BLOGNEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝίκος Ι. Μαρινόπουλος

H Νορβηγία θέλει σούπερ ποδηλατοδρόμους [blog]

norway-plans-to-spend-1-billion-on-bicycle-highways (1)

Με στόχο την μείωση της κίνησης με τα αυτοκίνητα και της εκπομπής ρύπων, η κυβέρνηση της Νορβηγίας θέλει να επενδύσει περίπου 850 εκ. ευρώ για σούπερ ποδηλατοδρόμους!

Τελευταία ακούμε για πολύ αισιόδοξα σενάρια, όπως τις φήμες για τον πρώτο Hyperloop στην Ευρώπη που θα μπορούσε να γεφυρώνει σε 8 λεπτά της ώρας την Βιέννη με την Μπρατισλάβα. Ε, ας δούμε πρώτα αυτόν που θα ταξιδεύει κάποιον σε 34 λεπτά από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο και μετά βλέπουμε τι γίνεται και στην Ευρώπη. Ένα ακόμη ευφάνταστο σενάριο ήταν και ένας διηπειρωτικός δρόμος που θα ενώνει το Παρίσι με τη Νέα Υόρκη… Από περίεργους δρόμους, άλλο τίποτα…

norway-plans-to-spend-1-billion-on-bicycle-highways (11)Και ανάμεσα σε όλες αυτές τις ιδέες έρχεται να προστεθεί ένα δίκτυο από προηγμένους ποδηλατοδρόμους -διπλής κυκλοφορίας με όριο τα 40 χλμ./ώρα- που θα ενώνουν τα προάστια και τις 9 μεγαλύτερες πόλεις της Νορβηγίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση προβλέπει και την χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων, ενώ υπενθυμίζεται πως στη Νορβηγία η Tesla σημειώνει τις περισσότερες πωλήσεις από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο (εκτός των ΗΠΑ).

Αισιόδοξο, πολύ αισιόδοξο, ακόμη και όταν οι στατιστικές λένε πως το 17% των μετακινήσεων στην Δανία γίνονται με το ποδήλατο, στην Σουηδία το 12% και μόλις το 5% στη Νορβηγία. Το περίεργο είναι πως ακόμη και αυτά τα νούμερα είναι πολύ υψηλά σε σχέση με ότι ισχύει στις μεσογειακές χώρες. Είναι θέμα υποδομών; Θέμα κουλτούρας; Εσείς τι λέτε;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!