NEASMS

O Wankel συμπλήρωσε 50 χρόνια ιστορίας

«Η ιστορία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Χωρίς τον περιστροφικό κινητήρα πιθανόν και να μην υπήρχε η Mazda, και χωρίς την Mazda δεν θα υπήρχε σε παραγωγή ο Wankel για 50 χρόνια».

Αυτό αναφέρεται σε ένα γίγας αφιέρωμα που περιλαμβάνεται σε ένα επίσημο εταιρικό περιοδικό της Mazda, η οποία όπως φαίνεται δεν έχει παρατήσει την εξέλιξη του περιστροφικού κινητήρα. Μισό αιώνα πίσω στο χρόνο η ιαπωνική μάρκα είχε παρουσιάσει το Cosmo Sport, το οποίο κατασκευάστηκε σε μόλις 1.176 μονάδες και πωλήθηκε στο εξωτερικό με την ονομασία 110S. Η παραγωγή διήρκησε πέντε χρόνια και ο Wankel με τους δύο ρότορες των 982 κ.εκ. απέδιδε 110 άλογα (σούπερ απόδοση για εκείνη την εποχή, αργότερα εμφανίσθηκε και ισχυρότερη έκδοση με 130 ίππους).

Mazda Cosmo Sport: Ένα αυτοκίνητο, μία ιστορία!

Η Mazda είχε δυσκολευτεί πολύ για να διατηρήσει τον εμβληματικό της κινητήρα μέχρι και το RX8, αλλά όλα δείχνουν πως οι Ιάπωνες δεν έχουν πει τον τελευταίο τους λόγο έχοντας ήδη παρουσιάσει το εντυπωσιακό πρωτότυπο RX-Vision. Αξιοσημείωτο είναι πως η Mazda έχει κατασκευάσει συνολικά πάνω απο 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα με αυτό το μοτέρ, ενώ ορόσημο στην ιστορία της ήταν η ιστορική νίκη στο Λε Μαν το 1991 με το απίστευτο 787Β. Εμείς, πάντως, αναμένουμε με ανυπομονησία τόσο την επιστροφή του Wankel, όσο και της εταιρίας στην ελληνική αγορά. Εσείς;

Αυτές είναι οι νέες πατέντες για το νέο Mazda RX-7!

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!