NEASMSΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε ποιες χώρες τα EV είναι ακόμη πιο «πράσινα»;

Η μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία είναι ιδανική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αντίθετα, στην χώρα μας είναι από τις χειρότερες…

Μία μελέτη έρχεται να αναδείξει το κλασικό θέμα της φιλικότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εξαρτάται από την πηγή του ηλεκτρικού ρεύματος ανά χώρα. Σύμφωνα με αυτή που έκανε το ερευνητικό ινστιτούτο μεταφορών του Μίσιγκαν (UMTRI ή Michigan Transportation Research Institute) και βάσει των εκπομπών GHG (GreenHouse Gas εmissions) που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο καθαρά σε 122 χώρες (από ένα σύνολο 141 που υπάρχουν σχετικά δεδομένα εκπομπών).

Σε 19 χώρες υπάρχει η χειρότερη απόδοση για τα ηλεκτρικά (δηλ. είναι έμμεσα πιο ρυπογόνα από τα συμβατικά αυτοκίνητα) μιας και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος βασίζεται σε εργοστάσια λιγνίτη ή άνθρακα.

Όπως βλέπετε στον παραπάνω χάρτη, η κατανάλωση ενός συμβατικού αυτοκινήτου (για λόγους ευκολίας την αποδίδουμε σε λίτρα/100 χλμ. από γαλόνια/μίλια βάσει GHG) στην Κίνα θα πρέπει να είναι 5,9 (ώστε να είναι καλύτερο από ένα EV) όταν ο μέσος όρος στον πλανήτη είναι στα 4,6.

Στις ΗΠΑ είναι στα 4,2 όταν στην Μποτσουάνα και στο Γιβραλτάρ βρίσκεται στα 8,1. Στην ίδια ροζ ζώνη (4,6-8,2 λίτρα/100 χλμ.) βρίσκεται και η χώρα μας όταν στην πράσινη (0,05-0,24 λίτρα/100 χλμ.) βρίσκεται η Σουηδία, όπως και η Αλβανία με 0,05 αφού η παραγωγή ενέργειας είναι 100% υδροηλεκτρική.

Στην καλή κίτρινη ζώνη (0,24-2,4 λίτρα/100 χλμ.) βρίσκεται ο Καναδάς και η Γαλλία όπου το 80% της ενέργεια είναι πυρηνική, υπάρχει η μπλε ζώνη (2,4-4,6 λίτρα/100 χλμ.), ενώ για την γκρι δεν υπάρχουν στοιχεία. Στην χώρα μας (που ανήκει στην ροζ ζώνη) ένα συμβατικό αυτοκίνητο που καταναλώνει από 4,6 λίτρα και πάνω είναι το ίδιο ή πιο φιλικό για το περιβάλλον από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

 

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!