ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο νέος τετρακύλινδρος 1.2 Turbo της Toyota [vid]

Όπως και να το κάνουμε ο πρώτος τούρμπο βενζινοκινητήρας της Toyota αποτελεί μία σημαντική είδηση, καθώς εισάγει την ιαπωνική εταιρία στο downsizing…

Toyota 1-2t-engine-genevaΠριν από μερικές εβδομάδες οδηγήσαμε στις Βρυξέλλες το ριζικά ανανεωμένο Auris, το οποίο είναι το πρώτο ουσιαστικά μοντέλο της Toyota που υποδέχεται έναν downsizing βενζινοκινητήρα με απόδοση 116 PS/5.200 rpm και 185 Nm/1.500-4.000 rpm. Είναι τετρακύλινδρος, άμεσου ψεκασμού, 16-βάλβιδος με χωρητικότητα 1.197 cc και συνδυάζεται με σύστημα VVT-iW (Dual Variable Valve Timing-intelligent Wide), το νέας γενιάς σύστημα μεταβλητού χρονισμού (που επιτρέπει την καθυστέρηση στο κλείσιμο των βαλβίδων εισαγωγής ώστε να επιτυγχάνεται κύκλος Atkinson).

toyota atkinson turbo motor engineΣυγκεκριμένα, σε συνθήκες χαμηλού φορτίου το νέο μοτέρ 1.2Τ λειτουργεί σε κύκλο Atkinson με μεγαλύτερη επικάλυψη (overlap) των βαλβίδων και βέλτιστη αναπνοή/ομογενοποίηση μίγματος για μειωμένη κατανάλωση και εκπομπή ρύπων. Η σχέση συμπίεσης είναι στο 10:1, ο εναλλάκτης θερμότητας είναι υδρόψυκτος, ενώ υπάρχουν διάφορες τεχνικές ψύξης των κινούμενων μερών (π.χ. τζετ λαδιού στα έμβολα) ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα (λόγω της σχετικά υψηλές σχέσης συμπίεσης).

Σχετικά με τις επιδόσεις, η μέση εκπομπή CO2 είναι στα 109 g/km (με κιβώτιο CVT στα 106), το 0-100 στο Auris είναι στα 10,1 sec και η τελική στα 200 km/h. Περισσότερα θα έχουμε να πούμε από το φθινόπωρο και την σχετική δοκιμή της εν λόγω έκδοσης.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!