GP Μπακού: Μεγάλες ευθείες που δεν αφήνουν περιθώρια για αστοχίες

Όσον αφορά σε αγώνες που γίνονται σε δημόσιους δρόμους το Μπακού είναι η μεγαλύτερη σε απόσταση και η ταχύτερη διαδρομή του ημερολογίου της Formula 1, σύμφωνα με την Pirelli.

Μεγάλο μέρος της διαδρομής των 6.003m είναι ευθεία, πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη σε μήκος, πίστα μετά το Spa. Μολονότι οι ταχύτητες είναι υψηλές, η πίστα είναι στενή και αυτός ο συνδυασμός έχει οδηγήσει σε αρκετά συμβάντα στο παρελθόν. Όπως για τον προηγούμενο αγώνα στην Κίνα έτσι και για το Μπακού, η Pirelli επέλεξε τη γόμα C2 για το σκληρό ελαστικό, τη γόμα C3 για το μέσο ελαστικό και τη γόμα C4 για το μαλακό ελαστικό: Οι τρεις γόμες που βρίσκονται στο μέσον της γκάμας.

Χαρακτηριστικά πίστας

  • Το Μπακού είναι γνωστό ως «πόλη των ανέμων», η έντασή τους επηρεάζει την αεροδυναμική απόδοση. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδοστρώματος αλλά και ψυχρός καιρός. Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις σ’ αυτό τον αγώνα.
  • Οι παρατεταμένες ευθείες οδηγούν σε ψύξη των ελαστικών, ειδικά των εμπρός – όπως στην Κίνα – αυτό ενέχει κίνδυνο μπλοκαρίσματος.
  • Πέρυσι ο νικητής του αγώνα ακολούθησε στρατηγική δυο αλλαγών, όμως η τακτική του επηρεάστηκε από την διπλή εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Στους τελευταίους δυο αγώνες σε σύνολο τριών, έχει εμφανιστεί αυτοκίνητο ασφαλείας, στο Αζερμπαϊτζάν, οπότε οι στρατηγικές πρέπει να είναι ευέλικτες. 
  • Όπως συμβαίνει πάντοτε σε αγώνες δρόμων, η επιφάνεια είναι χωρίς γόμα «green» οπότε γλιστράει, ειδικά στην αρχή του τριημέρου. Η πρόσφυση επηρεάζεται επίσης από παράγοντες όπως οι λευκές γραμμές και οι ανομοιομορφίες. Η πτώση απόδοσης λόγω θερμικής καταπόνησης (degradation) είναι σχετικά χαμηλή στην λεία επιφάνεια.
  • Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα πρόσφυσης είναι ότι στην διαδρομή που διέρχεται από το κέντρο της πόλης, το οποίο περιτριγυρίζεται από ψηλά κτίρια, υπάρχουν σημεία με ήλιο αλλά και σκιερά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαφέρει η θερμοκρασία οδοστρώματος ανάλογα με το σημείο της πίστας. Ο αγώνας εκκινεί στις 16:10 οπότε οι θερμοκρασίες πέφτουν σχετικά γρήγορα.

Mario Isola – Επικεφαλής F1 και αγώνων αυτοκινήτου

“Η κύρια πρόκληση στο Μπακού βρίσκεται στην ισορροπία ανάμεσα στον εμπρός και στον πίσω άξονα ώστε να διατηρηθούν εντός ορίων θερμοκρασιακής λειτουργίας τόσο τα εμπρός όσο και τα πίσω ελαστικά. Πρόκειται για μια πίστα με ποικίλα χαρακτηριστικά, όπως η ευθεία μήκους 2 km αλλά και μερικές τεχνικές στροφές. Η συχνότητα εμφάνισης του αυτοκινήτου ασφαλείας, προκαλεί πονοκεφάλους – ή δίνει ευκαιρίες – για όσους διαμορφώνουν στρατηγική. Επιλέξαμε ελαστικά από το μέσο της γκάμας μας, θα πρέπει να ταιριάξουν καλά με τις αντικρουόμενες απαιτήσεις του Μπακού. Είναι ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες, όσον αφορά στις ασφαλείς εκτιμήσεις. Αυτό συμβαίνει συχνά σε αγώνες δημόσιων δρόμων. Το Μπακού είναι ο πιο αντισυμβατικός εξ’ αυτών στο ημερολόγιο, με υψηλές ταχύτητες σε μια συμβατική διαδρομή και γύρο μεγάλου μήκους».

Άλλα νέα της Pirelli

  • Έχουν γίνει διαφορετικές επιλογές γομών από τις τρεις μεγάλες ομάδες. Η Red Bull έχει επιλέξει περισσότερα σετ μαλακών γομών ενώ η Ferrari τα λιγότερα από κάθε άλλη ομάδα.
  • Το πρωτάθλημα Blancpain GT ξεκίνησε με τον εντός έδρας αγώνα της Μόντσα για την Pirelli. Η Porsche κέρδισε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια σ’ έναν αγώνα που επηρεάστηκε από τη βροχή. Η Porsche εμφανίστηκε επίσης για πρώτη φορά στο πρόγραμμα F1 Pirelli Hot Laps, στο Κινέζικο Grand Prix.
Ετικέτες

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Close
Back to top button
Close
Close