ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Hella Pagid αναπτύσσει επιπλέον τακάκια φρένων χωρίς χαλκό

Ένα ειδικό μείγμα υλικών εξασφαλίζει την ίδια υψηλή επίδοση πέδησης και άνεσης όπως και με τα τακάκια φρένων με χαλκό – Μέχρι το 2025, η Hella Pagid θα προσφέρει αποκλειστικά τακάκια χωρίς χαλκό!

Τα τακάκια φρένων πρέπει να αντέχουν έως 800 °C. Για να το εγγυηθούν, τα τακάκια φρένων περιέχουν ένα ποσοστό μετάλλου μέχρι 65% ανάλογα με το σχέδιο. Ένα σημαντικό συστατικό είναι ο χαλκός. Το υλικό μειώνει τη φθορά, αποτρέπει θορύβους και κραδασμούς και συμβάλλει στην σταθερότητα της τριβής. O χαλκός όμως βλάπτει το περιβάλλον.

Κατά το φρενάρισμα τα μικρότερα σωματίδια του υλικού μπορεί να διοχετευτούν στον αέρα, στο οδόστρωμα και για παράδειγμα στα υπόγεια ύδατα. Η Hella Pagid προσφέρει ήδη μια μεγάλη σειρά από τακάκια χωρίς χαλκό ή τακάκια που περιέχουν μειωμένο ποσοστό χαλκού. «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα εξαιρετικά σημαντική για την εταιρία μας» εξηγεί ο Thomas Weyler, Product Manager για τα τακάκια φρένων της Hella Pagid. Τον Φεβρουάριο του 2017, η TÜV Rheinland βράβευσε την Hella Pagid με το περιβαλλοντικό πιστοποιητικό ISO 14001 και το πιστοποιητικό διαχείρισης ενέργειας ISO 50001 για πρώτη φορά.

Εδώ και χρόνια η TMD Friction, συνιδιοκτήτρια της Hella Pagid και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως σε τακάκια φρένων, ερευνά νέες συνθέσεις υλικών χωρίς χαλκό για τακάκια φρένων για πρώτη τοποθέτηση ΟΕ. «Το υλικό τριβής αποτελείται από περισσότερα από 25 διαφορετικά υλικά. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία ανάπτυξής είναι πολύπλοκη.

Συγκεκριμένα, επειδή δεν υπάρχει ένα μόνο υλικό που να μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς τον χαλκό και τα ειδικά χαρακτηριστικά του» λέει ο Thomas Weyler. Τελικά, οι τεχνικοί και μηχανικοί του ομίλου κατάφεραν να αναπτύξουν ένα υλικό τριβής κατασκευασμένο από διάφορα σουλφίδια μετάλλων, μέταλλα, λειαντικά υλικά, ίνες, κεραμικά σωματίδια και τύπους γραφίτη.

Αυτό το υλικό προσφέρει τακάκια φρένων χωρίς χαλκό με τα ίδια εξαίρετα χαρακτηριστικά φθοράς και τριβής με εκείνα που περιέχουν χαλκό. Τα τακάκια χωρίς χαλκό ή αυτά που περιέχουν μειωμένη ποσότητα χαλκού, έχουν ως σύμβολο ένα φύλλο στην ετικέτα του προϊόντος ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε χαλκό. Η Hella Pagid διαρκώς αναπτύσσει την σειρά αυτή και την διανέμει σε όλο τον κόσμο.

Τα τακάκια χωρίς χαλκό κερδίζουν συνεχώς υποστήριξη από τη νομοθεσία. Για παράδειγμα, από το 2010, κατασκευαστές υλικών τριβής που πωλούσαν σε ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν ενθαρρυνθεί να καταχωρήσουν τα προϊόντα τους μέσω του νόμου «Better Brake Rules» και να έχουν την σήμανση με το αντίστοιχο σύμβολο φύλλου.

Από το 2021, η αναλογία του χαλκού στα τακάκια φρένων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 5%. Από το 2025, τα τακάκια που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι εξολοκλήρου χωρίς χαλκό. Η Hella Pagid θέλει να υπερκαλύψει αυτό τον στόχο και να μετατρέψει ολόκληρη την σειρά της σε τακάκια χωρίς χαλκό νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!