ΔΙΑΦΟΡΑ

H Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του οδηγού

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τότε που η Volkswagen παρουσίασε στο Motor Show της Γενεύης το νέο μοντέλο της που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Εμπειρία χρήστη με ολογράφημα, έλλειψη τιμονιού και σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας που προσαρμόζεται σε αυτή του σώματος το οποίο βρίσκεται στο όχημα είναι μερικά από τα στοιχεία που έκαναν το Volkswagen I.D. Vizzion να θεωρείται «το αυτοκίνητο του μέλλοντος».

Το μέλλον ωστόσο δεν είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε, αφού η VW υποστηρίζει ότι σε δέκα χρόνια από τώρα τέτοια θα είναι τα οχήματα που θα κυριαρχούν στους δρόμους. Και δεν έχει άδικο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Το I.D. Vizzion είναι πιθανότατα «ένα όραμα του τι μπορεί να είναι πιθανό το 2030», όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της κατασκευάστριας εταιρείας, δεν είναι όμως το πρώτο αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και η κεντρική ιδέα είναι απλή: το όχημα οδηγεί για εσένα, κρίνει για εσένα, αποφασίζει για εσένα και προλαμβάνει για εσένα. Μάλιστα, μερικές φορές δεν είναι ανάγκη να είναι ενσωματωμένη η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης στο αυτοκίνητο. Έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που είναι δυνατό να γίνει ακόμα κι από το κινητό μας.

Παράδειγμα; Το πείραμα που έκανε η Huawei με ένα κινητό Mate 10 Pro και μία πανάκριβη μαύρη Porsche Panamera. Η εταιρεία κινητών τηλεφώνων βοήθησε μέσω καλωδίου να επικοινωνήσει ο εγκέφαλος του οχήματος με το κινητό και τα υπόλοιπα αποδείχθηκαν παιχνιδάκι. Το αυτοκίνητο ανέλαβε να οδηγήσει αντί του ανθρώπου που κάθισε στη θέση του συνοδηγού και τα πήγε περίφημα.

Η σύντομη διαδρομή που διάνυσε περιλάμβανε εμπόδια που αναπαριστούσαν ποδήλατα, πέτρες, μπάλες και ζώα. Το κινητό ανέλαβε να αναγνωρίσει τα εμπόδια και να λαμβάνει τις αντίστοιχες αποφάσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο επιβάτης είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα social media, να στέλνει email και να καλεί έναν φίλο του, χωρίς να υπάρξει ουδεμία επιπλοκή. Η ταχύτητα αποφασιζόταν ανάλογα με το εμπόδιο που υπήρχε μπροστά, κάθε απόφαση λαμβανόταν από το Mate 10 Pro ακριβώς εκείνη τη στιγμή!

Όλα αυτά χάρη στην κάμερα που είχε το κινητό, χωρίς να υπάρχουν παρεμβολές από το φυσικό φως, το χιόνι (χιόνιζε την ημέρα του πειράματος) ή το παρμπρίζ της Panamera, η οποία φυσικά είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν υπάρχουν, βέβαια, πολλοί άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το κινητό τους να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους ενώ αυτοί βρίσκονται μέσα σε αυτό, όμως ουσιαστικά το πείραμα καταδεικνύει το πόσο έξυπνα έχουν γίνει πια τα smartphones στις μέρες μας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πια κυριολεκτικά γύρω μας. Δεν εντοπίζεται μόνο στα κινητά ή στα αυτοκίνητα, αλλά και στα καταστήματα εστίασης, τη μουσική βιομηχανία, την υγεία, τις κατασκευές και οπουδήποτε αλλού μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε κάτι επικίνδυνο. Υπάρχουν ερευνητές που θεωρούν ότι αν η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν ελέγχεται, μπορεί να έχει διαφορετική χρησιμότητα στα χέρια hacker που πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις.

Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν οργανώσεις που πέραν της έρευνας σχετικά με τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, πραγματοποιούν και έρευνες για τα κενά ασφαλείας που μπορεί να υπάρξουν εξαιτίας της. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο MIRI (Machine Intelligence Research Institute) είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που εξετάζει τα θέματα ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας.

Δέχεται οικονομική στήριξη από ιδιώτες και ιδρύματα, όπως το REG (Raising for Effective Giving) που ανήκει στην απόφοιτο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και επαγγελματία των παιχνιδιών με τράπουλα, Λιβ Μπορί, η οποία ενδιαφέρεται πολύ για την συγκεκριμένη τεχνολογία.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!