NEASMSΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ανεξάρτητα ενεργοποιούμενες βαλβίδες μπορούν να αλλάξουν το μέλλον των ΜΕΚ [vid]

Τουλάχιστον αυτό πιστεύει η βρετανική εταιρία Camcon Automotive που εξελίσσει μοτέρ με ηλεκτρονικά ενεργοποιούμενες βαλβίδες καταργώντας τον κλασικό εκκεντροφόρο…

Η ιδέα υπάρχει εδώ και δεκαετίες και το μόνο σύστημα που έχει εφαρμοστεί σε κινητήρες ευρείας παραγωγής είναι το Fiat Multiair (και αυτό μόνο στις βαλβίδες εισαγωγής). Όπως θεωρητικά και η Koenigsegg ή η Free Valve και η κινεζική Qoros. Πρόκειται για μία τεχνολογία που εν ολίγοις ρυθμίζει την αναπνοή κάθε κυλίνδρου ξεχωριστά για βέλτιστη κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Η Camcon προσεγγίζει το θέμα ελάχιστα πιο διαφορετικά εστιάζοντας στον χρονισμό των βαλβίδων με ένα σύστημα που αποκαλεί Intelligent Valve Technology και που μπορείτε να δείτε πως λειτουργεί στο παρακάτω βίντεο.

Βασικά δεν διαφέρει και πολύ από τις ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που έχουν παρουσιαστεί παλιότερα με την διαφορά πως εδώ σε κάθε ανεξάρτητο σετ υπάρχει ένα ανεξάρτητο «εκκεντροφόρο» στοιχείο που συντονίζει ξεχωριστά και ελέγχεται από μικρούς σερβοκινητήρες.

«Αυτό που μπορούμε να δώσουμε στον κινητήρα είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται στις χαμηλές στροφές και ακριβώς αυτό που θέλει σε υψηλότερες στροφές και οπουδήποτε στο μεταξύ, δίχως συμβιβασμούς», λέει ο Mark Gostick, ο COO της Camcon. «Μπορείτε να αλλάξετε την χαρτογράφηση, μπορείτε να αλλάξετε το χρονισμό, μπορείτε να αλλάξετε βύθισμα, μπορείτε να διαμορφώσετε ακόμη και το σχήμα καύσης που θέλετε. Μπορείτε να κάνετε ακόμη και περισσότερους χρόνους, μπορείτε να αλλάξετε το προφίλ του εκκεντροφόρου σας, στιγμιαία από την αδράνεια του ρελαντί στο 100% του γκαζιού».

Pattakon, το μεταβλητό δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων

Τεχνική ανάλυση: Πως λειτουργεί το Fiat Multiair;

Pattakon, το μεταβλητό δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button