NEAΔΙΑΦΟΡΑ

To Sports 800 ήταν το πρώτο σπορ Toyota [vid]

To μικρό Sports 800 μπήκε στην παραγωγή το 1965 με στόχο να ανταγωνιστεί παρόμοια γιαπωνέζικα σπορ μοντέλα όπως το Honda S600.

Πίσω από το Toyota Sports 800 κρύβεται ο Tatsuo Hasegawa, ο μηχανικός που σχεδίαση την πρώτη Corolla. Για το μικρό σπορ αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε χάλυβας και αλουμίνιο ώστε το απόβαρο να μην ξεπερνά τα 580 κιλά, ενώ η αεροδυναμική του είχε εξελιχθεί σε μία σήραγγα πρότυπο για εκείνη την εποχή. Υπήρχε ἐνα “επίπεδο” μοτέρ μόλις 780 κ.εκ. με διπλά καρμπυρατέρ και 45 αλογάκια με τελική στα 70 χλμ./ώρα όταν στην πίστα μπορούσε να πιάσει τα 160 χλμ./ώρα!

Το Sports 800 παράχθηκε σε 3.131 μονάδες την περίοδο 1965-1969 (ελάχιστα έχουν απομείνει κυρίως στην Ιαπωνία) και μπορεί να μην είναι γνωστό αλλά ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως με προσθαφαιρούμενη σκληρή οροφή (και όχι η Porsche 911 Targa). Η Gazoo Racing πήρε το υπ’ αριθμόν πλαισίου «1007» και το αναπαλαίωσε με την βαφή να παραπέμπει στο Yaris WRC και στο πρωτάθλημα αντοχής WEC. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει και σημαντική αγωνιστική ιστορία αφού το 1965 θριάμβευσε κάνοντας το «1-2» στα 500 χιλιόμετρα της Suzuka. Εμείς πάντως λατρεύουμε το Toyota 2000GT.

Ποιο είναι το ακριβότερο Toyota στον κόσμο;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!