ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επίσημο ντεμπούτο για τον camless κινητήρα της FreeValve [vid]

Ο δίχως εκκεντροφόρους κινητήρας της FreeValve παρουσιάστηκε επίσημα στο Qoros 3 στη έκθεση του Guangzhou που έγινε στην Κίνα…

freevalve camless engine1Η FreeValve είναι μία θυγατρική εταιρεία της σουηδικής Koenigsegg και ήδη έχουμε γράψει μία σχετική ανάλυση για τον κινητήρα δίχως εκκεντροφόρους που έχει εξελίξει. Η κινεζική Qoros φαίνεται πως προχωράει το θέμα και μετά την πρώτη παρουσίαση στην Auto China παρουσιάζει νέα στοιχεία πρόκειται για ένα υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα χωρητικότητας 1.600 κ.εκ. που αποδίδει 230 ίππους και 320 Νm. Σύμφωνα την FreeValve και σε σχέση με ένα συμβατικό μοτέρ με εκκεντροφόρους, η απόδοση είναι αυξημένη κατά 47% και 45% (σε ότι αφορά την ισχύ και τη ροπή αντίστοιχα), όταν η κατανάλωσή του είναι μειωμένη κατά 15%.

freevalve camless engineΣτον κινητήρα FreeValve ο έλεγχος των βαλβίδων γίνεται πνευματικά- υδραυλικά και είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενος, κάτι που σημαίνει ότι ο χρονισμός τους και η βύθισή τους ρυθμίζονται συνεχώς χωρίς περιορισμούς, ενώ μπορούν να κλείσουν και τελείως ώστε να απενεργοποιηθεί ο κύλινδρος. Αυτό σημαίνει πως ο κινητήρας δεν χρειάζεται συμβατικά συστήματα χρονισμού, πεταλούδες και άμεσο ψεκασμό, γεγονός που σημαίνει και μια μείωση του βάρος κατά 20 κιλά σε συνδυασμό και με μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις.

Ο ιδιοκτήτης της Koenigsegg και τη FreeValve, o Christian von Koenigsegg δήλωσε πως «η κίνηση αυτή που φέρνει την τεχνολογία της FreeValve πιο κοντά στη μαζική παραγωγή είναι και ένα μικρό βήμα για την υλοποίηση της υπόσχεσης για τη μείωση των εκπομπών CO2». Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν η Qoros θα αναδειχθεί η πρώτη εταιρία που θα λανσάρει στην παραγωγή ένα κινητήρα δίχως εκκεντροφόρους (η Fiat με το Multiair έχει εξαγωγής), όταν η Infiniti θα είναι η πρώτη με κινητήρα μεταβλητής συμπίεσης VCR…

SMS==> Σχέσεις… μεταβλητής συμπίεσης!

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!