NEA

Υποχρεωτικός ήχος για όλα τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σε ισχύ τίθεται από την 1 Ιουλίου του 2019 η διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προβλέπει την ύπαρξη ενός ηχητικού προειδοποιητικού σήματος (Acoustic Vehicle Alerting Systems- AVAS) σε όλα τα καινούργια υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα που θα κυκλοφορούν.

Το ηχητικό αυτό σήμα εξασφαλίζει την προστασία των πεζών μιας και τα παραπάνω αυτοκίνητα -τα υβριδικά όταν κινούνται αποκλειστικά ηλεκτρικά- είναι τελείως αθόρυβα, θα είναι ενεργό για ταχύτητες μέχρι και 20 χλμ./ ώρα και στην όπισθεν, ενώ η ενεργοποίησή του θα είναι αυτόματη, με την εκκίνησή τους.

Το όριο ταχύτητας είναι τόσο χαμηλό επειδή στις μεγαλύτερες ταχύτητες υπερισχύει ο θόρυβος κύλισης των ελαστικών, οπότε το εκάστοτε όχημα γίνεται έτσι και αλλιώς αντιληπτό. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και ένα διακόπτης, που με βάση την προδιαγραφή θα βρίσκεται σε σημείο εύκολα προσβάσιμο από τον οδηγό, για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του ηχητικού σήματος.

Παράλληλα η προδιαγραφή καθορίζει και το είδος του ηχητικού σήματος, το οποίο θα προσομοιάζει το θόρυβο ενός συμβατικού αυτοκινήτου αντιστοίχου μεγέθους και διαστάσεων. Ο κάθε κατασκευαστής θα μπορεί να προσδιορίζει ο ίδιος το ηχόχρωμα των υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων του ώστε να μοιάζει με αυτό των συμβατικών του (π.χ. ώστε να μην ακούγεται μια BMW σαν Porsche ή το αντίστροφο).

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Πραγματικα αναγκαιο… ειναι πολυ αβολο να εισαι σε στενο δρομο, η γιαγια στη μεση του δρομο να μη χαμπαριαζει και να φοβασαι να κορναρεις για να μην ερθουν ανακοπες..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!