NEASMSΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

20 χρόνια συμπλήρωσε η Smart

Πρόκειται για μία από τις μικρότερες (όνομα και πράμα), νεότερες αλλά και πιο διάσημες μάρκες στον κόσμο.

Παράλληλα πρόκειται για μία από τις πιο τολμηρές εταιρίες αφού είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση με το πρώτο Smart των 2,5 μέτρων. Η Mercedes-Benz αναζητούσε καιρό μία λύση για ένα πολύ κόμπακτ αυτοκίνητο πόλης και τελικά εμπνεύστηκε από το σχέδιο (το 1989) του Nicolas G. Hayek, ο εμπνευστής των ρολογιών Swatch. Από εκεί και πέρα πέρασε μία δεκαετία για να μπει στην παραγωγή τον Ιούλιο του 1998 το πρώτο Smart, ενώ αργότερα στην γκάμα προστέθηκαν τα cabrio, roadster και roadster coupe.

Υπήρχαν φανατικοί των Smart και άλλοι που δεν ήθελαν να τα βλέπουν. Παρά το μέγεθος του παρείχε υψηλά επίπεδα ασφάλειας λόγω του κλωβού Tridion. Δεν ήταν το πιο απολαυστικό στην οδήγηση, αλλά χωρούσε σχεδόν παντού. Το 2004 παρουσιάστηκε το ForFour σε συνεργασία με την Mitsubishi, το 2007 η 2η γενιά (με τον μικρότερο τρικύλινδρο diesel της αγοράς στα μόλις 800 κ.εκ.) και το 2014 η 3η γενιά σε συνεργασία με την Renault.

Σε όλα αυτά τα χρόνια η Smart κατάφερε να πουλήσει 2,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα και είχε μία αμφιλεγόμενη πορεία για την Daimler αφού δεν ήταν ποτέ κερδοφόρα ελέω του υπέρμετρου μάρκετινγκ για την καθιέρωση της μάρκας. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και η Smart θα συνεχίσει σε μία νέα ρότα όπου κανένα μοντέλο της δεν θα έχει θερμικό κινητήρα και θα είναι πλήρως ηλεκτρικά με μπαταρία. Πάντως και εδώ θα είναι κρίσιμο το σημείο για την Smart αφού οι EV πωλήσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες από ότι στο παρελθόν. Ενδεικτικά, μέχρι τον Μάιο στις ΗΠΑ πωλήθηκαν μόλις 524 Smart παρουσιάζοντας πτώση κατά 1/3 σε σχέση με πέρυσι και τις συνολικά 3.071 πωλήσεις.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!