BLOGΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΜιχάλης Κατωπόδης

Η Ελλάδα και οι αυτόνομες μεταφορές [blog]

citymobil2

Υπάρχει μία πόλη στην Ελλάδα που δεν είναι σαν τις άλλες. Οι πολίτες της έχουν οδική παιδεία και βλέπουν την τεχνολογία ως πρόοδο και όχι ως εχθρό. Υπάρχει μία πόλη που κάνει τη διαφορά.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έτυχε να βρεθώ στα Τρίκαλα, για κάποια δουλειά. Από την πρώτη φορά που είχα επισκεφτεί τη συγκεκριμένη πόλη, πριν από 5 περίπου χρόνια, είχα κρατήσει στο νου μου το πόσο καθαρή και προσεγμένη ήταν. Τώρα, παρατηρώντας καλύτερα τον κόσμο γύρω μου, σημείωσα ένα δυο πράγματα ακόμα…

Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση, έχει να κάνει με την οδική παιδεία. Δεν υπάρχει οδηγός που να σε δει να πλησιάζεις σε διάβαση και να μην σταματήσει εγκαίρως. Όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, όχι όμως και στην υπόλοιπη Ελληνική επικράτεια. Το δεύτερο, έχει να κάνει με την ίδια την κουλτούρα των πολιτών και της δημοτικής αρχής. Είναι γνωστό ότι τα Τρίκαλα αποτελούν μία από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά πόλεις της Ευρώπης, με δωρεάν ίντερνετ, δίκτυο τηλε-πρόνοιας και, πρόσφατα, με ένα ερευνητικό πρόγραμμα λεωφορείων αυτόνομης οδήγησης.

Πρόκειται για το CityMobil-2. Ένας αριθμός μικρών Λεωφορείων, χωρίς οδηγό αλλά με αισθητήρες, διασχίζουν καθημερινά το κέντρο της πόλης, μεταφέροντας κόσμο. Και αν αυτό δεν σας φαίνεται ενδιαφέρον, από την άποψη του ότι ήδη πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν παρουσιάσει πρωτότυπα αυτόνομα οχήματα που γράφουν μέχρι και χρόνους σε πίστες, σκεφτείτε το παρακάτω: Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη πόλη στον πλανήτη που χρησιμοποιεί, σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες, αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό, εντός του αστικού ιστού!

Αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό; Τι έχουν τα Τρίκαλα και τα επέλεξαν; Την κατάλληλη κουλτούρα, είναι η μόνη, αποστομωτική, απάντηση. Και εξηγούμαι. Στα πλαίσια του ταξιδιού μου εκεί έτυχε να συναντήσω για λίγο το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και να μιλήσουμε. Ο πρώτος ήταν ένας σαραντάρης, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, πολύ ανοικτός αλλά και ευφυής άνθρωπος.

Από τη μικρή κουβέντα μας, λοιπόν, ανακάλυψα ότι το λεωφορείο χωρίς οδηγό κινείται στη δική του, αυτόνομη λωρίδα, μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει προκύψει από την διαίρεση του υπάρχοντος οδικού δικτύου στα δύο! Μία λωρίδα για το λεωφορείο και μία για όλα τα άλλα οχήματα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Με το πέρας, δε, του προγράμματος, ο στόχος είναι αυτή η λωρίδα να μην επανέλθει στην κυκλοφορία αλλά να γίνει ποδηλατόδρομος, αναβαθμίζοντας έτσι το κέντρο.

Όσο για το πώς επιλέχθηκαν τα Τρίκαλα, δεν είναι μόνο ο Δήμος που κυνηγάει τέτοια προγράμματα αλλά και τα πανεπιστήμια. Τέτοιες πόλεις, φιλικές προς την καινοτομία, σπανίζουν και τα Τρίκαλα έχουν πολύ καλό όνομα, σε διεθνές επίπεδο. Στην πράξη, έχουν χτίσει αυτή την εικόνα χρόνια τώρα, τρέχοντας διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Και τώρα, έχουν φτάσει σε επίπεδο που άλλοι έρχονται να τους προσεγγίσουν.

Θέλετε και άλλα οφέλη από αυτή την πολιτική; Η διαφήμιση της πόλης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει αυξήσει σημαντικά τον τουρισμό. Οι κομματικές παρατάξεις του τόπου, αναγνωρίζοντας το όφελος, βρίσκονται σε σύγκλιση για το κοινό καλό και δεν βάζουν τρικλοποδιές ο ένας στον άλλο. Οι πολίτες απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες που σε άλλες πόλεις δεν υπάρχουν ούτε επί πληρωμή. Και, τελικά, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται όμορφα με την πόλη τους. Σκεφτείτε τώρα τη δική σας γειτονιά, το δικό σας Δήμο και αναλογιστείτε εάν πράγματι και εσείς λειτουργείτε δημιουργικά ως σύνολο. Και τα αυτόνομα λεωφορεία, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι η αφορμή, είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!