ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H Brembo εκτιμά πως τα φρένα θα είναι by-wire

H ιταλική εταιρία εκτιμά πως στο μέλλον τόσο τα αγωνιστικά όσο και τα αυτοκίνητα παραγωγής θα εγκαταλείψουν το παραδοσιακό υδραυλικό κύκλωμα φρένων…

Το οποίο θα αντικατασταθεί από καλώδια στο πλαίσιο της τεχνολογίας brake-by-wire, όπως ανέφερε πρόσφατα ο CEO της Brembo, o Giovanni Canavotto, σε συνέντευξη που έγινε από το αμερικανικό περιοδικό Car&Driver. Η ιδέα είναι σχετικά απλή αφού το κάθε δισκόφρενο θα μπορεί να φρενάρει ανεξάρτητα από μία ενσωματωμένη μονάδα πάνω σε αυτό δίχως να απαιτείται δίκτυο 48V.

Βέβαια αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά υπάρχουν αρκετά ζητήματα όπως η αύξηση της αναρτώμενης μάζας. Επίσης, συστήματα by-wire υπάρχουν πολλά στο σύγχρονο αυτοκίνητο (στο γκάζι, στο τιμόνι κ.α.), αλλά όταν μιλάμε για σύστημα πέδησης προφανώς δεν υπάρχουν περιθώρια για καμία δυσλειτουργία του συστήματος ή αστοχία υλικού. Το παραπάνω βίντεο είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, όσο και το παρακάτω που δείχνει πως λειτουργούν τα φρένα στην Formula 1.

Άλλωστε η Brembo είναι καθιερωμένη τόσο στους αγώνες όσο και στα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Όσο για τα brake-by-wire η άποψη μας είναι πως θα αργήσει πολύ η ημέρα που θα τα δούμε, τόσο για λόγους κατασκευαστικούς όσο και για οικονομικούς. Και από την στιγμή που το κλασικό υδραυλικό κύκλωμα λειτουργεί και συνδυάζεται με όλες τις νέες τεχνολογίες αιχμής ποιος ο λόγος να μετουσιωθεί σε κάτι «καλωδιακό»;

Tα φρένα στην F1!

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!