BLOGΔΙΑΦΟΡΑΝίκος Ι. Μαρινόπουλος

To πείραμα με την Αλέξα… και την Alexa [blog]

Το συγκεκριμένο άρθρο βασίζεται απλά και μόνο σε μία προσωπική καταγραφή για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος μέτρησης και αξιολόγησης της -αγαπημένης ουκ ολίγων- Alexa.

Από διαδίκτυο και ιστοσελίδες σκαμπάζω κάτι παραπάνω από τα βασικά. Για αυτό σε λεπτομέρειες πολλές δεν θα μπω. Άλλωστε το «πως», το «γιατί» είναι ευνόητα. Προσωπικά επιχείρησα να δω πως μετρά και αξιολογεί έναν ιστότοπο η Αλέξα (ας την αποκαλούμε και έτσι την Alexa χαριτολογώντας) κάνοντας μία απλή εγγραφή. Ενσωματώνεις ένα script στο header του site σου και περιμένεις. Ελάχιστη αλλαγή στο ranking.

Αρχές Απριλίου αποφάσισα να γίνω συνδρομητής (δηλ. το caroto.gr) στο βασικό πακέτο των 20 δολαρίων το μήνα. Αυτομάτως η κατάσταση στην Αλέξα αλλάζει από estimated metrics σε certified site metrics. Αυτός είναι και ένας τρόπος για δει κάποιος αν ένα site είναι συνδρομητής στην Αλέξα ή όχι.

Αρχές Απριλίου το global rank ήταν στο 233.000 και το Greece rank στο 2.245. Τέλη Απριλίου και εφόσον το caroto.gr είχε γίνει συνδρομητής ακολούθησε μία θεαματική άνοδος. Την οποία μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω γράφημα με ένα σκαλοπάτι ισχύος που θα ζήλευε και στην αρχέτυπη μορφή του το VTEC! Παράλληλα δεν διαπίστωσα καμία σοβαρή μεταβολή στα stats του site, βάσει και των Google Analytics. Διάολε, τι φοβερή που είναι αυτή η Αλέξα!

«Για τους διαδικτυακά ναυτιλομένους»

Προσέξτε μία σημαντική λεπτομέρεια: αν δεν κάνω λάθος η Alexa συνεχίζει να «διαβάζει» καλύτερα ένα site αφού ο χρήστης έχει κατεβάσει το σχετικό toolbar ή plugin στον περιηγητή του στο διαδίκτυο (chrome, firebox, edge κ.α.). Αντίθετα το ρομποτάκι της Google σκανάρει όλα τα site (εκτός και αν ο admin του απαγορεύει να μπει για λόγους ασφαλείας ή επειδή πολύ απλά δεν θέλει να δείχνει την χαμηλή επισκεψιμότητα).

Αρχές Ιουλίου αποφασίζω να τερματίσω την συνδρομή επειδή θεωρώ πως δεν έχω κανένα όφελος να πληρώνω για κάτι τελείως άχρηστο και χειραγωγίσιμο. Την άποψη αυτή ενισχύει η επίσης θεαματική κατρακύλα του site, έστω και αν η επισκεψιμότητα του caroto.gr αυξήθηκε ελαφρώς εκείνη την περίοδο (βάσει μετρήσεων Google Analytics).

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Όσο πληρώνεις την Αλέξα αυτή σε αγαπάει και σε φροντίζει. Όταν σταματήσεις να ενισχύεις το φιλόπτωχο ταμείο της, τότε αυτή σε ξεχνά και κοιτά τους άλλους συνδρομητές της. Προσωπικά προτιμώ να καταβάλω αυτό το μικρό ποσό των 20 δολαρίων για προώθηση των άρθρων με άλλους τρόπους (social, google ads) που να ωφελούν και τον αναγνώστη παρά να «ωραιοποιώ»  τα στατιστικά μου δίχως κανένα πραγματικό όφελος.

Τελικά τι είναι αυτό που πρέπει να κοιτά κανείς; Τα στατιστικά της Google; Ακόμη και αυτά υπάρχει τρόπος να “μαγειρευτούν” (πες το και referral traffic σε ρυθμό WOT), αλλά θεωρώ πως είναι ένας αξιόλογος καλός τρόπος μέτρησης. Επίσης καλή, αλλά όχι τόσο ακριβής εκτίμηση (εκτιμώ στο +/20%), προσφέρει το similarweb.com. Όπως και να έχει σε καμία περίπτωση οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια…

* Πριν βιαστούν κάποιοι να βγάλουν την ετυμηγορία: Όπως προ είπα, ειδικός δεν είμαι… απλά παραθέτω μία καταγραφή για όποιον νομίζει πως μπορεί να του φανεί χρήσιμη για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα μέσα σε αυτή την ζούγκλα των κάλπικων εντυπώσεων. Ή της Alexa, για όποιον τον βολεύει;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!