ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημιαυτόνομο το επόμενο Audi A8

Με τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 ετοιμάζεται να προικίσει η Audi τη νέα της ναυαρχίδα, που θα παρουσιαστεί στις 11 Ιουλίου στη Βαρκελώνη.

Η τρίτη γενιά του Α8 πρόκειται να εξοπλιστεί με το σύστημα Traffic Jam Pilot, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό, κινούμενος με ταχύτητες έως 56 χλμ./ώρα, να παίρνει τα χέρια του από το τιμόνι, αφήνοντας το αυτοκίνητο να στρίψει, να επιταχύνει και να φρενάρει. Αυτό, ωστόσο, δεν θα είναι διαθέσιμο άμεσα, καθώς η τεχνολογία μπορεί να έχει ωριμάσει αρκετά για μία τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει όμως να τροποποιηθεί και η νομοθεσία, ώστε να επιτρέπει την κίνηση αυτοκινήτων χωρίς τον απόλυτο έλεγχο του οδηγού. Ενδεικτικά, οι Γερμανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ανανέωσης του συμφώνου της Βιέννης, του 1968, γύρω από την οδική κίνηση, με στόχο την προσθήκη μίας τροπολογίας που θα επιτρέπει την αυτόνομη οδήγηση επιπέδων 3 και 4.

Για να δώσουμε μία εικόνα του πως ορίζεται η αυτόνομη οδήγηση, η SAE (Society of Automotive Engineers) έχει θεσπίσει έξι διαφορετικά επίπεδα, από το 0 έως το 5. Το πρώτο δεν περιλαμβάνει κανέναν αυτοματισμό, ενώ το τελευταίο είναι πλήρως ελεγχόμενο από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε βαθμό που θα μπορούσε να μην υπάρχει καν τιμόνι εντός του οχήματος… Η κατηγορία 3 ορίζεται ως «υπό όρους αυτοματοποιημένη» επιτρέποντας στο όχημα να στρίβει, να επιταχύνει και να φρενάρει μόνο του, εφόσον ο δρόμος και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!