NEASMS

Μελέτη λέει πως από το 2025 θα κατασκευάζονται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Αν και πολλοί πιστεύουν πως η ολοκληρωτική μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση θα γίνει περίπου το 2035, μία μελέτη του Stanford λέει πως η ηλεκτροκίνηση θα επικρατήσει πολύ νωρίτερα…

Αν σκεφτεί κανείς πως για το 2017 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ξεπερνούν σε πωλήσεις το 1%, τότε μπορεί να υποθέσει πως πρέπει να γίνει κάτι το επαναστατικό για να κατασκευάζονται σε λιγότερο από μία δεκαετία από σήμερα μονάχα EV. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο οικονομολόγος Tony Seba από το Πανεπιστήμιο του Stanford και σε μία μελέτη που δημοσίευσε αναφέρει πως δεν θα υπάρχουν πλέον αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2025 και μετά.

Σύμφωνα με αυτή την μελέτη μέσα στην επόμενη τριετία θα ανακοινωθεί μία σούπερ γενιά μπαταριών με πραγματική αυτονομία τουλάχιστον 320 χλμ. και τιμή πώλησης στα 30.000 δολάρια. Κάτι λογικό… Στη συνέχεια όμως η αναφορά του ακολουθεί ένα λογαριθμικό μοτίβο που λέει πως από το 2025 όλα τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται θα είναι ηλεκτρικά, η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου θα περιοριστεί (θα υπάρχει χρήση sharing ή on demand), το κόστος TCOE (Total Cost Of Ownership) ανά μίλι (χρήσης + αγοράς) θα μειωθεί στα 6,8 σεντς του δολαρίου.

Παράλληλα η αυτόνομη οδήγηση θα διεισδύσει για τα καλά, τόσο που μέχρι το 2030 το 95% των μιλίων που διανύονται στις ΗΠΑ θα γίνονται με αυτόνομα ΕV. Όλα αυτά όταν η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί στα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με πτώση γύρω στα 70 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το 2030. Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται κάπως ακραία αλλά το σίγουρο είναι πως έχουμε να ζήσουμε μεγάλες αλλαγές σε μία νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στην αυτοκινητοβιομηχανία και την παγκόσμια οικονομία.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!