ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η εξέλιξη των φώτων μέσα σε έναν αιώνα [vid]

Στο παραπάνω βίντεο και σε μερικές φωτογραφίες που έδωσε η Ford στην δημοσιότητα βλέπουμε την αργή, αλλά τόσο σημαντική εξέλιξη για την ασφάλεια των επιβατών αλλά και των πεζών…

Βέβαια τα πρώτα χρόνια, τα αυτοκίνητα δεν ήταν παρά άμαξες με έναν κινητήρα (και όχι πολύ γρήγορα) κάτι που δικαιολογούσε εν μέρει την υστέρηση σ’ αυτόν τον τομέα, όμως όσο τα αυτοκίνητα γίνονταν πιο γρήγορα (και περισσότερα) ήταν προφανές ότι χρειαζόταν μια δραστική αλλαγή σ’ αυτόν τον τομέα.

Τα πρώτα αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν λάμπες ασετιλίνης, τις οποίες μάλιστα άναβε ο ίδιος ο οδηγός, με στόχο όχι τόσο να φωτίζουν τον δρόμο αλλά για να μπορούν να γίνονται αντιληπτά από άλλα αυτοκίνητα και από πεζούς. Οι πρώτες προσπάθειες για ηλεκτρικά φώτα ήταν μάλλον αποτυχημένες καθώς οι λάμπες καίγοντας πολύ γρήγορα ενώ και οι λάμπες ήταν πολύ χαμηλής έντασης.

Η Cadillac ήταν η πρώτη εταιρία που παρουσίασε ηλεκτρικές λάμπες στα αυτοκίνητά της το 1912, ενώ αργότερα το 1924 τοποθετήθηκε το σύστημα με την μεσαία και την μεγάλη σκάλα για κοντινές και μακρινές αποστάσεις. Όμως η πραγματικά σημαντική στιγμή στην εξέλιξη των φωτιστικών σωμάτων ήταν η ενσωμάτωση της λάμπας αλογόνου το 1962.

Αυτή την τεχνολογία συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πολλά αυτοκίνητα και σήμερα, όμως σιγά-σιγά δίνουν την θέση τους στα Xenon και τελευταία στα LED, τα οποία έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη ικανότητα φωτισμού ενώ διαρκούν και περισσότερο. Όσο για το μέλλον, πολλά νέα συστήματα “νυχτερινής όρασης” θα μας επιτρέπουν να “βλέπουμε” αντικείμενα και εμπόδια πολύ πιο πέρα από τις δυνατότητες που έχει το ανθρώπινο μάτι.

SMS==> Διαβάστε εδώ ένα άρθρο για την τεχνολογία των προβολέων στα αυτοκίνητα

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!