NEASMSΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Mercedes-Bosch για αυτόνομα οχήματα

Σε μία στρατηγική συνεργασία προχώρησαν οι δύο γερμανικές εταιρίες, με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών γύρω από τα αυτόνομα οχήματα.

Αντιλαμβανόμενες ένα μέλλον όπου τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα θα κερδίζουν συνεχώς έδαφος, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, το κόστος είναι δυσβάστακτο για όποιον νομίζει ότι μπορεί να σηκώσει μόνος του το συγκεκριμένο σταυρό, οπότε η λύση έρχεται μέσα από συνεργασίες. Όπως η Volvo συνεργάζεται με την Autoliv και η BMW με την Intel και την Mobileye, έτσι ήρθε και η σειρά της Mercedes να διαλέξει σύμμαχο.

Σε μία λιτή ανακοίνωση η Bosch δήλωσε ότι συνεργάζεται πλέον με τη Daimler, μητρική της Mercedes-Benz, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μίας σειράς αυτόνομων οχημάτων. Ο αρχικός στόχος είναι η κατασκευή αυτοκινήτων με αυτονομία επιπέδου 4 (όπου κινούνται αυτόνομα σχεδόν παντού, εκτός εάν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές ή ο δρόμος αχαρτογράφητος), ενώ σε δεύτερη φάση θα περάσουν και στην κατασκευή αυτόνομων οχημάτων επιπέδου 5, όπου πλέον δεν θα απαιτείται πουθενά ανθρώπινη παρέμβαση.

Για αυτό θα χρειαστεί η από κοινού ανάπτυξη λογισμικού και αλγορίθμων, πέρα από το hardware, η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Εστιάζοντας κυρίως στον αστικό ιστό, οι Mercedes και Bosch υποστηρίζουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ροή της κίνησης στους δρόμους και να αυξήσουν την οδική ασφάλεια. Παράλληλα, για τους επιβάτες το όφελος θα είναι ο ίδιος ο χρόνος της μετακίνησης, όπου δεν θα χρειάζεται να οδηγούν, οπότε θα μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν, όπως για παράδειγμα να δουλεύουν ή να βλέπουν κάποια ταινία. Αντίστοιχα, θα λυθούν προβλήματα μετακίνησης για ΑΜΕΑ, γέρους και άτομα χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Στα σενάρια αυτά, που κάθε άλλο παρά αποτελούν επιστημονική φαντασία, ο κόσμος θα μπορεί ακόμα να καλεί με το κινητό του κάποιο αυτόνομο ταξί ή να κλείνει κάποια διαδρομή με άλλους, μοιραζόμενος το κόστος της μετακίνησης.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!