ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η μεταλλουργία, ένα Focus και το Game of Thrones [vid]

Τι κοινό έχουν τα τρία παραπάνω; Εκ πρώτης άποψης όχι πολλά, όταν όμως η Ford αποφασίζει να κάνει ένα επικό βίντεο για την ασφάλεια του νέου Focus, όλα παίζουν το ρόλο τους.

Ποιο είναι το ισχυρότερο μέταλλο που γνωρίζετε; Ο σίδηρος; Το τιτάνιο; Στην πράξη η μεταλλουργία σαν επιστήμη ποτέ δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού. Δεν παύει όμως να είναι πρωταρχικής σημασίας για τις κατασκευές και, εν προκειμένω, για τον χώρο του αυτοκινήτου. Με αυτό σαν δεδομένο, η Ford ετοίμασε ένα μικρό βίντεο, σχετικά με το χάλυβα που χρησιμοποιεί στο νέο Focus.

Εμπλέκοντας με έναν όμορφο τρόπο τους παλιούς σιδεράδες, της εποχής των ιπποτών, με τη σημερινή τεχνολογία, κατορθώνει να μας περάσει πληροφορίες τόσο για τις δευτερεύουσες κραματικές προσμίξεις του χάλυβα που χρησιμοποιεί (δίνοντας έμφαση στο βόριο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μερικά από τα πιο εξωτικά, σύνθετα, υλικά που υπάρχουν), όσο και για τη θερμική κατεργασία και την κοπή των διαφόρων μερών. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, τόσο στην ακαμψία, όσο και στην ασφάλεια. Όπως ακριβώς τη διαφορά έκαναν κάποτε για τους ιππότες οι πανοπλίες…

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Η μεταλλουργία είναι η δεύτερη αν όχι και ισάξια επιστήμη με τα μαθηματικά σε ότι αφορά την πρόοδο του ανθρώπινου γένους. Αποτελεί επίσης και την πρώτη επιστήμη με εκτεταμένη απόκρυψη γνώσεων (Περισσότερη από όλες τις άλλες επιστήμες ). Απαιτεί επίσης εκτεταμένη έρευνα. Η μεταλλουργία απαιτεί για τις διεργασίες της, μεγάλες ποσότητες ενέργειας, την οποία λίγες χώρες στην υφήλιο μπορούν να διαθέσουν. Το σημερινό επίπεδο της μεταλλουργίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο θέμα της χύτευσης μετάλλων, βρίσκεται σε πολύ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο
    απο ότι βρισκόταν στην χώρα μας πριν από 2000 χρόνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!