NEA

Γιατί η επισκευή ή η αντικατάσταση των παρμπρίζ γίνει πολύ πιο ακριβή;

Το θέμα ανέδειξε μία πρόσφατη έρευνα της ΑΑΑ η οποία καταλήγει πως ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των σύγχρονων αυτοκινήτων έχουν κάνει τα παρμπρίζ πολύπλοκα…

Ίσως να έχετε ακούσει κάποιους άτυχους να μιλούν πως η αντικατάσταση ενός παρμπρίζ κόστισε ο κούκος αηδόνι. Και όμως δεν υπάρχει κάτι το υπερτιμολογημένο αφού τα σύγχρονα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με διάφορες κάμερες και ραντάρ που αποτελούν βασικό μέρος των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σωτήρια είναι αυτό της αποφυγής σύγκρουσης με άλλο όχημα, πεζό, ποδηλάτη ή αντικείμενο που ανιχνεύει μπροστά τον δρόμο και όταν δεν υπάρχει αντίδραση από τον οδηγό τότε το σύστημα πέδησης επεμβαίνει αυτόματα για να αποφευχθεί ή να μετριαστεί η σφοδρότητα σύγκρουσης. Δυστυχώς η κάμερα/ ραντάρ βρίσκεται τοποθετημένη στο πάνω μέρος του παρμπρίζ και ακόμη και μία πιθανή ρωγμή μπορεί να επιφέρει την δυσλειτουργία της και των σχετιζόμενων συστημάτων. 

Μία πρόσφατη έρευνα της AAA (American Automobile Association) υπενθυμίζει πως σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία η αντικατάσταση του παρμπρίζ και στην συνέχεια το «καλιμπράρισμα» (βαθμονόμηση από την αρχή) των συστημάτων… μέχρι και «ευθυγράμμιση» εκ νέου των τροχών. Εδώ το κόστος μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 1.500 δολάρια, κάτι που ισχύει και σε… ευρώ.

Η έρευνα δεν μας λέει κάτι νέο, αλλά το ευνόητο για κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο. Το ίδιο για παράδειγμα ισχύει και στην περίπτωση μίας μικρής επαφής του μπροστινού μέρους όπου και εκεί υπάρχει φωλιασμένος αρκετός ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Η αλήθεια είναι ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορεί να έχουν γίνει πιο πολύπλοκα και ακριβά στην επισκευή τους, αλλά έχουν γίνει και απίστευτα πιο ασφαλή φτάνοντας πλέον στο σημείο να φρενάρουν από μόνα τους, να αλλάζουν μεγάλη «σκάλα» στους προβολείς, να κρατούν την λωρίδα τους κ.α.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!