ένα λογότυπο +R εμφανίζεται αριστερά του δείκτη στροφών και το σύστημα Idling Stop απενεργοποιείται.

Όταν έχει επιλεγεί η λειτουργία +R mode, αρκετές δυναμικές αλλαγές ενεργοποιούνται στα συστήματα κίνησης και συμπεριφοράς του Civic Type R. Η απόκριση του κινητήρα μεγιστοποιείται με τη χαρτογράφηση της ροπής να στοχεύει ακόμα περισσότερο στις επιδόσεις, ακόμα και στις χαμηλότερες στροφές. Το σύστημα διεύθυνσης λαμβάνει λιγότερη υποβοήθηση και επομένως ανταποκρίνεται πιο άμεσα στις εντολές του οδηγού, ενώ η βασική δύναμη απόσβεσης από το νέο σύστημα Προσαρμοζόμενων Αποσβεστήρων τεσσάρων σημείων – Adaptive Damper System αυξάνεται κατά 30%. Αυτό μεταφράζεται σε πιο σταθερή και ευέλικτη συμπεριφορά για υψηλές επιδόσεις. Το Vehicle Stability Assist προσαρμόζεται με κριτήριο την επιτάχυνση και τις επιδόσεις, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια ολίσθησης και περιστροφής του αμαξώματος πριν παρέμβει.

Επίσης, η λειτουργία +R mode προσφέρει και μια πιο δυναμική αίσθηση της οθόνης i-MID μπροστά από τον οδηγό. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία +R mode, υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις ενδείξεις Type R (από οποιαδήποτε από τις τέσσερις βασικές οθόνες πληροφοριών) αλλά και στην εξειδικευμένη οθόνη Type R. Η επιλογή μιας απεικόνισης επιδόσεων υποδηλώνεται με την εμφάνιση ενός εικονιδίου Type R. Στη λειτουργία +R mode μπορεί επίσης να εμφανίζονται οι πληροφορίες του οχήματος ακόμα και όταν λειτουργεί το χρονόμετρο.

6. Ο πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός αναβαθμίζεται με το προαιρετικό GT Pack και μία ποικίλη σειρά αξεσουάρ

  • Υψηλά επίπεδα στάνταρ εξοπλισμού διασφαλίζουν ότι το νέο Civic Type R είναι εξίσου άνετο στο δρόμο και στην αγωνιστική πίστα
  • Προαιρετικό GT Pack προσφέρει μία ολοκληρωμένη σειρά εξοπλισμού αναβάθμισης στυλ, άνεσης και ασφάλειας
  • Μία σειρά αξεσουάρ προσφέρει δυνατότητες εξατομίκευσης του εσωτερικού και του ξωτερικού

Στάνταρ εξοπλισμός και ασφάλεια

Το νέο σύστημα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας Honda Connect τοποθετείται στάνταρ στο νέο Civic Type R, προσφέροντας άνεση και συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εύκολο και διαισθητικό στη χρήση, το Honda Connect “τρέχει” με Android,  το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα smartphone σε όλο τον κόσμο – υιοθετώντας τις γνωστές λειτουργίες αφής “pinch, swipe και tap“ ενός smartphone για πρόσβαση στις λειτουργίες του.

Το Honda Connect προσφέρει στους εμπρός επιβάτες ταχεία πρόσβαση στα πάντα, από πληροφορίες του οχήματος και της κάμερας οπισθοπορείας μέχρι μουσική και συνδεσιμότητα Bluetooth. Οι λειτουργίες του νέου συστήματος περιλαμβάνουν πρόσβαση στο internet, προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, Honda App Centre, AM/FM/DAB και διαδικτυακό ραδιόφωνο, διεπαφή τηλεφώνου, συνδεσιμότητα Bluetooth, WiFi, χειριστήρια τιμονιού και κάμερα οπισθοπορείας με δυναμικές οδηγίες. Τον ήχο παράγει ένα σύστημα έξι ηχείων, ισχύος 180 watt.

Το νέο σύστημα Honda Connect– που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2015 CR-V πριν μερικούς μήνες – προσφέρει άριστη συνδεσιμότητα για ασφαλείς επικοινωνίες των ιδιοκτητών Honda ενώ βρίσκονται στο δρόμο. Το Honda Connect είναι συμβατό με την τεχνολογία MirrorLink, που προσφέρει απευθείας συνδεσιμότητα μεταξύ συστήματος και συμβατού smartphone του χρήστη. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στο χρήστη να προβάλλει την οθόνη του smartphone του μέσω του Honda Connect και να έχει πρόσβαση στις αγαπημένες εφαρμογές του.

Με το Honda Connect, οι κάτοχοι μπορούν επίσης να συνδέονται στο internet μέσω Smartphone Wi-Fi tethering ή ενός Mobile Wifi Router, που επιτρέπει internet browsing ενώ βρίσκονται στο αυτοκίνητο (όταν αυτό είναι σταματημένο), για να μπορούν να βρίσκουν τοπικά σημεία ενδιαφέροντος..

Το σύστημα διατίθεται με προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, ενώ ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει περισσότερες από το Honda App Centre.

Ανάμεσα στις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές είναι η “Aha”, η οποία επιτρέπει την άνετη πρόσβαση σε περιεχόμενο, χωρίς η προσοχή του οδηγού να διασπάται από το δρόμο. Η Aha προσφέρει χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς– με μουσική, ειδήσεις, podcasts & audio books – καθώς και social media feeds και τοπικές υπηρεσίες. Η εύχρηστη διεπαφή Aha κάνει την ανεύρεση πληροφοριών ασφαλή και εύκολη, από το να βρεις οτιδήποτε σε ένα λογαριασμό Twitter μέχρι ενημερωμένα δελτία καιρού. Με την εφαρμογή Aha οι χρήστες μπορούν να βρουν εύκολα σημεία ενδιαφέροντος, κάτι που τους βοηθά να εντοπίζουν τα πλησιέστερα εστιατόρια ή ξενοδοχεία, για παράδειγμα.

Αυτόματο σύστημα ελέγχου κλιματισμού (A/C) και cruise control με περιοριστή ταχύτητας ολοκληρώνουν μία εκτενή λίστα στάνταρ εξοπλισμού.

Το νέο Civic Type R διατηρεί την ίδια πεντάστερη κατάταξη Euro NCAP με το στάνταρ, πεντάθυρο Civic. Μοιράζεται την ίδια προηγμένη δομή Advanced Compatibility Engineering™ (ACE™) και σύστημα αερόσακων (οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί και οροφής), συστήματα συγκράτησης (με προσκέφαλα που αποτρέπουν τραυματισμό από τράνταγμα) και ηλεκτρονικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.

Έχοντας εξελιχθεί στις εγκαταστάσεις δοκιμών σύγκρουσης “οχήματος με όχημα” στο Tochigi, η δομή αμαξώματος ACE™ είναι αναγνωρισμένο στοιχείο ασφάλειας της  Honda. Η δομή ACE™ προσφέρει αισθητά αυξημένη προστασία επιβατών σε ποικίλες συνθήκες σύγκρουσης. Ένα εμπρός κεντρικό πλαίσιο πολυγωνικής διατομής αποτρέπει την παραμόρφωση της καμπίνας με κατανομή των φορτίων σύγκρουσης μέσω πολλαπλών διαδρομών σε άλλες ζώνες διαχείρισης φορτίων – και μακριά από την καμπίνα των επιβατών. Επιπλέον, παρέχει πρόσθετα πλεονεκτήματα ασφάλειας σε περιπτώσεις όπου σε μία εμπρόσθια σύγκρουση εμπλέκονται οχήματα διαφορετικού ύψους, βάρους ή δομής πλαισίου, μειώνοντας την πιθανότητα να περάσει το ένα όχημα πάνω ή κάτω από το άλλο.

Το σύστημα City-Brake Active είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει ή να μετριάζει τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης με χαμηλές ταχύτητες. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα ραντάρ μέσω λέιζερ που σαρώνει το δρόμο μπροστά, και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα εάν ανιχνευτεί κίνδυνος επικείμενης σύγκρουσης. Το σύστημα λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες (32km/h και κάτω) και είναι σχεδιασμένο για την ανίχνευση αυτοκινήτων και φορτηγών.

GT Pack

Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν ένα νέο GT Pack που ενισχύει το στυλ και αναβαθμίζει την τεχνολογία άνεσης, ενημέρωσης/ψυχαγωγίας και ασφάλειας του νέου τους Civic Type R. Εξωτερικά, το GT Pack προσθέτει χαρακτηριστικές κόκκινες πινελιές στα εμπρός και πίσω σπόιλερ για πιο εντυπωσιακό στυλ, αλλά οι σημαντικότερες αναβαθμίσεις του GT Pack βρίσκονται στο εσωτερικό.

Ο οδηγός απολαμβάνει έξτρα χαρακτηριστικά άνεσης όπως εμπρός και πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, αυτόματους προβολείς με αισθητήρες φωτός, αυτόματους καθαριστήρες με αισθητήρα βροχής και ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέπτες.

Ενσωματωμένο στο GT Pack, δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Garmin (που περιλαμβάνει τετραετή, δωρεάν ενημέρωση χαρτών) προστίθεται στο σύστημα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας Honda Connect. Οι φίλοι της μουσικής θα ενθουσιαστούν με την προσθήκη ενός CD player και ενός αναβαθμισμένου premium στερεοφωνικού συστήματος οκτώ ηχείων 212 watt.

Όλοι οι επιβάτες θα εκτιμήσουν το αυτόματο, διζωνικό σύστημα ελέγχου κλιματισμού, και το προηγμένο περιβάλλον της καμπίνας που αναδεικνύεται  από ένα κόκκινο φωτισμό.

Το GT Pack περιλαμβάνει επίσης Προηγμένα Συστήματα Υποστήριξης Οδηγού της Honda (Advanced Driver Assist Systems). Αυτή η ολοκληρωμένη σειρά τεχνολογιών ασφαλείας βασισμένων σε αισθητήρες περιλαμβάνει Forward Collision Warning, Lane Departure Warning, High-Beam Support System, Blind Spot Information, Cross Traffic Monitor, Traffic Sign Recognition System and Intelligent Speed Limiter.

Forward Collision Warning

Το Σύστημα Προειδοποίησης Επικείμενης Εμπρόσθιας Σύγκρουσης – Forward Collision Warning εντοπίζει τον κίνδυνο σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα (αυτοκίνητο ή φορτηγό), χρησιμοποιώντας την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών. Το σύστημα λειτουργεί όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 15km/h και πάνω. Εάν ανιχνεύσει κίνδυνο σύγκρουσης, θα εκδώσει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις. Η απόσταση προειδοποίησης μπορεί να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις του οδηγού και το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον ίδιο.

LaneDepartureWarning

Το σύστημα Προειδοποίησης Απόκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας – Lane Departure Warning χρησιμοποιεί την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών για την παρακολούθηση των σημάνσεων στο δρόμο. Εάν το αυτοκίνητο αποκλίνει από την λωρίδα στην οποία κινείται χωρίς να ανάψει φλας, τότε το σύστημα Lane Departure Warning προειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικά και οπτικά σήματα. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό ανά πάσα στιγμή.

HighBeamSupportSystem

Το Σύστημα Υποστήριξης Μεγάλης Σκάλας – High Beam Support System λειτουργεί με ταχύτητες πάνω από 40km/h για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση της μεγάλης σκάλας φώτων ανάλογα με τα αντίθετα ερχόμενα / προπορευόμενα οχήματα (αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες), ποδήλατα και το φωτισμό του περιβάλλοντος. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό ανά πάσα στιγμή.

BlindSpotInformation

Το Σύστημα Προειδοποίησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Information) χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ για αυτόματη ανίχνευση οχημάτων στο τυφλό σημείο του οδηγού και προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους όταν το όχημα ταξιδεύει με ταχύτητες πάνω από 20km/h. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει αυτοκίνητα και φορτηγά υποστηρίζει τους οδηγούς σε περιπτώσεις όπως προσπέραση άλλων οχημάτων και συγχώνευση ή αλλαγή λωρίδων.

Όταν ένα όχημα εισέρχεται στο τυφλό σημείο του οδηγού εμφανίζεται μία οπτική προειδοποίηση στον εξωτερικό καθρέπτη. Αυτή παραμένει εκεί έως ότου το όχημα απομακρυνθεί από το τυφλό σημείο. Εάν ο οδηγός ανάψει φλας ενώ το όχημα βρίσκεται στο τυφλό σημείο, η οπτική προειδοποίηση θα αρχίσει να αναβοσβήνει και θα ηχήσει ένα ακουστικό σήμα σαν προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό ενώ το όχημα είναι σταματημένο.

CrossTrafficMonitor

Το σύστημα Παρακολούθησης Διέλευσης Κυκλοφορίας της Honda χρησιμοποιεί τους πίσω πλαϊνούς αισθητήρες ραντάρ που προειδοποιούν τον οδηγό για τη διέλευση οχημάτων ενώ κινείται με όπισθεν. Η κατεύθυνση ενός οχήματος που πλησιάζει προβάλλεται είτε στην οθόνη της κάμερας οπισθοπορείας ή εμφανίζεται μέσω σχετικών βελών κατεύθυνσης στο i-MID και ηχεί ένα προειδοποιητικό σήμα. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει αυτοκίνητα και φορτηγά που ταξιδεύουν με ταχύτητα μέχρι 25km/h.

TrafficSignRecognition

Το Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας -Traffic Sign Recognition System χρησιμοποιεί τη κάμερα πολλαπλών λειτουργιών για την ανίχνευση οδικών σημάτων που συναντά το όχημα στην πορεία του. Το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα και προβάλλει τα σήματα μέσω της ευφυούς οθόνης πολλαπλών ενδείξεων Multi Information Display (iMID) μόλις το αυτοκίνητο περάσει την πινακίδα.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει στρογγυλές πινακίδες με όρια ταχύτητας και απαγορευτικά προσπέρασης. Μπορούν να εμφανίζονται ταυτόχρονα δύο πινακίδες – στη δεξιά πλευρά προβάλλονται μόνο σήματα με όρια ταχύτητας και στην αριστερή τα απαγορευτικά προσπέρασης και τα όρια ταχύτητας με πρόσθετες πληροφορίες όπως καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα.

Επιλογές πακέτων αξεσουάρ

Το νέο Civic Type R διατίθεται με μία ευρύτερη ποικιλία πακέτων αξεσουάρ και μεμονωμένων επιλογών που προσφέρονταν μέχρι τώρα με οποιοδήποτε μοντέλο, για να μπορούν οι ιδιοκτήτες να εξατομικεύουν το αυτοκίνητό τους σύμφωνα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους.

Red Exterior Pack

Με το Red Exterior Pack οι πελάτες μπορούν να προσθέσουν μία έξτρα, προσωπική πινελιά στο Civic Type R που θα τονίσει περαιτέρω τη σπορ φύση του αυτοκινήτου. Το πακέτο προσφέρει ένα συνδυασμό αξεσουάρ για μία συναρπαστική, σπορ εμφάνιση με πινελιές Rally Red, μεταξύ των οποίων ένα διακοσμητικό εμπρός μάσκας, καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών, διακοσμητικό πίσω διαχύτη και αεροτομή οροφής.

Red Interior Pack

Αυτό το πακέτο συνδέει τα κόκκινα εξαρτήματα του εξωτερικού του αυτοκινήτου με το εσωτερικό, δίνοντας έμφαση στο σπορ στυλ. Περιλαμβάνονται πλαίσια αεραγωγών, πινελιές στο τιμόνι, κόκκινος φωτισμός στην περιοχή των ποδιών των εμπρός επιβατών και πλάκες μαρσπιέ θυρών.

Carbon Exterior Pack

Το Carbon Exterior Pack χαρίζει στο Civic Type R νότες αποκλειστικότητας με ένα βασικό υλικό στα μηχανοκίνητα σπορ. Το πακέτο περιλαμβάνει πλαίσια προβολέων ομίχλης από ανθρακονήματα, διακοσμητικό πίσω πόρτας από ανθρακόνημα και πίσω πτέρυγα επίσης από ανθρακόνημα – με διακοσμητικές πλάκες σε gloss black ή Rally Red.

Carbon Interior Pack

Η απόλυτη έκφραση της αγωνιστικής καταγωγής, το πακέτο αυτό περιέχει πλαίσια αεραγωγών από ανθρακονήματα, φινίρισμα από ανθρακόνημα στην κεντρική κονσόλα και το ντουλαπάκι.

Μεμονωμένα αξεσουάρ

Επίσης διατίθεται μία σειρά  μεμονωμένων επιλογών όπως το Honda 3D Sound, αλλά και ατομικά στοιχεία από τα πακέτα. Το Honda 3D Sound μπορεί να αναπαράγει πιστά μουσική με την προσθήκη μιας συμπαγούς μονάδας DSP (επεξεργασία ψηφιακού σήματος) στο στάνταρ σύστημα ήχου της Honda μέσα στο αυτοκίνητο, παραπέμποντας σε αίσθηση συναυλιακού χώρου live συναυλιών για την απόλυτη ηχητική εμπειρία

Ειδικά χαρακτηριστικά του Civic Type R μπορούν να μεταμορφώνονται επιλέγοντας μεμονωμένα στοιχεία από τα πακέτα αξεσουάρ. Για παράδειγμα, χειροποίητο ανθρακόνημα μπορεί να χρησιμοποιείται στα πλαίσια των προβολέων ομίχλης, ενώ μπορεί επίσης να προστεθεί διακοσμητικό πίσω πόρτας από ανθρακόνημα ή πτέρυγα πίσω πόρτας ομοίως από ανθρακόνημα (διατίθεται με διακοσμητικές πλάκες σε gloss black ή Rally Red).

Μία αεροτομή οροφής, σε Rally Red ή στο χρώμα του αμαξώματος, δημιουργεί μία πρόσθετη αισθητική πινελιά. Παρομοίως, διατίθεται διακοσμητικό εμπρός μάσκας σε Rally Red και φινίρισμα χρωμίου. Διακοσμητικό πίσω διαχύτη σε Rally Red, κουμπωτά καλύμματα καθρεπτών σε Rally Red ή μία τάπα ρεζερβουάρ σε gloss μπορούν να παραγγέλνονται ατομικά αναβιώνοντας το γνήσιο αγωνιστικό πνεύμα του Type R.

Στο εσωτερικό, ο κόκκινος φωτισμός στην εμπρός περιοχή των ποδιών χαρίζει στην καμπίνα μία σπορ αλλά σοφιστικέ αίσθηση. Ο φωτισμός της περιοχής των ποδιών ενεργοποιείται ανάβοντας τους προβολείς ή ανοίγοντας την πόρτα. Μαύρα πατάκια “Elegance“ τονίζουν το στυλ του Type R στην περιοχή των ποδιών των εμπρός επιβατών, με κόκκινες επενδύσεις και ένα μεταλλικό σήμα Type R.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να εξατομικεύσουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου της χρησιμοποιώντας ντουλαπάκι ή φινίρισμα κεντρικής κονσόλας από ανθρακόνημα, ενώ οι αεραγωγοί μπορούν να τονίζονται με ένα πλαίσιο από ανθρακόνημα, Rally Red ή gloss black. Το τιμόνι μπορεί να αναδειχτεί με λεπτομέρειες σε Rally Red ή gloss black. Όλη η σειρά των αξεσουάρ θα διατίθεται τον Ιούλιο στην εφαρμογή Honda Genuine Accessories, που διατίθεται στο App Store και το Google Play.

7. Μετά από εκτεταμένες δοκιμές βελτιστοποίησης, το Civic Type R αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά του hot hatch με τις κορυφαίες επιδόσεις

  • Το πρωτότυπο Civic Type R κατέγραψε χρόνο απαράμιλλο στην κατηγορία  FWD hot hatch στο Nürburgring

Στο πλαίσιο του επίπονου και του λεπτομερούς προγράμματος εξέλιξης και δοκιμών, ένα Civic Type R προ-παραγωγής πέτυχε χρόνο γύρου 7 λεπτά 50.63 δευτ. στη θρυλική πίστα 20.8 km Nordschleife του Nürburgring στη Γερμανία. Κανένα άλλο μοντέλο στην κατηγορία FWD hatchback μοντέλων υψηλών επιδόσεων δεν έχει πετύχει εφάμιλλο χρόνο.

Ο χρόνος γύρου επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της δοκιμής προ-παραγωγής τον Μάιο του 2014 από ένα πρωτότυπο εξέλιξης Civic Type R.  Το αυτοκίνητο εξέλιξης είχε στάνταρ προδιαγραφές κινητήρα, με ανάρτηση, μετάδοση, εξάτμιση, φρένα και το αεροδυναμικό πακέτο του Civic Type R παραγωγής.

Η αφαίρεση εξοπλισμού όπως το σύστημα κλιματισμού (A/C), το κάθισμα του συνοδηγού και το ηχοσύστημα αντισταθμίζουν το πρόσθετο βάρος ενός πλήρους κλωβού ασφαλείας (ειδικά εγκατεστημένου για λόγους ασφαλείας και όχι για μεγαλύτερη ακαμψία).

8.         Τεχνικές προδιαγραφές

  • Όλες οι τεχνικές πληροφορίες είναι προκαταρκτικές κα υπόκεινται σε αλλαγές
  • Οι τιμές κατανάλωσης και εκπομπών CO2 υπόκεινται σε τελική έγκριση τύπου

 

Αμάξωμα και πλαίσιο

Πεντάθυρο, τετραθέσιο hatchback με αυτοφερόμενο αμάξωμα.

Κινητήρας

2.0 VTEC TURBO (βενζίνης)
Τύπος 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο
Κυβισμός 1.996
Διάμετρος x διαδρομή 86.0 x 85.9
Λόγος συμπίεσης 9.8
Ισχύς 310 PS at 6,500 rpm
Ροπή 400 Nm from 2,500 to 4,500 rpm

 

Κιβώτιο

Κινητήρας 2.0 litre VTEC TURBO
Μηχανικό – σχέσεις 6


Σχέσεις μετάδοσης

2.0 VTEC TURBO6-τάχυτο μηχανικό με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD)
1η

3.625

2η

2.115

3η

1.529

4η

1.125

5η

0.911

6η

0.734

Όπισθεν

3.757

Τελική μετάδοση

3.842

 

Ανάρτηση και απόσβεση

Εμπρός Dual Axis Strut (Γόνατα δύο αξόνων)
Πϊσω Ημιάκαμπτος άξονας τύπου H


Σύστημα διεύθυνσης

Τύπος Dual Pinion Electric Power Steering – Κρεμαγιέρα με δύο πινιόν και ηλεκτρική υποβοήθηση
Στροφές (από τέρμα σε τέρμα) 2,25
Κύκλος στροφής (στους τροχούς) 12,594 m

 

Φρένα

Εμπρός Αεριζόμενοι και διάτρητοι δίσκοι 350 mm, δαγκάνα4-εμβόλων
Πίσω Συμπαγείς δίσκοι 296 mm

Τροχοί και ελαστικά

Διάσταση τροχού Ελαστικά – Εμπρός Ελαστικά – Πίσω
19-ιντσών

235 35 R19

Διαστάσεις (mm)

Εξωτερικό (mm)
Συνολικό μήκος 4.390
Συνολικό πλάτος 1.878
Συνολικό πλάτος 2.065 (συμπερ. Εξωτερικών καθρεπτών)
Συνολικό ύψος 1.466 (χωρίς φορτίο)
Μεταξόνιο 2.594
Μετατρόχιο εμπρός 1.605
Μετατρόχιο πίσω 1.528
Απόσταση από το έδαφος 118 (με οδηγό)

 

Χωρητικότητες (L)

Χώρος αποσκευών 498 (καθίσματα όρθια, VDA) / 1.214 (καθίσματα αναδιπλωμένα, VDA μέχρι το παράθυρο)
Ρεζερβουάρ καυσίμου 50


Βάρη
(kg)

Κινητήρας 2.0 VTEC TURBO6-τάχυτο μηχανικό
Απόβαρο 1.382 (με καύσιμο 100%)


Επιδόσεις και κατανάλωση

Κινητήρας 2.0 litre VTEC TURBO6-τάχυτο μηχανικό
Τελική ταχύτητα (km/h)

270

0-100 km/h (δευτ.)

5,7

Κατανάλωση στην πόλη (l/100 km)

9,4

Κατανάλωση εκτός πόλης (l/100 km)

6,1

Κατανάλωση μικτού κύκλου (l/100 km)

7,3

Εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο (g/km)

170

[/accordion]

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!