ΔΙΑΦΟΡΑ

To αγωνιστικό Nissan Trike από τιτάνιο για τον David Stone

N

Σε συνεργασία με το Αγγλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού (EIS) και την Βρετανική ομοσπονδία ποδηλασίας, η Ομάδα Καινοτομίας της Nissan που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Τεχνικό Κέντρο της μάρκας (NTCE), ανέπτυξε ένα νέο trike για τον τρεις φορές χρυσό Παραολυμπιονίκη David Stone MBE.

NΗ Ομάδα Καινοτομίας της Nissan ξεκίνησε το συγκεκριμένο έργο το 2014, ακολουθώντας πολλές από τις ίδιες διαδικασίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου. Μετά από μια πλήρη τρισδιάστατη σάρωση με λέιζερ του υφιστάμενου trike tου αθλητή από το Κέντρο Σχεδιασμού της Nissan στην Ευρώπη, μια διαδικασία που συνήθως απαιτείται για τη διαμόρφωση των πρωτότυπων μοντέλων από πηλό (καλούπι), η ομάδα της Nissan κατασκεύασε το νέο trike με μικρότερο βάρος σε σχέση με το υπάρχον, καθώς και με νέα πιο χαμηλή θέση οδήγησης που βελτίωσε σημαντικά την ταχύτητα και σταθερότητα του.

Η ομάδα της Nissan επέλεξε να σχεδιάσει το νέο trike με τη χρήση τιτανίου Grade9, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση βάρους κατά 18%. Η προσέγγιση που ακολούθησε, βασίζεται στο ίδιο υλικό αλλά και στη σχεδιαστική φιλοσοφία που εφαρμόστηκε στο ελαφρύ σύστημα εξάτμισης από τιτάνιο για το Nissan GT-R NISMO. Κατά τον ίδιο τρόπο που ο οδηγός ενός Nissan GT-R θα αντιληφθεί το μειωμένο βάρος και την βελτιωμένη επιτάχυνση, ο David είδε το νέο του trike να επιταχύνει πιο γρήγορα από τη γραμμή εκκίνησης και στην έξοδο από αργές στροφές.

NΧρησιμοποιώντας τιτάνιο πάνω σε χάλυβα, η Nissan κατάφερε να αυξήσει την ακαμψία του πλαισίου, που είναι το «κλειδί» για τη μετάδοση της δύναμης από τον αναβάτη στο δρόμο. Για να μετρηθεί η ακαμψία του προηγούμενου trike του David, πραγματοποιήθηκε από τους μηχανικούς της Nissan μια άκρως εξειδικευμένη ανάλυση, με τοποθέτηση αισθητήρων κατά μήκος του πλαισίου για τη μέτρηση του συντονισμού του. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ίδια ακριβώς μέθοδο ελέγχθηκε και κατασκευάστηκε το Nissan GT-R NISMO. Παράλληλα, το νέο trike ενσωματώνει ένα διπλό σύστημα κίνησης που επιτρέπει και στους δύο τροχούς να κινούνται ανεξάρτητα, κάτι παρόμοιο με το πίσω διαφορικό σε ένα αυτοκίνητο.

Καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξης του νέου trike, η Nissan υιοθέτησε πολλές πρωτοποριακές τεχνικές, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό της αεροδυναμικής απόδοσης των αυτοκινήτων. Για τον λόγο αυτό, η Nissan επέτρεψε στον David να έχει πρόσβαση στον περιβαλλοντικό θάλαμο δοκιμών που διατηρεί, όπου και ο ίδιος ασκήθηκε σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, ως μέρος του προπονητικού του προγράμματος.

NΕκτός από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου trike, η Nissan παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Αγγλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, με σκοπό την βελτιστοποίηση του εξοπλισμού της Βρετανικής Παραολυμπιακής ομάδας που συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς του Rio. Μεταξύ άλλων, παρέχει υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου αναπηρικού αμαξίδιου για το ζέσταμα των αθλητών πριν από τους αγώνες, πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τα υλικά για τα ειδικά γάντια των αθλητών, αλλά και για τις καλύτερες μεθόδους δοκιμών σε θέματα ελέγχου πρόσφυσης των ελαστικών των  αναπηρικών αμαξιδίων, σε διάφορες καιρικές συνθήκες.

Με το νέο του trike ο David Stone κέρδισε στους Παραολυμπιακούς του Ρίο ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button