ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προχωρά η BMW με την επαγωγική φόρτιση για αυτοκίνητα [vid]

Η BMW i λανσάρει μία ακόμα παγκόσμια πρωτιά με τη μορφή ενός εργοστασιακού, πλήρως ενσωματωμένου επαγωγικού συστήματος φόρτισης για την μπαταρία υψηλής τάσης των plug-in υβριδικών οχημάτων.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο της στρατηγικής NUMBER ONE > NEXT του BMW Group, η εταιρία πρωτοστατεί στην εξέλιξη επαναστατικής τεχνολογίας φόρτισης που αυξάνει την ευχρηστία και καθημερινή πρακτικότητα των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων.

Το σύστημα ασύρματης φόρτισης BMW Wireless Charging διατίθεται κατόπιν παραγγελίας ως μακροχρόνια μίσθωση προαιρετικού εξοπλισμού για την BMW 530e iPerformance (κατανάλωση καυσίμου μικτού κύκλου στον Ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών: 2,3 – 1,9 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρισμού στο μικτό κύκλο: 13,9 – 13,3 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 52 – 47 g/km). Το προϊόν θα διατίθεται αρχικά στη Γερμανία και θα ακολουθήσουν Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ,  Ιαπωνία και Κίνα.

Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για ανέπαφη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το BMW Wireless Charging επιτρέπει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτρισμού στη μπαταρία του οχήματος, χωρίς τη χρήση καλωδίων – όταν είναι σταθμευμένο πάνω από μια ειδική επιφάνεια.

Αυτή μπορεί να είναι εγκαταστημένη στο γκαράζ, για παράδειγμα, και η διαδικασία φόρτισης να ξεκινά μόλις το όχημα σταθμεύει εκεί (χωρίς περαιτέρω ενέργειες από τον οδηγό). Με τη νέα τεχνολογία, το BMW Group πλησιάζει στη δημιουργία μιας υποδομής που απλουστεύει τη φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού / plug – in υβριδικού οχήματος περισσότερο και από τον ανεφοδιασμό ενός μοντέλου με συμβατικό κινητήρα.

Το BMW Wireless Charging (διατίθεται προαιρετικά), αποτελείται από ένα Σταθμό Επαγωγικής Φόρτισης – Inductive Charging Station (GroundPad), εγκατεστημένο είτε σε γκαράζ ή σε υπαίθριο χώρο, και ένα δευτερεύον εξάρτημα (CarPad) που τοποθετείται στο πάτωμα του οχήματος. Η ανέπαφη μεταφορά ενέργειας μεταξύ GroundPad και CarPad πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου οκτώ εκατοστών. Το GroundPad παράγει ένα μαγνητικό πεδίο. Στο CarPad επάγεται ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο στη συνέχεια φορτίζει την μπαταρία υψηλής τάσης.

Το σύστημα έχει ισχύ φόρτισης 3,2 kW, που επιτρέπει την πλήρη φόρτιση των μπαταριών υψηλής τάσης της BMW 530e iPerformance σε περίπου τρεισήμισι ώρες. Και με συντελεστή απόδοσης περίπου 85%, η φόρτιση με το BMW Wireless Charging είναι και πολύ αποδοτική.

Επαγωγική φόρτιση: ευκολότερη ακόμα και από τον ανεφοδιασμό καυσίμου.

Το BMW Wireless Charging χρησιμοποιεί την τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης που υιοθετείται στη φόρτιση συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες τώρα και για την επαναφόρτιση μπαταριών των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων. Πρωταρχικό πλεονέκτημα εδώ είναι η απαράμιλλη ευκολία, καθώς οι οδηγοί δεν χρειάζονται καλώδια για την αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων των οχημάτων τους. Το αντίθετο, μόλις το όχημα σταθμεύσει στη σωστή θέση πάνω από τον Σταθμό Επαγωγικής Φόρτισης (inductive Charging Station), και μετά από απλή πίεση του διακόπτη Start/Stop, ξεκινά η διαδικασία φόρτισης. Αφού η μπαταρία φορτιστεί πλήρως, το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα.

Το BMW Wireless Charging βοηθά επίσης τον οδηγό να σταθμεύσει στη σωστή θέση. Μέσω μιας σύνδεσης WiFi δημιουργείται επικοινωνία μεταξύ σταθμού φόρτισης και οχήματος.

Στη συνέχεια, μία κάτοψη του αυτοκινήτου και της γύρω περιοχής εμφανίζεται στην οθόνη (Control Display) με χρωματιστές γραμμές που καθοδηγούν τον οδηγό στο παρκάρισμα. Ένα εικονίδιο δείχνει πότε το αυτοκίνητο έχει φτάσει στη σωστή θέση για επαγωγική φόρτιση. Μπορεί να υπάρχει μία απόκλιση από την ιδανική θέση μέχρι επτά εκατοστά ως προς το διαμήκη άξονα και μέχρι 14 εκατοστά ως προς τον εγκάρσιο.

Το GroundPad μπορεί επίσης να τοποθετείται σε υπαίθριο χώρο και να χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Όλα τα εξαρτήματα που μεταφέρουν ηλεκτρισμό προστατεύονται από τη βροχή και το χιόνι, και η οδήγηση πάνω από το GroundPad δεν προκαλεί καμία ζημιά.

Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ‘διαφεύγει’ περιορίζεται στο πάτωμα του οχήματος. Το GroundPad είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και μπορεί να απενεργοποιηθεί εάν ανιχνευτούν ξένα σώματα. Το BMW Group προσφέρει επίσης μία υπηρεσία εγκατάστασης για το BMW Wireless Charging, κατόπιν παραγγελίας.

Το λανσάρισμα του BMW Wireless Charging είναι μία ακόμα απόδειξη της σταθερής δέσμευσης του BMW Group στη δημιουργία μιας φιλικής προς το χρήστη και πρακτικής υποδομής φόρτισης. Το 2015, η εταιρία τιμήθηκε με το Momentum for Change Award από τον ΟΗΕ σε αναγνώριση των επιτευγμάτων της. Σαν ένας από τους συνιδρυτές της κοινοπραξίας IONITY, το BMW Group συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων για την δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού δικτύου ταχείας φόρτισης με ισχύ φόρτισης έως 350kW 350kW για ηλεκτρικά οχήματα που θα περιλαμβάνει περίπου  400 σταθμούς μέχρι το 2020. Επιπλέον, η υπηρεσία ChargeNow, που αρχικά λανσαρίστηκε από την BMW i, παρέχει τώρα πρόσβαση σε πάνω από 130.000 σημεία φόρτισης σε 32 χώρες. Είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο του είδους του.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!