ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

FCA και Eni εξελίσσουν νέο βιοκαύσιμο

Έχοντας ήδη υπογράψει από το Νοέμβριο του 2017 σχετική συμφωνία συνεργασίας, η FCA (Fiat Chrysler Automobiles) και η Eni (πολυεθνικός κολοσσός στον τομέα της ενέργειας), εξέλιξαν ένα νέο υγρό καύσιμο με την ονομασία «Α20».

Το «Α20» προσφέρει χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών ρύπων, χάρη και στη σύνθεση του που περιέχει 15% μεθανόλη και 5% βιο-αιθανόλη. Με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, την ύπαρξη βιο-καυσίμου και τον υψηλό αριθμό οκτανίων, το νέο καύσιμο μειώνει τις εκπομπές CO2 έως και 3% με βάση τις νέες αυστηρότερες μετρήσεις WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedures).

Η σύσταση του νέου καυσίμου εξελίχθηκε ώστε να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές CO2, ενώ είναι κατάλληλο για την πλειοψηφία των βενζινοκίνητων οχημάτων που κατασκευάστηκαν από το 2001 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των οποίων στην μόνο Ιταλία ξεπερνά τα 12εκ.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με 5 Fiat 500 στο Μιλάνο ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Τα αυτοκίνητα κάλυψαν σε ένα διάστημα 13 μηνών περισσότερα από 50.000χλμ. το  κάθε ένα χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ενώ παρουσίασαν βελτιωμένη απόδοση λόγω του αυξημένου αριθμού οκτανίων, αλλά και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Η FCA και η Eni συνεχίζουν την προσπάθεια περαιτέρω εξέλιξης του «Α20» αυξάνοντας την περιεκτικότητα συστατικών που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να μειωθούν οι συνολικές εκπομπές CO2 που περιλαμβάνουν την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση του καυσίμου.

Η εξέλιξη του νέου καυσίμου αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια της FCA για την εξέλιξη λύσεων με άμεση αξιοποίηση, οι οποίες σαν στόχο έχουν να συνεισφέρουν στην μείωση της επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!